Lounais-Häme

Kaukolämpöakku buustaa kilpailukykyä

Tämä on yksi energiayhtiö Vapon aseista lämpömarkkinoilla:

Forssan voimalaitoksen pihalle kohonnut siiloa muistuttava säiliö on 27 metriä korkea ja 14 metriä leveä. Kokoluokaltaan säiliö on viisikerroksisen yhden rapun kerrostalon luokkaa.

Säiliö on itse asiassa kaukolämpöakku, jonka avulla Vapo pystyy optimoimaan Forssan voimalaitoksen käyttöä, parantamaan kaukolämmön jakelun varmuutta sekä vähennettyä öljyn käyttöä kaukolämmön tuottamisessa.

-Kaiken kaikkiaan investoinnin tarkoitus on varmistaa, että pystymme kilpailukykyisesti tuottamaan kaukolämpöä. Osaltaan kaukolämpöakku auttaa meitä siinä, että kaukolämmön hinta pystytään pitämään alhaisella tasolla, kaukolämpöinsinööri Jussi Lehtinen sanoo.

Kilpailutilanne lämpömarkkinoilla on kireä.

Kaupungeissa kaukolämpö on ollut hallitseva lämmitystapa, mutta asiakasapajille on viimevuosina tullut myös muita lämpöratkaisuja tarjoavia toimijoita. Esimerkiksi maalämpö on monesti katsottu varteenotettavaksi haastajaksi kaukolämmölle, ja jopa vanhoihin kerrostaloyhtiöihin on kaukolämpöjärjestelmä korvattu maalämmöllä.

Lämmitysjärjestelmän vaihtoon on ryhdytty, kun taloyhtiön tekemät kannattavuuslaskelmat ovat osoittaneet suuriakin säästöjä kaukolämpöön verrattuna.

-Eri toimijat tekevät näitä laskelmia, joten tuloksetkin vaihtelevat sen suhteen, kannattaako tällainen investointi. Nämä ovat monesti näkökantakysymyksiä, Lehtinen sanoo.

Maalämmön käyttöönottokustannukset ovat kuitenkin suuremmat kuin kaukolämmön. Siksi taloyhtiön lämmitysjärjestelmän muutoksen kustannukset saattavat vaatia pitkän kuoletusajan.

-Takaisinmaksuaika saattaa venyä jopa 20 vuoteen, vaikka tämäntyyppisissä investoinneissa hyvä takaisinmaksuaika olisi 5–10 vuotta, Lehtinen sanoo.

Hän huomauttaa, että puhuu tilanteesta, jossa vaihdetaan vai lämpöjärjestelmä. Asia on aivan eri, jos samassa yhteydessä tehdään myös jokin muu LVI-remontti, samoin uuteen kohteeseen tehtävä lämmitysjärjestelmän valinta.

Vapon asiakaslupaus kuitenkin on, että yhtiö tarjoaa asiakkaille huolettomimman ja kilpailukykyisen vaihtoehdon. Jotta asiakkaat pystyvät asiaa itse todentamaan, Vapo on kehittämässä digitaalista asiakasportaalia, joka tekee lämmönkulutuksen seurannan entistä läpinäkyvämmäksi ja tarkemmaksi.

-Asiakasportaalin avulla asiakas pystyy seuraamaan lämmönkulutustaan tuntikohtaisesti. Jokaiselta tunnilta on saatavissa tarkka tieto siitä, miten kaukolämpöä on kulutettu ja paljonko lämpöenergiaa tarvitaan, jotta talo lämpiää, Lehtinen kertoo. FL

 

Kaksikymppinen voimalaitos
Kaukolämpöä on tuotettu Forssassa vuodesta 1975.Viimeiset 20 vuotta kaukolämpöä on tuotettu Kiimassuolta. Nykyinen Vapon Forssan voimalaitos täytti pyöreitä 1.10.Forssan voimalaitos palvelee Forssan ja Jokioisten aluetta.Kaukolämpöverkon pituus on 85 kilometriä ja sen varrella Vapolla on 670 asiakasta.Kaukolämpöä tuotetaan laitoksessa pääasiassa turpeella ja puulla.Juhlavuoden kunniaksi Vapo järjestää Forssan voimalaitoksella avointen ovien päivän lauantaina 10.12. klo 10–14.Avointen ovien päivässä pääsee tutustumaan voimalaitoksen keskusvalvomoon, kotimaisiin energialähteisiin ja Vapon uuteen asiakasportaaliin. Päivän aikana on tarjolla makkaraa ja muurinpohjalettua.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic