Lounais-Häme

Kaukolanharjun maisema muuttui

UPM Metsä teki joulukuussa Kaukolanharjulla metsätöitä, joiden tarkoituksena on parantaa harjukasvien elinolosuhteita ja avata harjulta näkymiä Pyhäjärven suuntaan. Työt saatiin valmiiksi noin viikkoa ennen joulua.

-Olosuhteet olivat todella haastavat. Työt oli pakko tehdä sulan maan aikana ja yksi haveri kävi siitä huolimatta. Jos maa olisi ollut jäässä, emme olisi saaneet tehtyä juuri mitään. Alarinteet jäivät nytkin olosuhteiden vuoksi käsittelemättä, UPM:n Ilkka Bister sanoo.

Bisterin mukaan harjun siistimistä on suunniteltu jo useamman vuoden ajan. Harmia ovat tuottaneet muun muassa poluille kaatuneet puut. Monen harjukasvin elo on hankaloitunut paahderinteiden umpeen kasvamisen seurauksena.

-Hakkuiden yhteydessä näkymä erityisesti Saarensalmen sillan suuntaan avautui.

Hakkuut ja puiden raivaus tehtiin metsurityönä, mutta puiden pois kuljettaminen jätti maastoon jälkiä. Harjulla vuosikymmeniä lenkkeillyt tammelalainen Olli-Pekka Jasu sanoo järkyttyneensä metsäkoneiden jättämistä jäljistä.

-Kapeista, idyllisistä poluista on tullut kauheita baanoja. Telaketjun jälkien päällä on todella vaikea kävellä. Kun on vesikeli, maasto on todella kuraista, kun pintamaa on rikki, Jasu sadattelee.

Jasu on jutellut aiheesta myös muiden harjua ulkoilumaastonaan käyttävien kanssa, ja järkytys ja hämmästys on ollut yhteinen.

-Ymmärrän kyllä idean hankkeen taustalla – näköalaa olisi saanut avata enemmänkin. Nyt vaikuttaa siltä, että työt on tehty kovin ottein, mutta silti hiukan keskeneräisesti.

Ilkka Bisterin mukaan alueella tullaan vielä kulottamaan kuntta- eli raakahumuskerrosta. Myös risuja poistetaan ja polkujen osalta katsotaan, onko kunnostusta tehtävissä.

-Jotain siistimishommia vielä tehdään, mutta selvää on, että paikoitellen maastoon jää jälkiä. Ne kyllä ajan myötä tasaantuvat. Osa kaadetuista puista oli myös jätettävä paikalleen, kun hankalimmista paikoista niitä ei ollut mitään mahdollisuutta saada pois.

-Jouduimme kuskaamaan kaiken puun pois kahden yksityisen ihmisen maiden kautta. Onneksi he suhtautuivat asiaan myötämielisesti, Bister sanoo.

Kaukolanharjulla tehdyt työt ovat osa EU-rahoitteisia Suomen suojelualueiden hoito- ja ennallistamistöitä. Kaukolanharju kuuluu Paahde-Life 2014–2020 -hankkeeseen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic