Lounais-Häme Forssa

Kauneimmat kansanlaulut soivat Forssassa – "Herättävät muistoja ja tuovat kylmiä väreitä"

Kansanlaulut herättävät ihmisissä muistoja. Ne ovat tuttuja useimmille, sillä monet ovat laulaneet niitä koulussa tai jossain muussa elämänsä vaiheessa.
Kati Kaasalainen, Suvi Hintsanen ja Maria Orzech esiintyvät Kauneimmat kansanlaulut -konsertissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kauneimmat kansanlaulut -konsertissa kuullaan Forssan Työväentalossa nostalgisia lauluja. Konsertissa esiintyvät Kati Kaasalainen, Maria Orzech ja Suvi Hintsanen. Kaasalainen laulaa, Orzech soittaa flyygeliä ja Hintsanen soittaa viulua ja laulaa stemmoja. 2. syyskuuta pidettävässä konsertissa huolehditaan koronatilanteen edellyttämistä turvallisuusvaatimuksista.

– Konsertissa kuullaan 20 kansanlaulua. Suurin osa on suomalaisia lauluja, mutta lauluja kuullaan myös Venäjältä, Puolasta, Ukrainasta ja Englannista, Kaasalainen kertoo.

Kaasalainen sai idean kansanlaulujen konsertista jo keväällä, ja hän kysyi Facebookissa, mitkä ovat ihmisten suosikkikansanlauluja. Konsertissa kuultavien laulujen lista on koottu näiden vastausten perusteella.

– Suurin suosikki oli Kalliolle kukkulalle, joka kuullaan konsertissa. Muita konsertissa kuultavia suosittuja lauluja ovat esimerkiksi Pieni kansanlaulu, On suuri sun rantas autius, Ajomies, Sinisiä, punaisia ruusunkukkia ja Kotimaani ompi Suomi. Luvassa on myös yllätyslauluja, Kaasalainen kertoo.

”Kansanlaulut ovat kauniita ja koskettavat ihmisiä”

Kaasalainen toteaa, että kansanlaulut herättävät ihmisissä muistoja. Ne ovat tuttuja useimmille, sillä monet ovat laulaneet niitä koulussa tai jossain muussa elämänsä vaiheessa. Yleisö saakin laulaa tai hyräillä konsertissa esiintyjien mukana.

– Kansanlaulujen melodiat ovat kaihomielisiä ja mollivoittoisia niin, että laulaessa tulee kylmiä väreitä. Viulu ja flyygeli sopivat hyvin yhteen kansanlaulujen kanssa, Kaasalainen sanoo.

Orzech toteaa, että kansanlaulut ovat kauniita ja koskettavat ihmisiä. Hintsanen sanoo kansanlaulujen olevan nostalgisia, tarttuvia ja mieleenpainuvia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kati Kaasalainen laulaa, Suvi Hintsanen soittaa viulua ja laulaa stemmoja ja Maria Orzech soittaa flyygeliä Kauneimmat kansanlaulut -konsertissa. Kolmikko on treenannut konserttia varten ahkerasti. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kati Kaasalainen laulaa, Suvi Hintsanen soittaa viulua ja laulaa stemmoja ja Maria Orzech soittaa flyygeliä Kauneimmat kansanlaulut -konsertissa. Kolmikko on treenannut konserttia varten ahkerasti. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaasalainen, Orzech ja Hintsanen harjoittelevat konserttia varten huolella.

– Treenit kestävät kerralla kolme tuntia emmekä tavallisesti ehdi siinä ajassa esittää kuin puolet konsertin biiseistä, koska haluamme päästä kunnolla niiden sisälle, Kaasalainen sanoo.

Konsertissa käytetään harvennettua tuoliväliä

Konsertissa käytetään harvennettua tuoliväliä, jolloin saliin mahtuu maksimissaan 120 tuolia.

– Tuolit ovat vaadittavien turvavälien päässä toisistaan, sillä normaalisti Työväentaloon mahtuu 300 tuolia. Avaamme ovet ajoissa niin, että ihmiset voivat tulla sisälle eri aikoihin. Lipunoston yhteydessä voi myös ostaa maskin yhden euron hintaan, ja yleisön käytössä on myös käsidesiä. Tarkoituksenamme on välittää ihmisiin turvallisuudentunnetta niin, että he uskaltautuvat tulemaan konserttiin koronatilanteesta huolimatta, Kaasalainen sanoo.

Konsertin kesto on tunnin ja vartin, ja väliaikaa ei pidetä. FL

Kauneimmat kansanlaulut -konsertti Forssan Työväentalossa keskiviikkona 2.9.2020 alkaen klo 19.

Luitko tämän? Musiikki mukana elämän kaarissa – Voimavara, joka kannatteli jopa läpi rankan päihdejakson (FL 19.11.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic