Lounais-Häme

Kauniiden kuosien kotiseudut – Lapsuuden kesämaisema Tammelasta päätyi Vallilan taiteeksi

Tammela sai oman Vallila-kuosinsa Kaukolanharjun maiseman muodossa – Forssan seudusta tulossa vielä lisää kuoseja?
Tiistaina tuli myyntiin uusi Kaukolanharju-kuosi. Tämä on otettu tosi hyvin vastaan, hyvän vihreä väri, pikkaisen ohuempi materiaali kuin Ankkalampi-kuosissa. Kuosin mukit, pussilakanat ja kestokassit ovat vielä tulossa, kertoo Kuva: Tapio Tuomela
Tiistaina tuli myyntiin uusi Kaukolanharju-kuosi. Tämä on otettu tosi hyvin vastaan, hyvän vihreä väri, pikkaisen ohuempi materiaali kuin Ankkalampi-kuosissa. Kuosin mukit, pussilakanat ja kestokassit ovat vielä tulossa, kertoo Satu Lehtonen, Prisman käyttötavarapuolen myyntipäällikkö. KUVA: Tapio Tuomela

Vallilan suunnittelija Tanja Orsjoki vietti lapsena kesät äitinsä suvun kotiseudulla Forssassa ja Tammelassa. Silloin Orsjoki muistaa yhden erityisen kerran, kun hän kiipesi Kaukolanharjulle katsomaan sen henkeäsalpaavia näkymiä.

– Jo silloin pelkäsin kiivetä näköalatorniin. Minulla on vähän korkeanpaikankammoa ja oli tosi jännittävää mennä puuportaita ylös. Muistan kun pelkäsin, että kaadun kaiteen yli ja tipun.

Sama tapahtui, kun Orsjoki kävi ottamassa valokuvia näkötornista muutama kesä sitten. Pelko ei saanut kuitenkaan ylivaltaa, vaan uusi taiteellinen idea. Tänä keväänä se on tulossa kaikille tutuksi Vallilan uutena Kaukolanharju-kuosina.

– Maalasin valokuvien pohjalta kuosin kuvan. Sen saaret on tehty akvarelleilla ja taivas akryyliväreillä. Skannasin maalaukset, toin ne tietokoneelle ja käsittelin ne loppuun kuvankäsittelyohjelmalla.

Uusi malli ei ole toistaiseksi vielä kokonaan markkinoilla, vaan tulee vasta syysmallistoon loppukesästä. Kotiseuturakkaat ja muut taidesisustuksen ystävät ovat voineet kuitenkin löytää Kaukolanharju-mattoja, -verhoja ja -kappoja Forssan Prismasta jo viime tiistaista lähtien.

Forssalainen Eveliina Mattila hypisteli mattoa, jonka kuviona on Kaukolanharju.

Itse syntyperäisenä helsinkiläisenä Orsjoki on tottunut pääkaupungin vilinään. Inspiraatio suunnittelutöihin on usein tullut kuitenkin aivan muualta.

– Monet suunnittelemani kuosit ovat omasta kesäpaikastani Tammelassa, mutta niitä ei ole nimetty paikkakuntien nimillä.

– Uudesta kevätmallistosta esimerkiksi Ahomaa-kuosin kasvit ovat sukutaloni takapihalta. Jotkut taas on nimetty vanhojen sukulaisten mukaan: Alma-kuosi on saanut nimensä äitini isoäidiltä, joka istutti juhannusruusuja talomme pihalle.

Forssaa kuvaava Ankkalampi julkaistiin jo aikaisemmin. Tuotteena se on onnistunut kantautumaan aina Japaniin saakka.

– Muistan lammen lapsuudesta, jolloin kävin siellä isovanhempieni kanssa. Se oli minusta ihana paikka, siellä oli silloin jo kukkaistutuksia ja joutsenia uimassa.

– Kun mietin Forssan eri paikkoja kuoseihin, se lapsuuden kesämaisema tuntui itselleni läheisimmältä.

Lue lisää Ankkalammi-kuosista

Vallilan suunnittelijoilla on sukujuuria eri puolilla Suomea. Siksi tapana on, että ketä sydäntä lähinnä paikkakunta on, saa lähteä tekemään kuoseja siltä seudulta.

– Esimerkiksi Matleena Issakainen on tehnyt lukuisia sukunsa lähtöpaikasta Pohjanmaalta.

Suunnittelu Forssan seudun kuoseihin lähti liikkeelle Forssan Prisman toiveesta – tosin Orsjoki oli jossain vaiheessa ajatellut tekevänsä niitä muutenkin. Prisman väki tykästyi Kaukolanharjuun ja tahtoi edetä sen kanssa, mutta seudulta tarttui kuosin aiheeksi mukaan muitakin vaihtoehtoja. Mitä ne olivat?

– En halua kertoa! suunnittelija naurahtaa salaperäisesti.

– Niitä on vasta kaavailtu, joten ne ehkä tulevat myöhemmin, yllätyksenä! En voi paljastaa liikesalaisuuksia. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.1.2020

Uusimmat