Lounais-Häme

Kauniimpi Venäjä soi Urjalassa

Venäjän kauniimpi puoli saa esittäytymistilaisuuden marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna Urjalassa. Foorumin tarjoaa Urjala Soikoon! -tapahtuma keinoinaan kamarimusiikki ja ruokakulttuuri.

-Kokoaan suurempi musiikkifestivaali. Tulvillaan slaavilaista romantiikkaa ja makuelämyksiä, tiivistää järjestelyjä tuotantokoordinaattorin ominaisuudessa vetävä Pentinkulman päivien toiminnanjohtaja Laura Jänisniemi.

Kamarimusiikillisen annin taiteellisena johtajana toimii Teemu Kupiainen. Hän tuo Urjalaan kattauksen, jossa sopraanona loistaa Mari Palo. Instrumenttipuolelta löytyy viulua soittavan Teemu Kupiaisen ohella sellaisia klassisen musiikin kotimaiseen eliittiin lukeutuvia nimiä kuten viulisti Elina Vähälä, alttoviulisti Riikka Repo sekä festivaaliin oman erikoismausteensa tuova sellosektio Hannu Kiiski, Jussi Vähälä, Lauri Kankkunen, Tomas Nunez-Garcés, Tuomas Lehto sekä Tuomas Ylinen.

Kuuden sellistin muodostama Total Cello Ensemble on sovittanut sekä klassista että viihdemusiikkia toisiinsa niveltyväksi kokonaisuudeksi, jossa sellon ilmaisuasteikko pääsee poikkeuksellisella tavalla oikeuksiinsa. Syntyperäistä slaavilaistuulahdusta esiintyjäkaartissa edustaa venäläissyntyinen, mutta Suomeen vuonna 1990 asettunut pianisti Valeria Resjan.

-Teemu Kupiainen lähtee festivaaliohjelman rakentamisessa siitä, että kokonaisuus muodostaa yhtenäisen kaaren. Se vaatii aivan toisenlaista omistautumista kuin tapahtuman täyttäminen toisistaan irrallisista ja helpoiten eteen sattuvista osasista, Laura Jänisniemi huomauttaa.

Ruokamenuun puolella slaavilaisten makuvivahteiden oikeuksiinsa pääsemisestä huolehtii kokki ja ravintoloitsija Markus Aremo. Mies omaa yhteyksiä Urjalaan myös Nuutajärven lasikylästä hankkimansa ja kunnostusprojektin alla olevan kiinteistönsä kautta. Hän suhtautuu musiikkiin luontevana vastapainona ruoanlaitolle.

-Musiikki vie ajatukset muualle tehden arjen unohtamisen helpoksi. Muusikoita on helppo arvostaa senkin vuoksi, että heidän ammattitaitonsa on kovan työn tulosta, Aremo toteaa.

Laura Jänisniemi määrittelee festivaalin perjantaisen liikkeellelähdön tapahtuvan hiljentyvämmissä ja syvämietteisemmissä merkeissä.

-Siitä suuntaamme lauantaina ja sunnuntaina kohti valoisampia ja osin jopa riehakkaiksi yltäviä tunnelmia.

Jänisniemi tiedostaa, että Urjala Soikoon!-festivaali ei lähesty suurta yleisöä helpoimman kautta. Hän luonnehtii tällä kertaa tarjolla tulevien ruokaelämysten käyvän vaikka kädenojennukseksi niille, joita kamarimusiikki ei ole vielä sytyttänyt.

-Koettavissa on tunteita ja aistimuksia, joista elämän hyvät ratkaisut saavat alkunsa. Kamarimusiikki, kuten taide yleensäkin, auttaa herkistymään itselle tärkeille asioille sekä myös näkemään, mikä on tärkeää.

Ruokakulttuurin puolella nautitaan perjantaina konsertin väliajalla pieniä makupaloja. Lauantain lounaskonsertissa rauhoitutaan musiikin lisäksi kolmen kekseliään ruokalajin ääreen ja illalla on luvassa monipuolinen blinibuffet. FL

Urjala Soikoon! Venäjän kauniimpi puoli-fesivaali Urjalan Säätiötalossa ja kirkossa 1.-6. 11. Tapahtuman ohjelma lähemmin osoitteessa www.urjalasoikoon.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti