Lounais-Häme Forssa

Kaunis, levollinen ja harraskin – Oodi Forssalle sai 20 vuoden jälkeen rinnalleen kuvien tarinan

Forssan kaupunki aikoo hyödyntää Oodi Forssalle-videota monella eri tavalla. Videolinkin löydät jutusta.
Punapukuinen nainen Miia Nuutila kulkee oodissa läpi Forssan ja päätyy Loimijoen rannan huvimajaan, joka on merkityksellinen paikka myös Nuutilalle itselleen. Kuva: Kalle Tulander
Punapukuinen nainen Miia Nuutila kulkee oodissa läpi Forssan ja päätyy Loimijoen rannan huvimajaan, joka on merkityksellinen paikka myös Nuutilalle itselleen. Kuva: Kalle Tulander

Miia Nuutilan pehmeä ja vihahteikas ääni hellittelee sanoilla videokuvavirtaa, jossa on esillä parasta Forssaa, vanhoja tehdasrakennuksia, maisemia ja sen yksityiskohtia.

Oodi Forssalle on kaunis. levollinen ja hetkittäin harraskin, mutta ilmaan jää leijumaan tahto tulevaan.

Nuutila tulkitsee Pertti Munckin kirjoittamaa Oodia Forssalle Kehräämön hengessä.

– Kirjoitin oodin noin 20 vuotta sitten. Oli ollut aikoja, jolloin en Forssaa niin arvostanut ja täällä viihtynyt, mutta havahduin siihen kuinka kiva paikka tämä oikeastaan on. Oodi on minun rakkaudentunnustukseni Forssalle, Pertti Munck paljastaa.

Nuutilaa ajatellen kirjoitettu

Myös Miia Nuutila oli Munckin mielessä, kun hän oodiaan muotoili. Nuori Forssasta ponnistanut näyttelijä sopisi sen tulkitsijaksi. Nuutila kantaesitti oodin syyskuussa 2000.

– Kun lausuin oodia tätä tallennetta varten, palasin tuohon hetkeen. Teksti on kaunis, ja positiiviset tunteeni kotikaupunkia kohtaan ovat vain syventyneet iän karttuessa. Niihin on tullut mukaan nostalgiaa, Nuutila kertoo.

Myös lyhytelokuvan tekoprosessi vei Nuutilan nuoruutensa Forssaan.

– Minua kuvattiin oodia varten Loimijoen rannassa olevassa huvimajassa. Samassa majassa minua kuvattiin, kun olin juuri aloittanut Forssan teatterissa. Tavoitin kuvauksissa sen silloin kokemani nuoruuden onnen, toiveikkuuden ja uskon tulevaan. Sain lahjan, kun sain sen tunteen muistaa, hän kertoo.

”Oikeasti kaunis kaupunki, jossa on myös urbaania kauneutta”

Videon on käsikirjoittanut ja ohjannut Pertti Munck, ja kuvaus, leikkaus, äänitys ja editointi on Kalle Tulanderin. Turkulaistunut forssalainen pääsi produktiossa tutuille reiteille.

– Yhtään vierasta paikkaa ei eteen kuvausprosessissa tullut, kyllä ne on kaikki nuoruudessa koluttu. Oodin henkeen oli siksi helppo uida, Tulander kertoo.

Tulanderin mielestä lyhytelokuva tavoittaa hyvin Forssan historian ja entisen ajan soinnin.

– Forssa on oikeasti aika kaunis, vaikka nykyään siinä on erilainen klangi. Forssassa on myös urbaania kauneutta.

Poikkeaa perinteisistä kaupunkien mainosvideoista

Videon on tuottanut Keijo Koskimies ja Mak Media oy. Kumppanina on Forssan kaupunki, joka aikoo hyödyntää sitä monessa, myös imagotyössä.

– Uskon, että sille tulee paljon käyttöä. Sitä voi jakaa somessa, käyttää avuksi opetuksessa ja tietysti laittaa jakoon kaupungin nettisivuilla, Forssan sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen sanoo.

Viisiminuuttinen video poikkeaa paljon kaupunkien perinteisistä esittelyvideoista.

– Tämä ei ole yksin markkinoinnillinen vaan myös taiteellinen ja historiallinen kuvaus Forssasta.

Runollinen lyhytelokuva julkistetaan perjantaina. Ajankohta ei ole sattumaa, vaan se on 175 vuotta vanhan myllysopimuksen allekirjoituspäivä.

Forssan Kuhalankosken partaalla oli lähialueen tilojen yhteinen mylly. Axel Wilhelm Wahren teki isäntien kanssa sopimuksen, jonka mukaan perustettava yhtiö ottaa myllyn hallintaansa ikuisiksi ajoiksi. Voimalaitoksen kupeeseen nousi kehittyvä tehdas ja yhteisö, ja tiloilla säilyi ikuinen myllytysoikeus.

Avoin julkistamistilaisuus Forssan teatteritalolla perjantaina 11. syyskuuta kello 14.

Juttua päivitettu 11.9. klo 15.23.: Lisätty videolinkki

Uusimmat

Fingerpori

comic