Lounais-Häme Forssa, Somero

Tekemistä käsille ja vaihtelua ruudun tuijottamiselle, puuhat ja palapelit vetävät kirjojen ohessa

Palapelit ja askartelutarvikkeet tekevät kauppansa kirjojen ohessa.
Palapelit ovat olleet kevään hitti Suomalaisen Kirjakaupan Forssan myymälässä, kertoo myymälävastaava Sirpa Karlsson. Kuva: Tapio Tuomela
Palapelit ovat olleet kevään hitti Suomalaisen Kirjakaupan Forssan myymälässä, kertoo myymälävastaava Sirpa Karlsson. Kuva: Tapio Tuomela

Kirjakaupat ovat reagoineet koronatilanteeseen vaihtelevin tavoin. Suomalainen Kirjakauppa Forssassa lyhensi aukioloaikojaan, kun illan tunnit muuttuivat hiljaisiksi. Kipa-kirjakauppa Somerkirja Somerolla laittoi ovensa säppiin jo maaliskuussa. Kauppa on auki satunnaisesti ja erikseen asiakkaiden kanssa sovittuina aikoina.

Mitenkään katastrofaalinen ei tilanne ole kummassakaan myymälässä. Kirjamyyntikin on hiljalleen piristynyt pienestä notkahduksesta huolimatta. Kirjojen lisäksi kaupaksi käyvät palapelit ja askartelutarvikkeet. Myös lasten puuhakirjoille on ollut kysyntää.

– Ihan selvästi asiakkaat hakevat nyt ajankulua. Kotona halutaan tehdä muutakin kuin olla tietokoneen tai television ääressä, kertoo myymälävastaava Anna Hurra Somerkirjasta.

– Erityisesti palapelejä menee niin paljon kuin vain saamme toimittajilta. Tosin jo ennen joulua oli niiden menekin kasvu havaittavissa, kertoo puolestaan myymälävastaava Sirpa Karlsson Suomalaisesta Kirjakaupasta.

Toimistotarvikkeita tarvitaan

Yksi syy kirjojen menekkiin lienee se, ettei kirjastoista saa uutta luettavaa jo luettujen lainojen tilalle.

– Myynti on selvästi piristynyt, ihmisillä alkaa luettava loppua. Eri kirjallisuuden lajeja menee aika tasaisesti, tietokirjoja ehkä vähemmän, mutta tähän aikaan niitä ei normaalistikaan mene niin paljon. Elämäkerrat ovat aina suosittuja, kaunokirjallisuudesta sarjat, joita aikasisemmin on luettu, Sirpa Karlsson luettelee.

Vakiintunutta Suomalaisen Kirjakaupan tuoteryhmistä on toimistotarvikkeiden myynti. Niitä tarvitaan niin toimistoissa kuin etätöissäkin.

Verkkokauppa tulossa

Somerkirjaa pyöritetään yrittäjäperheen voimin, mikä antaa jouston mahdollisuuksia toimintaan.

– Kauppa on kiinni, mutta olemme yrittäneet ylläpitää palvelua muilla konstein. Silloin kun olemme myymälässä paikalla, pidämme ovea auki. Muulloin olemme puhelimitse tavoitettavissa ja sovimme, milloin asiakas voi tulla käymään. Olemme myös kuljettaneet ostoksia koteihin, kertoo Anna Hurra.

Haastatteluhetkelläkin Hurra oli myymälässä odottamassa tavarakuormaa ja piti myymälän avoinna asiakkaille. Uuttakin tilanne on pannut miettimään.

– Meille on tulossa verkkokauppa. Tavoitteena olisi, että saisimme sen lähiviikkoina käyntiin. Äitienpäivämyyntiä olisi hyvä hoitaa verkkokaupan kautta, Hurra pohtii.

Lasten puuhakirjojen ja askartelutarvikkeiden ohella taiteilijatarvikkeet ovat olleet normaaliaikoja kysytympiä

– Selkeästi ihmiset haluavat nyt tehdä käsillään. Ostokset ovat nyt myös vähän isompia kuin normaaliaikana, Hurra on huomannut.

Positiivisin miettein

Yrittäjä-äitinsä Eila Tuomisen kanssa Somerkirjaa hoitava Anna Hurra ei anna poikkeuksellisen ajan vetää mieltään maahan.

– Yritämme olla positiivisia, elämä jatkuu tämän ajan jälkeenkin, hän muistuttaa.

Samoilla linjoilla on Suomalaisen Kirjakaupan Sirpa Karlsson.

– Kauppa käy tasaisesti, aukioloajan lyhentäminen on ollut hyvä ratkaisu, hän kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic