Lounais-Häme

Kauppakamarin kysely paljastaa: hämäläisyritysten liikevaihto ja vienti kasvussa, työvoima kortilla

Lähes puolet Hämeen kauppakamarin alueen yrityksistä ilmoittaa tämänvuotisen liikevaihtonsa olevan suurempi kuin edellisvuotisen.

Tämä selviää Kauppakamarin kesäkuussa teettämästä barometrikyselystä.

Vastaajista 91 prosenttia arvioi liikevaihtonsa kasvavan tai säilyvän nykyisellä tasolla myös seuraavien kuuden kuukauden aikana, ja samassa ajassa tapahtuvaa viennin kasvua povasi 36 prosenttia vastanneista yrityksistä.

 

Forssassa päätoimipaikkaansa pitävä teknologiakonserni DA-Group odottaa erityisesti viennin kasvua, kertoo toimitusjohtaja Sami Kotiniemi Hämeen kauppakamarin tiedotteessa.

– Liikevaihdon kasvuodotukset ovat realisoitumassa tämän vuoden lopulla ja ensi vuoden aikana. Vienti toimii meillä nyt kasvun moottorina, ja sen osuus liikevaihdostamme on kasvanut jo yli puoleen, hän sanoo.

Yritysten tilauskannat ovat nyt 40 prosenttia suuremmat verrattuna viime syksyyn, ja 43 prosenttia vastaajista uskoo tilauskannan kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana.

Vastanneista yritysjohtajista jopa 56 prosenttia pitää toimialansa yleistä tunnelmaa optimistisena tai erittäin optimistisena, 32 prosenttia vähintään normaalina.

 

Kasvunäkymien kääntöpuolena on pula työvoimasta: Hämeenlinnan seudulla 44 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä piti toiminta-alueensa työvoiman saatavuutta heikkona.

Vastaava luku on Forssan seudulla jopa 57 prosenttia.

– Hämeessä, niin kuin koko Etelä-Suomessa, on ollut jo yli kaksi vuotta huutava pula esimerkiksi metallialan osaajista sekä hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisista, kertoo Baronan seniorikonsultti Jussi Miettinen.

Hänen mukaansa vain harvoista työttömistä työnhakijoista on suoraan apua yritysten tarpeisiin, eivätkä työllistämistä edistävät koulutukset ratkaise tämän hetken kysyntää.

– Kansainvälinen rekrytointi EU-maista ja kolmansista maista pystyy palvelemaan nykytarvetta nopeammin kuin pitkähköt koulutusohjelmat, hän jatkaa.

Kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä 80 prosenttia kertoo henkilöstömääränsä olevan vuonna 2018 yhtä suuri tai suurempi kuin vuonna 2017.

Seuraavan kuuden kuukauden aikana tapahtuvaa kasvua työntekijämääräänsä odottaa 27 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn vastasi 142 yritystä ja sen vastausprosentti oli 17. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic