Lounais-Häme Häme

Kauppakamarit haluavat palkkaporrastuksen oppisopimuskoulutukseen – Osaamisen karttuessa palkka nousee

Opetus- ja kulttuuriministeriön vetämä oppisopimuskoulutuksen kehittämistä koskeva työryhmä aloitti työnsä alkuvuodesta.
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtajan Jussi Eerikäisen mukaan oppisopimuskoulutuksella ei koeta olevan nykyisellään tarpeeksi työllistämisvaikutusta. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeen kauppakamarin toimitusjohtajan Jussi Eerikäisen mukaan oppisopimuskoulutuksella ei koeta olevan nykyisellään tarpeeksi työllistämisvaikutusta. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Kauppakamareiden osaajakyselyyn koko Suomessa vastanneista yrityksistä noin 40 prosenttia hyödyntää oppisopimuskoulutusta henkilöstön osaamisen kehittämiseen.

– Hämeessä oppisopimuskoulutuksella ei koeta olevan tarpeeksi työllistämisvaikutusta, koska palkkausjärjestelmä on kohtuuttoman kallis työnantajan vastatessa itse koulutuksesta. Onneksi ammatillisten oppilaitosten tarjoamasta tutkintokoulutuksesta on tullut uusi vaihtoehto yrityksille, Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen toteaa.

Kustannus ja hyöty tasapainoon

Opetus- ja kulttuuriministeriön vetämä oppisopimuskoulutuksen kehittämistä koskeva työryhmä aloitti työnsä alkuvuodesta. Työryhmän keskeisenä tehtävänä on laatia kehittämisehdotukset, joilla oppisopimuskoulutus vastaa paremmin erilaisten opiskelijoiden ja työelämän tarpeisiin ja jotka lisäävät oppisopimuskoulutuksen käyttöä ja työllisyyttä.

– Työryhmän tulisi löytää keinoja, joilla ammattitaidottoman henkilön ottaminen oppisopimuskoulutukseen olisi kannattavampaa. Jos kustannus ja hyöty saadaan tasapainoon, tulee oppisopimuskoulutuspaikkoja tarjolle varmasti nykyistä enemmän. Tästä hyötyisivät erityisesti nuoret, Keskuskauppakamarin osaamisasiantuntija Mikko Valtonen sanoo.

Palkkatuki yksi vaihtoehto

Kauppakamarit ovat esittäneet ratkaisuksi palkkaporrastuksen käyttöönottoa oppisopimuskoulutuksessa. Palkkaporrastus tarkoittaa sitä, että ammattitaidottoman henkilön aloittaessa hänen palkkansa ei olisi työehtosopimuksen mukainen vaan huomattavasti pienempi. Osaamisen karttuessa palkka nousee ja päätyy työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan valmistumishetkellä. Tällä tavoin yrityksen kustannus on suhteessa saatuun hyötyyn ja kynnys ottaa oppisopimusopiskelijoita laskee merkittävästi.

– Palkkaporrastus voidaan toteuttaa teknisesti useilla eri tavoilla. Jos se on työehtosopimuksien kautta toteutettuna joillekin tahoille ideologisesti liian hankalaa, on toinen vaihtoehto käyttää palkkatukea. Molemmilla tavoilla saadaan yritysten näkökulmasta sama lopputulos aikaan, Valtonen kertoo.

Oppisopimusten määrä kaksinkertaistui

Vuoden 2018 alusta astui voimaan ammatillisen koulutuksen uusi laki, joka korostaa osaamisperusteisuutta, asiakaslähtöisyyttä sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Ammattiopisto Tavastian kehitysjohtaja Arto Ruhala kertoo, että uuden lain myötä oppisopimusten määrä kaksinkertaistui Tavastiassa vuodesta 2018 vuoteen 2019.

– Uusi laki on parantanut muun muassa oppisopimuskoulutuksen käyttöä kesätyön yhteydessä. Myös sellaisten opiskelijoiden määrä on selvästi lisääntynyt, jotka eivät suorita koko tutkintoa vaan tutkinnon osia, Ruhala toteaa.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic