Lounais-Häme

Kauppaneuvottelut nytkähtivät eteenpäin - EU on valmis poistamaan autotullit Yhdysvaltojen kanssa

EU on valmis vastavuoroisiin autotullien poistoihin Yhdysvaltojen kanssa, EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström kertoi tänään europarlamentaarikoille Brysselissä. Hänen mukaansa tullien poistamisesta koituisi taloudellista hyötyä molemmille osapuolille.

– Olemme valmiita poistamaan autotullimme ja kaikki muut tullimme, jos Yhdysvallat tekee samoin, Malmström sanoi.

Uusi autotullilinjaus on muutos aiempaan. Heinäkuussa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sopivat pyrkivänsä kauppasopimukseen, joka poistaisi tullit Atlantin yli käytävältä kaupalta autosektoria lukuun ottamatta. Sopimus liennytti Yhdysvaltojen ja EU:n välisiä jännitteitä, jotka johtivat lisätullien ja vastatullien kierteeseen viime kesäkuusta lähtien.

Tullisopimusta olisi tarkoitus viimeistellä ennen ensi vuoden syksyä, jolloin komission mandaatti päättyy. Sopimusta valmistelee virkamiesryhmä, jota EU:n osalta johtaa Malmström ja Yhdysvaltojen puolelta kauppaedustaja Robert Lighthizer.

Malmström myös vakuutti, että suunniteltu sopimus olisi paljon rajallisempi kuin laaja TTIP-taloussopimus, jota on neuvoteltu vuodesta 2013. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump laittoi neuvottelut jäihin noustuaan valtaan vuonna 2017.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic