Lounais-Häme Hämeenlinna

Kauppias ahdisteli ja kosketteli alaisiaan vuosien ajan Kanta-Hämeessä

Seksuaalinen käytös ja alaisten koskettelu jatkuivat vuosien ajan esimiesaseman turvin.
Turun hovioikeus korotti kauppiaalle annettua tuomiota. Arkistokuva. Kuva: Marianna Langenoja
Turun hovioikeus korotti kauppiaalle annettua tuomiota. Arkistokuva. Kuva: Marianna Langenoja

Ruokakauppaa Kanta-Hämeessä johtanut kauppias on saanut Turun hovioikeudessa vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion useiden alaistensa pitkään jatkuneesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Tuomiosta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kauppiaana toiminut alle 35-vuotias mies käytti oikeuden mukaan esimiesasemaansa törkeästi hyväkseen esiintymällä toistuvasti seksuaalisesti kiihottuneena henkilökunnan pukeutumis- ja taukotilassa. Hän myös läimäytteli ja kosketteli kahta alaistaan seksuaalisella tavalla.

Kyse ei ollut yksittäisistä teoista, vaan mies jatkoi häiritsevää käyttäytymistään yli kolmen vuoden ajan.

Yksittäiset alaiset olivat hovioikeuden mukaan joutuneet miehen seksuaalissävytteisten esiintymisten ja koskettelun uhreiksi alle kymmenestä jopa noin kahteensataan kertaan.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus oli tuominnut miehen muun muassa kunnianloukkauksista, mutta se ei pitänyt tekoja seksuaalisina.

Turun hovioikeus näki asian toisin. Sen mukaan mies käytti törkeästi hyväkseen esimiesasemaansa ja alaistensa riippuvuussuhdetta työnantajaansa. Hovioikeuden antaman julkisen selosteen mukaan tämä suhde sai työntekijät alistumaan miehen seksuaalisten tekojen kohteiksi.

Hovioikeus korotti miehen tuomiota sekä nosti uhreille henkisestä kärsimyksestä maksettuja korvauksia. Mies tuomittiin maksamaan kuudelle entiselle alaiselleen yli 18 000 euroa sekä korvaamaan näiden oikeudenkäyntikuluja yli 20 000 eurolla.

Kuuden seksuaalisten ahdistelun lisäksi mies tuomittiin työturvallisuusrikoksesta sekä työsyrjinnästä.

Oikeutta käytiin ilman yleisöä ja hovioikeuden asiakirjat sekä tuomio on julistettu salaiseksi 60 vuodeksi asianomistajien yksityiselämään liittyvien seikkojen takia.

Mies ei toimi enää ruokakauppiaana, vaan hän pyörittää pientä ravintolaa Kanta-Hämeen ulkopuolella. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic