Lounais-Häme

Kaupunginhallitus heittämässä pallon takaisin lautakunnalle - kaupunginjohtaja toivoo työrauhan pikaista paluuta

Forssan sivistys- ja tulevaisuuslautakunta äänesti viime viikon kokouksessaan omasta erostaan. Lautakunta päätyi äänin 9–3 esittämään, että lautakunta pyytää eroa kaupunginhallitukselta.

Esitys juontaa juurensa kaupunginhallituksen päätökseen, jossa se muistutti lautakuntatyöskentelyn luottamuksellisuudesta. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että joitakin lautakunnissa käytyjä keskusteluja oli vuodettu lautakunnan ulkopuolelle.

Sivistyslautakunnan eronpyyntöesityksessä tapahtui menettelyvirhe, sillä lautakunta voi esittää eroaan valtuustolle vain ollessaan asiasta yksimielinen.

 

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi käytti otto-oikeuttaan ja lautakunnan päätös käsitellään maanantaina kaupunginhallituksessa. Kesäniemen päätösesitys on, että lautakunnan tekemä päätösesitys kumotaan virheellisenä ja asia palautetaan takaisin lautakunnalle käsiteltäväksi.

-Hallitus voi toki tehdä toisenlaisenkin päätöksen, se on luottamushenkilöiden käsissä. Tosi hankala asia tämä on, hallinnollisesti ja muutenkin. Lautakunta on kaupungin hallinnossa aivan keskeinen toimija ja sinne olisi saatava työrauha mahdollisimman pian, Kesäniemi toteaa.

Asia voi edetä montaa reittiä. Lautakunta voi käsitellä asian uudestaan ja jos se päätyy yksimielisyyteen, voi se pyytää eroa kaupunginhallitukselta. Kaupunginhallitus voi myös itse esittää valtuustolle luottamushenkilöiden erottamista. Valtuusto voisi ottaa asian käsittelyyn myös siinä tapauksessa, että vähintään neljäsosa valtuutetuista tekisi siitä aloitteen.

 

Kesäniemi myöntää, että 9–3 äänestystulos lautakunnan eroasiassa kertoo omaa karua kieltään lautakunnan sisäisestä yhteneväisyydestä.

-Kertoohan se varmasti epäluottamuksesta.

Lautakunnan varapuheenjohtajan Lotta Saarenmaan (kok.) esitys eropyynnöstä tuli täytenä yllätyksenä kokouksessa läsnä olleelle Kesäniemelle sekä sivistysjohtaja Jarmo Pynnöselle. Pynnönen arveli (FL 6.4.2018), että vastaavia avauksia saattaa olla tulossa muissakin lautakunnissa.

Forssan lautakunnista yhdyskuntalautakunta käsitteli kaupunginhallituksen muistutusta kokouksessaan toissaviikolla ja ainoastaan merkitsi kaupunginhallituksen päätöksen tiedokseen.

Muut lautakunnat, eli jätelautakunta ja ympäristölupalautakunta eivät ole kokoontuneet kaupunginhallituksen tekemän päätöksen jälkeen.

Kaupunginjohtaja Kesäniemi toivoo, että kaupunginhallituksen muistutus luottamuksellisuuden tärkeydestä ei aiheuta uusia myrskyjä.

-Meidän ainoa tavoitteemme oli korostaa luottamuksen tärkeyttä päätöksenteossa ja muistuttaa lakien ja hallintosäännön mukaisesta toiminnasta – ei aiheuttaa nyt käsillä olevaa tilannetta. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/49274-forssan-sivistyslautakunta-aanesti-erostaan

Luottamushenkilöiden erottaminen
Kuntalain mukaan valtuusto voi erottaa kunnan toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee kaikkia toimielimeen valittuja luottamushenkilöitä.Valtuusto voi erottaa valitsemiensa toimielimien puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee puheenjohtajistoa kokonaisuudessaan.Asia tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai vähintään neljäsosan valtuutetuista tehtyä sitä koskevan aloitteen.Valtuusto voi asettaa tilapäisen valiokunnan valmistelemaan erottamisasiaa. Valiokunnan jäsenten on oltava valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokunta voidaan asettaa myös lausunnon antamista ja hallinnon tarkastamista varten.Yksittäinen luottamushenkilö voi erota luottamustoimesta pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti