Lounais-Häme Riihimäki

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää, että Riihimäki pysyy Kanta-Hämeessä

Sulkko: "Pidän selvänä, että asiaan palataan viimeistään seuraavalla vaalikaudella."
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää, ettei Riihimäki hae maakunnan eikä sairaanhoitopiirin vaihtoa Kanta-Hämeestä Uudellemaalle. Kuva: Esko Tuovinen
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää, ettei Riihimäki hae maakunnan eikä sairaanhoitopiirin vaihtoa Kanta-Hämeestä Uudellemaalle. Kuva: Esko Tuovinen

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, ettei Riihimäki vaihda maakuntaa tai sairaanhoitopiiriä.

– Selvitysten ja neuvottelujen perusteella näyttää siltä, että jos Riihimäki hakisi maakunnan vaihtamista, se ei todennäköisesti johtaisi myönteiseen ratkaisuun valtion taholta.

– Mikäli olisi tiedossa, että valtio suhtautuisi myönteisesti näihin vaihtoihin, olisin esittänyt maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoa. Tässä tilanteessa lyhyellä aikavälillä kaupungin edunvalvonnalle syntyisi riski ja osalle terveydenhuollon prosesseja aiheutuisi välivaiheen ongelmia. Pidän selvänä, että asiaan palataan viimeistään seuraavalla vaalikaudella, hän toteaa tiedotteessa.

Riihimäen teettämät vaihtoehtoisselvitykset valmistuivat lokakuun lopulla.

– Sote-valmistelut vievät aikaa, ja yhtenä johtopäätöksenä tästä koko prosessista on, että maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtoa tulee tarkastella yhdessä, eikä erikseen.

Helsingin suuntaa ei unohdeta

Sulkko pitää tärkeänä, että asiaa punnitessa mietitään tarkasti erilaisia skenaarioita tulevaisuuteen liittyen.

– Kaikkiin erilaisiin näkymiin liittyy kysymys siitä, kuuluuko Riihimäki asukkaiden kannalta ja tulevan maakunnan tulevaisuuden rahoituskustannukset huomioiden parhaaseen sote-maakuntaan. Vielä tärkeämpi kysymys on, miten pystymme elinvoiman edistämisen ja edunvalvonnan näkökulmasta asemoimaan kaupunkia huomioiden kansainvälisen viitekehyksen ja metropolialueiden kehityksen dynamiikan.

Myös tulevaisuuden megatrendit ja kaupungistuminen vaikuttavat Riihimäen asemointiin.

– Isossa kuvassa tarkasteltuna voisi olla tarkoituksenmukaista rakentaa kaupunkia tiiviimmin osaksi metropolialuetta ja luoda yhteistyörakenteita riippumatta lyhyen aikavälin sairaanhoitopiiri- ja maakuntaratkaisusta, Sulkko sanoo.

”Maakunnallisen sote-kuntayhtymän valmistelu ei ole enää perusteltua”

Kaupunginjohtajan mielestä Riihimäki ei ole saanut Kanta-Hämeessä sitä painoarvoa, minkä se toiseksi suurimpana kaupunkina maakunnassa ansaitsisi. Sulkko ottaa myös kantaa maakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän valmistelun jatkumiseen.

– Koska on oletettavaa, ettei kunnille ja kuntayhtymille jää merkittävää roolia sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisessa, ei maakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän valmistelun jatkaminen ole välivaiheen ratkaisuna enää perusteltua. Lainsäädännön valmistumisen jälkeen huomio on suunnattava kyseisten palveluiden siirtämiseen uusille sote-maakunnille, hän sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic