Lounais-Häme

Kaupunginjohtajan esitys kaatui hallituksessa - Pihlajalinna-hankinta valtuustoon Forssassa

Forssan kaupunginhallitus päätti eilen äänestyksen jälkeen esittää valtuustolle yhteisyrityksen perustamista Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa. Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen esitys oli, että hankintamenettely keskeytetään.

Kokouksessa päätöksenteosta itsensä jäävänneen Johanna Häggmanin (kesk.) varajäsenenä ollut Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) esitti, että kaupunginhallitus tekee valtuustolle esityksen yhteisyrityksen perustamiseksi Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.

Lisäksi Anttila esitti, että kaupunginhallitus ryhtyy valmistelemaan Pihlajalinna-ryhmittymän tekemän ostotarjouksen pohjalta kiinteistöjen kauppaa.

Anttilan esitykselle pidettiin useita kannatuspuheenvuoroja.

Äänestyksessä kaupunginjohtajan esityksen kannalla olivat Mika Penttilä (kok.), Marjo Kotioja-Partanen (kok.) sekä itsensä jäävänneen Jaana Lähteenkorvan (kok.) varajäsen Tuulia Nieminen (kok.).

Anttilan esitystä puolestaan kannattivat Ossi Stenholm (kok.), Emmi Lintonen (sd.), Ilkka Joenpalo (sd.), Eino Järvinen (sd.), Pentti Jolanki (kesk.), Tuula Ylanderin (ps.) varajäsen Aila Lahtinen (ps.). Janne Niemisen (vas.) varajäsenenä kokouksessa oli Antero Koskenoja (vas.), joka vetäytyi päätöksenteosta.

Anttilan esitys siis voitti äänin 7–3. Valtuusto saa sen käsiteltäväkseen viimeisessä kokouksessaan ensi maanantaina.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä ja kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kesäniemi perusteli omaa esitystään sillä, että hankkeeseen sisältyy paljon selvittämättömiä riskejä, joita lisää keskeneräinen lainsäädäntö. Toiminnallisia ja taloudellisia riskejä tuo myös sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden integraation hajoaminen.

Kolmanneksi pointiksi Kesäniemi nosti esityksessään sen, että Pihlajalinna saisi terveyspalveluiden tuottajana alueellisen monopolin, joka olisi myös riski.

Kesäniemi paheksuu tapaa, jolla Pihlajalinna tarjoutui ostamaan hyvinvointikuntayhtymän kiinteistöt tasearvoonsa. Kesäniemen mukaan kiinteistöt ovat huomattavasti arvokkaammat kuin tasearvo. Lisäksi tarjouskilpailuun ei hänen mukaansa voi tuoda uutena elementtinä kiinteistökauppaa, joka ei sisältynyt alkuperäiseen tarjouspyyntöön.

Kesäniemen mukaan Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén toimii kuin pölynimurikauppias esittäessään kunnille sairaalaa ja kuntien terveysasemia koskevan tarjouspyyntönsä.

-Pihlajalinna ei voi jakokaarteessa muuttaa pelisääntöjä tarjousmenettelyssä tuomalla uusia elementtejä sivusta, Kesäniemi sanoo.

Kesäniemi olisi hankintamenettelyn keskeyttämisen jälkeen esittänyt, että Forssa aloittaisi terveydenhuollon palveluidensa turvaamisen uudelta pohjalta.

Hänen mukaansa innovatiivisena toimijana Pihlajalinna voisi olla edelleen mukana palveluiden tarjoajana, mutta tärkeää olisi neuvottelupöytään saada niin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kuin Oma Häme.

Kesäniemi sanoo, että rohkeuden puutteeseen hänen tekemänsä esitys ei perustunut. Syynä oli hankintasopimukseen sisältyvien riskien suuruus, joita hän omassa roolissaan virkamiehenä joutuu osaltaan arvioimaan.

Kesäniemi sanoo koko hankintaprosessiin sisältyneen voimakasta poliittista ohjausta. Kesäniemen mukaan koko hankintaprosessi on mennyt pahasti vinoon.

Toisaalta Kesäniemi on valmis myöntämään sen, että Pihlajalinna on vain tehnyt tarjouksen hykyn asettamaksi hankintasopimukseksi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic