Lounais-Häme

Kaupungintalo kelpaa hyvin juhlakaluksi

Forssan kaupungintalo on tyylipuhdas 1970-luvun rakennus, jota aika ei ole päässyt nakertamaan. Rakennuksen vihkiäisiä vietettiin 40 vuotta sitten 27. päivä marraskuuta vuonna 1977.

Forssan kaupungin teknisenä johtajana työskennellyt Pentti Eskola muistelee, että vihkiäisiin oli kutsuttu noin 300 vierasta. Juhlapuheen tilaisuudessa piti maaherra Valdemar Sandelin.

Myös Rakennusvalmisteen omistaja Armas Puolimatka saapui vihkiäisiin huolimatta siitä, että Puolimatka pisti keskusteluvälit kaupunkiin ja kaupunginjohtaja Jorma Laurilaan poikki vuodeksi, koska Puolimatka oli hävinnyt kaupungintalon rakennusurakan Rakennuskunta Hakalle. Puolimatka oli uhannut myös siirtää tehtaansa pois Forssasta.

Eskola oli kaupungin palveluksessa vuosina 1971–2006 ja piirtäjärakennusmestari Esko Laine vuosina 1970–2002.

 

Eskola vastasi kaupungintalon rakennesuunnittelusta yhdessä rakennusmestari Lauri Järveläisen kanssa. Sähkösuunnittelusta vastasivat aikanaan insinööri Raimo Andersson ja teknikko Tapio Silmälä. Lvi- ja automaatiosuunnittelusta puolestaan teknikot Pekka Hakala ja Reijo Koskelin sekä DI Pekka Leiponen.

-Puolimatkan tarjous oli noin viidenneksen kalliimpi kuin Hakan tarjous. Kaupungintalon lisäksi samaan urakkakilpailuun kuuluivat myös terveyskeskuksen 1. vaihe ja teknillisen koulun laajennus.

-Jo kaupungintalon harjannostajaisissa marraskuussa vuonna 1976 Hakan edustaja kertoi minulle, että Hakan saama urakkahinta kaupungintalon rakentamiseen oli käytetty, joten kaupunki sai kaupungintalon kustannuksiltaan edullisesti. Hakalle urakasta kertyi tuntuvat tappiot, Eskola kertoo.

Kaikkiaan kaupungintalo kalusteineen maksoi noin 19,5 miljoonaa markkaa, nykyrahaksi muutettuna noin 15 miljoonaa euroa.

 

Kaupungintalon paikasta käytiin vilkasta keskustelua ennen kuin se päätettiin rakentaa nykyiselle paikalleen. Kaupungintalon tieltä purettiin varastona toiminut entinen Kuhalan koulu.

Kaupunginjohtaja Laurila ideoi kaupungintaloa Hämeentien alkuun, jolloin kauppalan- kaupungintalona toiminut puurakennus olisi pitänyt purkaa.

Laurila oli visioinut korkeaa virastorakennusta Tornion kaupungin malliin. Kaupungintalolle etsittiin sijoituspaikkaa myös torin ympäriltä, mutta jo pysäköintipaikkojen puute kaatoi suunnitelman. Uuden kaupungintalon myötä eri puolilla toimineet virastot saatiin kerralla saman katon alle.

Kaikkiaan kaupungintalon kerrosala on vajaat 6 490 neliömetriä ja tilavuus 33 000 kuutiota.

-Kaupungintalo olisi voitu sijoittaa ainakaan myös Kehräämölle, mikäli kaupungilla ja Finlaysonilla olisi olleet kunnolliset puhevälit, Eskola pohtii.

Finlayson lopetti toimintansa Kehräämöllä vuonna 1976 ja kaupunki osti Kehräämän ja kaikkiaan 60 hehtaaria maata ympäri kaupunkia Finlaysonilta vuonna 1982. Finlayson oli tuolloin oma valtakuntansa kaupungin sisällä isännöitsijänään Pentti Vaarna.

Kaikkiaan kaupungintalon rakentaminen kesti noin puolitoista vuotta.

 

Laine kertoo, että kaupungintalon tilojen suunnittelussa lähdettiin liikkeelle toimistotilojen muunneltavuuteen, joka voitiin toteuttaa väliseiniä siirtämällä moduulirakenteessa. Toimistohuoneet on sijoitettu rakennuksen ulkosivuille.

-Alkuperäiset suunnitelmat tehtiin paperille tärkeimpänä välineenä viivotin, Laine mainitsee ja kehuu edelleen Mykkäsen alkuperäisen suunnitelman selkeyttä.

Ensimmäiset luonnokset uudeksi kaupungintaloksi Mykkänen esitteli kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle vuoden 1974 helmikuussa. Vuoden 1964 tammikuun juhlaistunnossa, kun kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäistä kertaa, päätettiin uuden kaupungintalon rakentamisesta, jolloin varattiin jo ensimmäinen määräraha tarkoitukseen.

 

Forssan nykyinen tekninen johtaja Antti Heinilä toteaa rakennuksen pitäneen hyvin ryhtinsä. Jopa osa julkisten tilojen tuoleista on alkuperäisiä ja Yrjö Kukkapuron suunnittelemia.

Forssan ensi vuoden talousarvioon ollaan varaamassa 700 000 euroa kaupungintalon ilmalämmitysjärjestelmän saneeraukseen. Todennäköisesti nykyistä järjestelmää ei lähdetä vaihtamaan vaan uudistetaan. Avustusta on luvassa hankkeesta, jolla parannetaan kuntien energiatehokkuuttaan.

Kaupungintalon 40-vuotispäivää vietetään torstaina 30. marraskuuta. Avoimet ovet -tapahtuma on kello 9–14. Matkailusihteeri Mari Noromies-Wahl vetää esittelykierrokset kello 10 ja kello 13.

Esillä on myös suunnitelmia, valokuvia ja lehtileikkeitä kaupungintalon rakentamisen vaiheilta. Samalla esitellään kaupungintalossa olevaa taidetta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti