Lounais-Häme

Kaupunkilaisten olohuoneesta matkailutärpiksi

Forssaan perustettiin kaksi vuotta sitten Suomen kahdeksas kansallinen kaupunkipuisto.

Noin 850 hehtaarin alue kattaa Forssan keskusta-alueen laajasti Mäkilammin siirtolapuutarhalta Loimalammille ja Salmistonmäelle. Väliin mahtuvat kaikki kaupungin viheralueet ja puistot sekä paljon rakennettua ympäristöä.

2-vuotiasta puistoa juhlittiin torstaina Forssan torilla, jossa juhlapuheen piti ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä.

 

Flanderin mukaan kansallisia kaupunkipuistoja on tulossa lisää vain muutama, joten statuksen saaneiden joukko jää kohtuullisen pieneksi.

Helsinki on parhaillaan valmistelemassa omaa hakemustaan kaupunkipuistoksi, joten Hämeessä ollaan oltu etulinjassa.

-Forssa on valikoitunut hienoon sarjaan, tähtikaupunkien verkostoon. Kaikki kaupunkipuistot ovat omalla tavallaan ainutlaatuisia kaupunkeja Suomessa, Flander muistutti.

Muita kaupunkipuistoja ovat Hämeenlinna, Heinola, Pori, Hanko, Porvoo, Turku ja Kotka.

 

Forssasta ainutlaatuisen tekee teollisuuskortteleiden ja maaseudun kohtaaminen.

-Forssassa näkee hyvin konkreettisesti sen, miten Suomi muuttui nopeasti agraarimaaseudusta teolliseksi yhteiskunnaksi. Teollisuuden kerrostuneisuus tulee täällä todella lähelle.

Forssan kaupunkipuisto on yhdistelmä kulttuuri- ja luonnonperintöä.

-Uudet asuinalueet pyritään rakentamaan tiiviimmin ja tehokkaammin. Vaikka kaupunki ympärillä kasvaisikin, kaupunkipuisto säilyttää kertomuksen Forssan historian vaiheista yhdyskuntarakenteen sisällä.

 

Forssalaisille kaupunkipuisto lukuisine kohteineen on tuttu ja sen kauneus tiedetään ja tunnetaan. Flander kannustaa hyödyntämään sitä myös matkailuvalttina.

-Kaupunkipuistoa kannattaa kehittää pitkällä tähtäimellä yhtenäisenä kokonaisuutena aivan naapurissa olevien Tammelan kansallispuistojen kanssa. Helmet tulee kytkeä toisiinsa.

-Saaren kansanpuistoon suunniteltu kevyen liikenteen väylä on yksi hyvä askel.

Kehittämiseen kuuluu tietysti rakennusten kunnossapito ja puistoihin panostaminen, mutta se ei vielä riitä.

 

Mitä paremmin kehitystyössä ja markkinoinnissa onnistutaan, sitä enemmän matkailijoita, yöpymisiä ja sitä kautta rahaa seudulle saadaan.

-Viipymä on tärkeä asia matkailun ja talouden kannalta. Tavoitteena on, että täällä käväiseminen ei riitä, vaan on tehtävä pidempi reissu.

Flander kertoo kaupunkipuistoilla olevan myös kansainvälistä kiinnostusta.

-Jokainen kaupunki maailmalla haluaa tänä päivänä erottua jollakin kestävällä ratkaisulla.

 

Forssan kaupunki on satsannut kaupunkipuiston markkinointiin ja kehittämiseen. Kaupunkipuiston syntymäpäiväjuhlassa jaettiin muun muassa uunituoretta esitettä ja mainostettiin puistoon liittyviä ”teematuotteita”.

Jokioisten Leivän kahvilasta on mahdollista tilata puistokahveet. Kuninkaankartanon panimon valikoimasta puolestaan löytyy Puisto Pils. Erärenki järjestää kesän aikana vielä kaksi puistomelontaa, toisen heinäkuussa ja toisen elokuussa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic