Lounais-Häme

Kauran kulutus mahdollista tuplata ja vientimäärät moninkertaistaa – Kaurabisnestä vahvistetaan uudella tutkimuksella

Kuva: Seppo Pessinen

Kauran kulutus Suomessa on mahdollista tuplata ja vientimäärät moninkertaistaa. Kauralajikkeiden ja -erien yhteyttä laatuun ja prosessoitavuuteen ei kuitenkaan vielä tunneta. Business Finlandin rahoittamassa OatHow-projektissa laaja kansallinen konsortio luo sekä tutkimuksen että liiketoiminnan kehittämisen kautta uutta tietoa kauraraaka-aineista uusien kaurainnovaatioiden kehittämistä varten.

Kaura on saanut terveellisten ominaisuuksiensa myötä paljon ansaittua huomiota, ja sitä käytetään Suomessa entistä monipuolisemmin innovatiivisten tuotteiden raaka-aineena. Suomi on yksi maailman suurimmista kaurantuottajamaista. Suomessa kauraa kulutetaan tällä hetkellä noin 7,3 kiloa henkilöä kohden, ja kulutus kasvaa noin 10 prosentin vuosivauhdilla.

Kauratuotteiden kasvava kansainvälinen suosio antaa Suomelle mahdollisuuden nousta merkittäväksi tekijäksi globaaleilla kaura- ja kauratuotemarkkinoilla. Tuotekehitystä kuitenkin jarruttaa se, ettei kauraerien laadun ja koostumuksen vaikutusta prosessointiin ja lopputuotteen laatuun tunneta riittävän hyvin.

– Kuluttajat toivovat uusia lihaa tai muita eläinperäisiä tuotteita korvaavia vaihtoehtoja, joten Suomen elintarviketeollisuuden korkeatasoisille kauratuotteille on nyt suuret vientimahdollisuudet, toteaa projektin koordinaattori Emilia Nordlund VTT:ltä.

Suomessa viljellään lukuisia kauralajikkeita, ja lajikkeen lisäksi kauran laatuominaisuuksiin vaikuttavat satokauden kasvuolosuhteet. Kauraerien laatuvaihtelu aiheuttaa ongelmia teollisuudessa, kun ei tiedetä, miten tuotantoprosesseja tulisi säätää raaka-aineen laadun mukaisesti: taikina tarttuu kattiloihin, syntyy turhaa jätettä eikä lopputuotekaan välttämättä vastaa kuluttajien toiveita.

Vehnän ja mallasohran osalta vaihtelu on elintarviketeollisuuden hallinnassa, koska niiden koostumuksen ennakointiin on jo pitkään ollut käytössä vakiintuneita, materiaalin laatua mittaavia analyysimenetelmiä. Kauraa tutkivien tutkimuslaitosten ja yliopistojen sekä kotimaisen kauraa hyödyntävän teollisuuden väliseen yhteistyöhön pohjaavan OatHow-projektin tavoitteena on löytää vastaavia analyysimenetelmiä myös kauralle. Ideana on, että valmistaja voisi helposti valita tuotteeseen sopivan kauraraaka-aineen. Uusia kauran analyysimenetelmiä voidaan hyödyntää myös kauraerien laadun takaamiseksi viljakaupassa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic