Lounais-Häme Forssa

Kausihinnoittelu ei lihottanut lämmityskuluja - Forssalaisasukkaille jopa säästöä

Vapon kausihinnoittelu ei ensimmäisen vuoden aikana nostanut tarkasteltujen kaukolämpötalojen lämmityskustannuksia Forssassa vaan tuotti vähän säästöä.
Isännöitsijä Mikko Ryyppö (oik.) selostamassa neljän rakennuksen ja 220 asunnon As-oy Korkeavahan hallituksen jäsenille tehdyn remontin ja energiamaksun kausihinnoittelun vaikutuksia energiakuluihin. Kuva: Tapio Tuomela
Isännöitsijä Mikko Ryyppö (oik.) selostamassa neljän rakennuksen ja 220 asunnon As-oy Korkeavahan hallituksen jäsenille tehdyn remontin ja energiamaksun kausihinnoittelun vaikutuksia energiakuluihin. Kuva: Tapio Tuomela

Vapo siirtyi Forssan kaukolämpöverkostossa energiamaksun kausihinnoitteluun vuosi sitten heinäkuun alussa. Kausihinnoittelu vastaa paremmin kaukolämmön tuotannon kustannuksia, jotka ovat korkeammat talvella kuin kesällä. Kaukolämpötalojen lämmityskustannukset eivät muutoksessa näytä nousseen.

Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys tarkasteli viiden erityyppisen taloyhtiönsä normeerattua kulutusta. Viivan alle kertyi hiukan säästöä, kun verrattiin talojen energiamaksuja kausihinnoitteluvuodesta (heinäkuusta 2018 kesäkuuhun 2019) aikaan ennen kausihinnoittelua (heinäkuulta 2017 kesäkuuhun 2018).

Normeeraus tarkoittaa rakennusten lämmitysenergiakulutuksen korjaamista Ilmatieteen laitoksen laskemalla lämmitystarveluvulla, jotta voidaan vertailla rakennusten energiankulutusta eri kuukausina ja vuosina.

Suurin talo oli Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiö, 220 asunnon As-oy Korkeavaha, jossa säästöä kertyi vuodessa 12 000 euroa. Summasta iso osa johtuu tosin viime vuonna tehdystä julkisivu- ja parvekeremontista.

Korkeassa yhden rapun ja 66 asunnon kerrostalossa säästö oli yli 4000 euroa. Muissa vertailutaloissa, matalassa kolmen rapun ja 34 asunnon kerrostaloyhtiössä, 12 asunnon rivitaloyhtiössä ja 7 asunnon rivitalossa, säästöä kertyi kussakin kausihinnoittelun ansiosta joitakin satoja euroja. Tulevat tilikaudet kertovat tarkemman tuloksen.

Lue lisää: Näin kausihinnoitteluun siirryttiin.

Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen hallituksen jäsen ja Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälityksen isännöitsijä Rami Tervomaa muistuttaa, että vertailu on alustava. Energiaa kuluu enemmän ja kustannuksia kertyy, jos kalliille talvikaudelle osuu pitkä pakkasjakso.

– Vapon laiva on kääntynyt oikeaan suuntaan, kiittää Tervomaa. Hänestä kaukolämpöyhtiön pitäisi olla vielä ketterämpi ja aktiivisempi toimija, asiakkaiden kuuntelija.

– Hinnan on oltava oikea, jotta asiakkaita ei poistu.

Taloyhtiöitä hän kannustaa riippumattomien asiantuntijoiden käyttöön.

– Kun tarkastellaan talojen energiaratkaisuja, kannattaa pitää ovet auki kaikille vaihtoehdoille.

Vapon liiketoimintajohtaja Markus Hassinen toteaa, että Vapo pyrkii muutoksillaan tekemään kaukolämmöstä yhä houkuttelevampaa, kilpailukykyisintä ja huoletonta tuotetta ja palvelua asiakkaille niin Forssassa kuin muuallakin.

– Pyrimme kehittämään palveluamme eri tavoin, jotta kaukolämpö olisi aina parempi ratkaisu meidän kiinteistöasiakkaille.

– Tästä käymme mieluusti dialogia asiakkaiden kanssa. Hinta-asian lisäksi on myös muut kaukolämpöön liittyvät palvelut. Olemme Forssassa mm. tarjonneet kaukolämpöasiakkaille lämmönvaihdinten huoltoon liittyviä palveluita. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic