Lounais-Häme

Kavallus tuhosi Hamkin suurimman opiskelijayhdistyksen - Toiminnanjohtaja maksoi itselleen yli 57 500 euroa

Entinen toiminnanjohtaja tuomittiin oikeudessa lähes 80 000 euron korvauksiin. Yhdistys on selvinnyt veloistaan, mutta opiskelijatoimintaa se ei enää harjoita.
2000-luvun alkupuolella opiskelijayhdistyksen toimintaan kuului muun muassa Hämeenlinnan patsaiden lakittaminen vappuna. Arkistokuva. Kuva: TA terho aalto
2000-luvun alkupuolella opiskelijayhdistyksen toimintaan kuului muun muassa Hämeenlinnan patsaiden lakittaminen vappuna. Arkistokuva. Kuva: TA terho aalto

Hämeenlinnan ammattikorkeakouluopiskelijoiden yhdistyksen Hakon konkurssin partaalle saattanut entinen toiminnanjohtaja on tuomittu törkeästä kavalluksesta.

Vuodesta 2006 lähtien toiminnanjohtajana toiminut mies kavalsi vuosina 2011–2016 itselleen varoja yhdistyksen käteiskassasta ja tililtä.

Hän maksoi itselleen sovittua suurempaa palkkaa ja kirjasi huomattavia määriä ylityö-, ilta- ja yötunteja. Lisäksi hän maksoi itselleen kielilisiä, päivärahoja ja kilometrikorvauksia. Tuomion mukaan hän kavalsi yli 57 500 euroa.

Opiskelijayhdistys Hako ry pyöritti kahvilaa ja kirjakauppaa Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) Lahdensivun ja Visamäen kampuksilla Hämeenlinnassa. Hako oli Hamkin suurin opiskelijayhdistys.

Voittoa tavoittelemattomalla yhdistyksellä oli vain yksi palkattu työntekijä, nyt tuomittu toiminnanjohtaja.

Yhdistys ajautui talousvaikeuksiin neljä vuotta kavallusten alkamisen jälkeen, vuonna 2015. Tuolloin julkaistun uutisen mukaan yhdistys oli konkurssin partaalla 80 000 euron verovelkojen ja yksityisoikeudellisten trattojen takia.

Toiminnanjohtaja kertoi joulukuussa 2015 yhdistyksen kykenevän maksamaan velkansa kirjakaupan tuotolla. Kirjakauppaa oltiin tuolloin kuitenkin jo sulkemassa. Selityksenä kirjakaupan sulkemiselle oli sen liian pieni käyttö.

Toiminnanjohtajan mukaan syynä Hakon suuriin velkoihin oli “huono taloudenhoito ja muutama väärinymmärrys”.

Entinen toiminnanjohtaja sai heinäkuussa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kavalluksesta.

Oikeudessa entinen toiminnanjohtaja kiisti kavalluksen. Hän myönsi nostaneensa rahaa, mutta hänen mukaansa kyse oli palkkasaatavista. Hän vetosi myös työn aiheuttamiin matka- ja vaatekustannuksiin sekä huomattavaan työmäärään.

Entinen toiminnanjohtaja joutuu korvamaan kavaltamansa summan sekä maksamaan asian selvittelykuluja ja Hakon oikeudenkäyntikuluja 13 400 euroa. Maksettavaa kertyy yhteensä lähes 80 000 euroa. Tuomitun omaisuutta on vakuustakavarikossa lähes 48 000 euron arvosta.

Opiskelijayhdistys Hakon toiminta loppui käytännössä sillä hetkellä, kun yhdistyksen verovelat lopulta paljastuivat sen hallitukselle vuonna 2016.

– Me totta kai olimme luottaneet ainoaan työntekijäämme. Me olimme 18-vuotiaita opiskelijoita ja hän oli meitä vanhempi mies, joka oli toiminut yhdistyksessä pitkään. Kaikki talousasiat olivat hänen vastuullaan, eikä meillä ollut pääsyä edes kassakoneeseen tai tilitietoihin, Hako ry:n puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Emma Heinänen kertoo.

Heinäsen mukaan yhdistys sai ensimmäisen varoitusmerkin vaikeuksista vasta silloin, kun verottaja ja muut velkojat ottivat yhteyttä suoraan hallituksen jäseniin asian ratkaisemiseksi.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan Ammattikorkeakouluopiskelijat Hako ry on olemassa enää vain rikosasian ja oikeustoimien loppuun viemisen takia.

– Kaikki verot ja muut velat olemme saaneet maksettua. Siinä mielessä tilanne on nyt hyvä, puheenjohtaja Emma Heinänen kertoo.

Mitään opiskelijatoimintaa opiskelijayhdistys ei enää harjoita.

Entiselle toiminnanjohtajalle annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Hako ry ei aio valittaa käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. FL

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic