Lounais-Häme

Kavanaugh'n valinta korkeimpaan oikeuteen on käytännössä varmistunut

Washington
06.10.2018, 01:49

Ulkomaat

Yhdysvaltain senaatti äänestää tänään presidentti Donald Trumpin ehdokkaan Brett Kavanaugh’n valinnasta korkeimman oikeuden tuomariksi.
Kavanaugh’n valinta USA:n korkeimman oikeuden tuomariksi on käytännössä varmistunut, sillä sekä demokraattisenaattori Joe Manchin että aiemmin epäröinyt republikaanisenaattori Susan Collins antavat tukensa Kavanaugh’n valinnalle.
Vaikka toinen epäröinyt republikaanisenaattori Lisa Murkowski ei äänestäisikään Kavanaugh’n valinnan puolesta, kannattaa tämän valintaa tällä tietoa 51 senaattoria 100:sta.
Collinsin ja Manchinin mukaan väitettyä seksuaalista ahdistelua ei ole voitu todistaa. Collins perusteli tukeaan Kavanaugh’ille 45-minuuttisessa puheessaan.
– En usko, että nämä syytteet voivat reilusti estää tuomari Kavanaugh’ta palvelemasta oikeudessa, hän sanoo.
Collins sanoo, ettei voi hylätä olettamuksia Kavanaughin syyttömyydestä ja rehellisyydestä. Collins kutsui Kavanaugh’ta esimerkilliseksi julkisen palvelun työntekijäksi.
Manchin puolestaan sanoi, että kaiken saamansa informaation perusteella hänen mielestään Kavanaugh on pätevä juristi seuraamaan perustuslakia ja arvioimaan tapauksia laillisin perustein.

Kiireellinen menettely velvoittaa senaattia äänestämään Kavanaugh’n valinnasta 30 tunnin kuluessa

Aiemmin senaatti teki päätöksen, että Kavanaugh’n valinta käsitellään kiireellisenä. Kiireellinen menettely velvoittaa senaattia äänestämään Kavanaugh’n lopullisesta valinnasta 30 tunnin kuluessa äänestyksestä, jossa kiireellisestä menettelystä päätetään. Se myös poistaa oppositiolta mahdollisuuden filibuster-menettelyyn, jolla se voisi viivästyttää päätöstä.
Presidentti Donald Trump juhli äänestystulosta suurena voittona Twitterissä ja kertoi olevansa hyvin ylpeä senaatin päätöksestä.
Päätös tehtiin täpärästi äänin 51-49, sillä Alaskan republikaanisenaattori Lisa Murkowski lipesi puolueensa linjasta ja äänesti valinnan nopeuttamista vastaan. Toisaalta demokraattien Joe Manchin äänesti nopeuttamisen puolesta.
Kavanaugh on presidentti Trumpin valinta korkeimman oikeuden tuomariksi. Kavanaugh’n nimittäminen on kuitenkin ajautunut turbulenssiin, kun kolme naista on sanonut, että Kavanaugh ahdisteli heitä ja käyttäytyi sopimattomasti, kun he olivat nuorempia.
Kavanaugh’ta voi odottaa virkarikossyytteet – syrjäyttäminen epätodennäköistä

Washington Postin analyysin mukaan Kavanaugh’ta voi kuitenkin odottaa virkarikossyytteet, jos tämä valitaan korkeimman oikeuden tuomariksi. Fordhamin yliopiston oikeustieteen professorin Jed Shugermanin mukaan virkarikossyytteet ovat todennäköisiä, jos demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneessa. Hän kertoo olevansa yllättänyt, jos demokraatit saavat enemmistön edustajainhuoneessa, mutta eivät esitä virkarikossyytteiden nostamista kongressissa.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että demokraatit olisivat saamassa välivaaleissa enemmistön.
Shugermanin mukaan on kuitenkin todella epätodennäköistä, että Kavanaugh syrjäytettäisiin, sillä syrjäyttämiseen tarvitaan määräenemmistöpäätös.
Washington Postin mukaan 19 liittovaltion virkamiestä on saanut syytteet virkarikoksista, mutta senaatti on syrjäyttänyt vain alle puolet.
Yhdysvaltojen perustuslain mukaan edes korkeimmat virkamiehet eivät ole lain yläpuolella. Perustuslain mukaan presidentti, varapresidentti ja kaikki muut Yhdysvaltojen virkamiehet mukaan lukien liittovaltioiden tuomarit voidaan erottaa petoksen, lahjonnan tai muun vakavan rikoksen tai rikkomuksen takia.
Syrjäyttäminen vaatii senaatissa taakseen kahden kolmasosan enemmistön tai 67 ääntä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti