Lounais-Häme Hämeenlinna

Kävelijä lyyhistyi ja Outi Jäntin ensiaputaidoille tuli yllättäen käyttöä – Maallikkoelvyttäjiä palkittiin tiistaina

Kanta-Hämeen pelastuslaitos palkitsi tiistaina viisi henkilöä elottoman potilaan maallikkoelvytyksestä. Outi Jäntti joutui yllättävään tilanteeseen Hämeenlinnan keskustassa, kun hän huomasi jalankulkijan lyyhistyvän ja kaatuvan kadunpintaan. Jäntti kannustaa kaikkia käymään ensiapukoulutuksessa.
Ensihoitopäällikkö Lasse Hakala (oik.) ja paloesimies Petri Välkkynen palkitsivat maallikkoelvyttäjiä. Yksi palkituista oli hämeenlinnalainen Outi Jäntti. Kuva: Esko Tuovinen
Ensihoitopäällikkö Lasse Hakala (oik.) ja paloesimies Petri Välkkynen palkitsivat maallikkoelvyttäjiä. Yksi palkituista oli hämeenlinnalainen Outi Jäntti. Kuva: Esko Tuovinen

Miehensä kanssa liikkeellä ollut Outi Jäntti nousi autosta ja lähti auttamaan todennäköisesti sairauskohtauksen saanutta henkilöä.

– Soitin jo henkilön luokse juostessa hätänumeroon, koska hän näytti kaatuessaan iskevän päänsä katuun.

Tajuton henkilö ei reagoinut puheeseen tai kosketukseen.

– Läpsin hieman poskille, mutta se ei vaikuttanut mitenkään. Kun käänsin häntä kylkiasentoon, hän meni aivan elottomaksi, Jäntti muistelee.

Oli elvytettävä.

 

Elvytyksen aikana ympäristö ja muut ihmiset sulkeutuivat ulkopuolelle. Sanonta odottavan pitkästä ajasta tuntui pitävän paikkansa.

– Minuutit olivat todella pitkiä. Minusta tuntui, että olin jatkanut jo todella kauan, ennen kuin edes ambulanssin ääni alkoi kuulua.

Todellisuudessa ambulanssi lienee saapunut keskustaan pillit huutaen muutamassa minuutissa, kun kyse on ollut yllättäen elottomaksi menneestä potilaasta.

Jäntti ei huomannut myöskään ympärille kerääntyneitä ihmisiä.

– Ihmettelin myöhemmin miehelleni, miten katu oli aivan tyhjä. Hän sanoi, että olihan siinä yleisöä vaikka miten paljon.

Jäntti huolehti elvytyksestä yksin.

– Mies kyllä tarjosi apuaan. Koska ei ole käynyt ensiapukurssia, ajattelin, että pärjään paremmin itse.

 

 

Jäntti työskentelee kätilönä ja on saanut ensiapukoulutuksen. Synnytysosastolla aikuisten henkilöiden elvyttäminen ei kuitenkaan ole arkea.

– En ollut aikaisemmin edes nähnyt elvyttämistä todellisuudessa. Elvytysnukella harjoitteleminen on hieman erilaista, Jäntti naurahtaa.

Joku toi pakalle myös elvytystä tehostavan defibrillaattorin eli sydäniskurin.

Akulla toimiva laite lukee elvytettävän sydämen sykkeen ja antaa tarvittaessa sähköimpulssin. Yksinkertaiset laitteet myös neuvovat käyttäjää.

– Sillä ehdittiin iskeä sillä kerran ennen ambulanssin tuloa.

Ensihoitohenkilöstö otti tilanteen hallintaan ja sai palautettua elvytetyn henkilön elintoiminnot.

 

Kaksi elvytystä seurannutta naista tuli juttelemaan Jäntille tilanteen päätyttyä.

– He sanoivat miettineensä, etteivät olisi osanneet tehdä mitään tai uskaltaneet mennä apuun.

Jäntti sanoo ymmärtävänsä, että jo se, että menee täysin tuntemattoman henkilön iholle, voi olla haastavaa. Tositilanteessa ihminen voi jäätyä, vaikka haluaisi auttaa.

– Onhan se outoa, että pitää olla niin lähellä täysin tuntematonta henkilöä.

Tilanteen nähtyään kumpikin nainen aikoi vihdoin ilmoittautua ensiapukurssille.

Suomessa noin 300 000 henkilöä käy ensiapukurssin vuosittain. Luvussa on mukana oma-aloitteisesti kursseille hakeutuvat, työpaikoilla, yhdistyksissä ja harrastuksissa kuin myös puolustusvoimissa järjestettävät kurssit.

 

Tapahtumapäivän iltana Jäntti sai puhelun pelastuslaitokselta.

– Kenttäjohtaja soitti ja kertoi, että henkilö oli siirretty tehohoitoon. Puhelusta jäi todella hyvä olo, sillä tapahtunut pyöri mielessä koko ajan.

Jäntti kertoo kuulleensa myöhemmin, että elvytetty henkilö pääsi kotiin muutaman päivän sairaalajakson jälkeen.

Forssan Lehti ei kerro tilanteen tarkempaa tapahtuma-aikaa tai -paikkaa elvytetyn henkilön yksityisyyden suojelemiseksi. FL

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

3.4.2020

Uusimmat