Lounais-Häme

Kävellen kovempaa kuin moni juosten

Aika monen juoksijan aika painuu lauantaina Suvi-illan kympillä päälle 45 minuutin. Jos aikasi tulee olemaan suurin piirtein tuota luokkaa, saatat saada hyvää vetoapua kävelijästä.

Kyllä, sillä kilpakävelijä Elmo Koivunen aikoo alittaa 45 minuutin rajan Forssan Suvi-illassa.

Suvi-illassa ei ennen ole ollut mukana kilpakävelijää. Huippuluokan kävelijöitä on kysytty, mutta tapahtuma ei ole sopinut heidän aikatauluihinsa. Koivusen kanssa jo vuosi takaperin aloitetut keskustelut johtivat hänen saapumiseensa Forssaan.

 

Viime vuoden Paavo Nurmi Gamesin voittajalla ja Kalevan kisojen kakkosella on kokemusta monenlaisista kilpailuista, mutta juoksijoiden joukossa hän kävelee ensimmäistä kertaa.

-Varmaankin aiheutan katseiden kääntymistä. Uskoisin peesiavusta olevan hyötyä itselleni. Toisaalta osallistumiseni voisi tuoda lisäintoa harjoitteluun niille noin 47 minuutin juoksijoille, jotka ajattelevat, että ensi vuonna voitan tuon kävelijän, Koivunen pohtii.

Arvokisoissa kävelyn yleiset matkat ovat 20 ja 50 kilometriä. Ruotsi-ottelussa kävellään ratakymppi ja sinne toki Koivunen hamuaa. Kauden päätavoite on kirkastaa hopeamitali kullaksi Seinäjoen Kalevan kisoissa, missä vastassa on muun muassa urjalalainen Aleksi Ojala.

-Forssassa ei ole tuomareita reitin varrella eikä tulosta kelpuuteta viralliseksi. Osallistumiseni Suvi-iltaan meneekin enemmän viihdekäytön puolelle. Haetaan lajille näkyvyyttä ja tapahtumalle lisäarvoa, Koivunen kertoo.

Koivusen kävelyvauhti tarkoittaa yli 3 000 metrin coopereita loppua kohden kiristyvällä vauhdilla. 22-vuotias Koivunen on kävellyt kympin nuorten alle 20-vuotiaiden arvokisoissa Tsekissä vuonna 2013 aikaan 44.45, joten tuulesta temmattuja hänen puheensa 45 minuutin alituksesta eivät ole. Ratakymppi on sujunut parhaimmillaan puoli minuuttia nopeammin Lahdessa vuonna 2015.

 

Tampereen yliopistossa kauppatieteitä pääaineenaan vero-oikeus opiskeleva Esbo IF:n kävelijä on asettanut uransa tavoitteet korkealle. Hän on panostanut kahden vuoden ajan tosissaan kilpakävelyyn, mutta loukkaantumisen ja muut haasteet johtivat siihen, että tämän kesän Lontoon MM-kisoihin mies ei enää paikkaa tavoittele. Vastoin muita yleisurheilulajeja, Kalevan kisoissa ei enää pysty antamaan näyttöjä MM-kisoihin.

-Kestävyysurheilu on kuin pilvenpiirtäjän rakentamista omakotitaloon verrattuna. Olen asettanut uralleni pitkäjänteisiä tavoitteita ja yksi sellainen on olympiavoitto vuonna 2020 Japanissa, itseluottamusta uhkuva tamperelainen sanoo.

Forssan Suvi-illassa on siis taas mahdollista nähdä kilpailemassa tulevan olympiaedustajan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic