Lounais-Häme

Kävely ja kotityöt pitävät suomalaiset liikkeessä ympäri vuoden

Vuodenajat vaikuttavat meillä liikunnan harrastamiseen vain vähän. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Suomalaisten suosimia liikuntamuotoja ovat kävely, kodin siivous- ja kunnostusaskareet sekä piha- ja puutarhatyöt, ilmenee laajasta FinTerveys 2017 -väestötutkimuksesta.

Keskiviikkona julkaistiin väestötutkimuksen tuloksia 18 vuotta täyttäneiden liikunnasta ja istumisesta.

Etenkin nuoret aikuiset harrastavat Suomessa säännöllisesti myös kuntoliikuntaa. Erityisesti kuntosali- ja voimaharjoittelu ovat suosittuja. 18–29-vuotiaista miehistä runsas puolet ja naisista liki puolet harrastaa vapaa-ajalla kuntoliikuntaa.

Sukupuolten välillä onkin vähemmän eroa liikunnan harrastamisessa kuin ikäryhmien välillä.

Vanhin ikäryhmä eli yli 80-vuotiaat liikkuu erittäin vähän. Yli 80-vuotiaista vain runsas kymmenes miehistä ja vajaa kymmenes naisista yltää terveysliikuntasuositusten mukaiseen määrään kestävyys- ja lihaskuntoliikuntaa. Kyseinen suositus on vähintään 2,5 tuntia reipastehoista kestävyysliikuntaa ja kaksi kertaa lihaskuntoliikuntaa viikossa.

Istuen suomalainen viettää aikaa 7–8 tuntia tavallisina arkipäivinä. Suurin osa istutusta ajasta kuluu työssä sekä kotona television äärellä.

Kolmannes karttaa vapaa-ajan liikuntaa

Nyt julkaistujen tulosten mukaan Suomessa liki kaksi viidesosaa miehistä ja noin kolmasosa naisista yltää terveysliikuntasuosituksiin.

Kestävyysliikunnan suositusten osalta tulos on hieman parempi: ne saavuttaa noin puolet sekä miehistä että naisista.

Niitä, jotka eivät harrasta vapaa-ajalla liikuntaa, on sekä miehistä että naisista Suomessa hieman vajaa kolmannes. Tähän liittyy osaltaan se, että harva aikuinen on saanut kehotuksia lisätä liikuntaa terveyssyistä.

Fyysisesti rasittava työ on useammin miehillä kuin naisilla. Työmatkoilla liikkuu vähintään 30 minuuttia päivässä vain joka kymmenes aikuinen.

Vuodenajat vaikuttavat meillä liikunnan harrastamiseen vain vähän. Poikkeuksen tekee pyöräily, jossa nähdään selvä ero talven ja kesän välillä. Talvella harvempi aikuinen pyöräilee aktiivisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinTerveys-terveystarkastustutkimus toteutettiin vuonna 2017. Siinä selvitettiin aikuisväestön terveyttä ja hyvinvointia ja niihin liittyviä tekijöitä.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic