Lounais-Häme Forssa

Kävelyryhmät tarjoavat liikuntaa Forssassa – "Halu liikuttaa ihmisiä on edelleen kova"

Kaupungin liikuntatoimen järjestämät kävelyryhmät käynnistyvät maanantaina 18. tammikuuta.
Pauliina Jolanki ja Sirpa Polo (edessä) sekä muut kävely- ja sauvakävelyryhmien ohjaajat kannustavat kaikkia lähtemään reippailemaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pauliina Jolanki ja Sirpa Polo (edessä) sekä muut kävely- ja sauvakävelyryhmien ohjaajat kannustavat kaikkia lähtemään reippailemaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kävely- ja sauvakävelyryhmät tarjoavat liikuntaa Forssassa. Kaupungin liikuntatoimen järjestämät kävelyryhmät käynnistyvät maanantaina 18. tammikuuta.

– Liikuntatoimi järjestää yhteistyökumppaneiden kanssa kävelyryhmiä tammikuussa. Jos ne pyörivät hyvin, osaa voidaan jatkaa pidemmälle keväälle. Ryhmien järjestäminen jatkuu joka tapauksessa niin kauan kuin liikuntatoimen muut ryhmät ovat koronatauolla, Forssan kaupungin liikuntasihteeri Pauliina Jolanki kertoo.

Sisäliikuntaryhmät ovat koronarajoitusten takia tauolla ainakin tammikuun ajan, mutta Jolangin mukaan halu liikuttaa ihmisiä on edelleen kova.

– Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suositteli kuntia lisäämään ulkoliikuntaharrastusmahdollisuuksia normaalia enemmän. Saimme kaupungilta luvan järjestää kävelyryhmiä, kunhan ryhmän koko pysyy korkeintaan kymmenessä henkilössä, Jolanki kertoo.

Lyhyempi ja pidempi lenkki

Lenkkeilemään voi tulla joko kävelysauvojen kanssa tai ilman niitä. Kaupungilta on lainattavissa muutamia sauvoja, ja osallistujia suositellaan käyttämään kengissään liukuesteitä.

– Ryhmissä on kaksi ohjaajaa, jotta voimme jakaa lenkkeilijät kahteen kymmenen henkilön ryhmään. Toinen vetäjä ohjaa lyhyempää ja hitaammin kuljettavaa lenkkiä. Toinen ohjaa pidempää ja reippaammin käveltävää lenkkiä. Lenkkien alussa ja lopussa on pienet verryttelyt, Jolanki kertoo.

Lenkeille voi osallistua oman kuntonsa mukaan. Jos ryhmissä on kovin eritasoisia liikkujia, kolmaskin ryhmä voidaan perustaa.

– Lenkeille ovat tervetulleita kaikki ikään ja kuntoon katsomatta. Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita eikä ketään käännytetä pois.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kati Terho, Sirpa Polo, Sari Junttila-Alho ja Pauliina Jolanki (edessä) sekä Ritva Simola, Heikki Tuura ja Erkki Kaakinen kuuluvat kävely- ja sauvakävelyryhmien ohjaajiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kati Terho, Sirpa Polo, Sari Junttila-Alho ja Pauliina Jolanki (edessä) sekä Ritva Simola, Heikki Tuura ja Erkki Kaakinen kuuluvat kävely- ja sauvakävelyryhmien ohjaajiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jolanki kertoo, että lenkin pituus päätetään aina osallistujien kesken. Lyhyempi lenkki voi olla esimerkiksi kilometrin mittainen ja pidempi viiden kilometrin pituinen, mutta koko lenkkiä ei tarvitse kiertää vaan halutessaan voi jäädä pois myös kesken.

– Tavoitteena on, että lenkillä kävellään vähintään 20 minuuttia tai puoli tuntia.

Vertaisohjaajat liikuttavat muita

Lenkille lähdön pakkasraja on miinus kymmenen astetta. Maanantaisin kello 10 lenkille lähdetään Talsoilan koulun hiekkakentältä. Ohjaajat ovat vertaisohjaaja Kati Terho ja kaupungin erityisliikunnanohjaaja Sirpa Polo.

Ystävänkammarilla on lähtöpaikka maanantaisin kello 12.30 ja keskiviikkoisin kello 10. Ohjaajiksi kävelylle lähtevät vaihtelevat, ohjaajat tulevat Ystävänkammarilta ja ovat Sari Junttila-Alho, Teija Lakela ja Tanja Helkearo.

Tehtaankoululla kokoonnutaan tiistaisin ja torstaisin kello 10. Ohjaajina toimivat vertaisohjaajat Heikki Tuura ja Erkki Eskelinen.

Korkeavahan entiseltä päiväkodilta lähdetään kävelylle tiistaisin kello 10. Ohjaajat ovat vertaisohjaajat Ritva Simola ja Erkki Kaakinen.

Feeniksin parkkipaikalta Viksbergissä lähdetään lenkille keskiviikkoisin kello 10 Sirpa Polon ja Pauliina Jolangin johdolla.

– Vertaisohjaajat ovat vapaaehtoisia, jotka haluavat oman liikkumisensa ohella liikuttaa myös muita. Heitä on kaupungilla yli 30, ja toivomme löytävämme kävelyryhmien myötä lisää vertaisohjaajia, Jolanki sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic