Lounais-Häme

Käytä minuutti huolelliseen käsienpesuun – Saat tehokkaan suojan syysflunssaa vastaan

Tartunnoista jopa 80 prosenttia leviää käsien välityksellä.
Käsien oikeaoppinen peseminen alkaa käsien kostuttamisella haalealla vedellä, minkä jälkeen käsiin hierotaan nestemäistä saippuaa. Käsiä pestään juoksevan veden alla noin puoli minuuttia. Kädet kuivataan ja hana suljetaan niin, etteivät kädet likaannu uudestaan. Kuva: Tapio Tuomela
Käsien oikeaoppinen peseminen alkaa käsien kostuttamisella haalealla vedellä, minkä jälkeen käsiin hierotaan nestemäistä saippuaa. Käsiä pestään juoksevan veden alla noin puoli minuuttia. Kädet kuivataan ja hana suljetaan niin, etteivät kädet likaannu uudestaan. Kuva: Tapio Tuomela

Tiistaina vietettävä maailman käsienpesupäivä muistuttaa käsienpesun tärkeydestä.

– Oikeaoppinen käsienpesu vedellä ja saippualla sekä huolellinen kuivaaminen käsipaperiin tai kotioloissa puhtaaseen pyyhkeeseen on tehokkain tapa estää erilaisten tautien leviäminen, hygieniahoitaja Kaisa Lempinen Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä toteaa.

Kausiflussatartunnoista jopa 80 prosenttia leviää käsien välityksellä. Kosteat kädet levittävät bakteereja 1000-kertaisesti kuiviin käsiin verrattuna.

Hygieniapalveluihin erikoistuneen Initialin tutkimuksesta selvisi, että jopa 30 prosenttia ihmisistä jättää kädet pesemättä vessassa asioinnin jälkeen ja 66 prosenttia ei käytä saippuaa käsiä pestessään.

– Terve ihminen kantaa mukanaan jopa kymmeniä triljoonia bakteereja. Kiloiksi muunnettuna tämä on noin puolitoista kiloa. Vaikka monet bakteereista ovat ihmiselle elintärkeitä, voi väärä bakteeri väärässä paikassa lisätä tartuntoja ja muodostua jopa hengenvaaralliseksi, asiakaspäällikkö Erja Hietala huomauttaa.

Lue lisää: Lääkärit laiminlyövät käsihygieniaa.

 

Milloin kädet pitää pestä?

Kädet tulisi pestä aina, kun tulee ulkoa sisälle, niistämisen ja vessassa käynnin jälkeen sekä ennen ruoanlaittoa ja ruokailua.

Tutkimuksissa on huomattu, että likaiset kädet voivat levittää bakteereja moniin pintoihin, kuten ovenkahvoihin, pöytiin ja näppäimistöön.

Yleisten tilojen ovenkahvat ovat yksi yleisimmistä alustoista tartunnan ja virusten leviämiselle. Esimerkiksi julkisten tilojen wc-kahvoissa voi olla yli 40 000 bakteeria neliötuumaa kohden.

 

Hyvään hygieniaan kuuluu huolehtia käsien ihosta

Lempisen tuntuma on, että käsienpesun laiminlyöntiä yleisempää on, että kädet pestään liian hätäisesti.

Käsihygieniassa tärkeintä on huolellisuus: kädet kostutetaan ensin haalealla vedellä, minkä jälkeen niihin hierotaan nestemäistä saippuaa. Käsiä pestään juoksevan veden alla 15–30 sekuntia ja kädet kuivataan huolellisesti. Vesihana tulisi sulkea niin, etteivät kädet likaannu uudestaan.

– Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös huolehtia käsien ihon hyvästä kunnosta, jotta kynnet ja kynsivallit ovat terveet eivätkä pääse keräämään bakteereja ja viruksia, Lempinen toteaa.

Käsihygienian tueksi markkinoilla on ovenkahvoihin kiinnitettäviä hygieniakahvoja, jotka poistavat bakteereja.

– Vaikka käsihygienia olisi kunnossa, eivät puhtaat kädet ole kauan puhtaat, mikäli ne joutuvat kosketuksiin likaantuneiden pintojen kanssa. Yleisissä tiloissa hygieniaovenkahvasta voi olla merkittävä apu sairastelukierteen katkaisemisessa, Hietala sanoo.

 

Normaalitilanteessa käsidesiä ei tarvita kotona

Normaalitilanteessa kotiloissa huolellinen käsienpesu vedellä ja saippualla riittää, eikä esimerkiksi käsidesille ole tarvetta.

– Sairaalassa olosuhteet ovat aivan erilaiset kuin kotona: taudinaiheuttajia ja ihmisiä on runsaasti, ja käsien desinfiointiaineita pitää käyttää tullessa ja mennessä.

– Myös silloin, kun käsienpesu ei ole mahdollista, kuten matkoilla, käsihuuhteilla desinfiointi auttaa hyvän käsihygienian ylläpidossa, Lempinen toteaa. FL

 

Lisää aiheesta: Lääkäreiden käsihygienia retuperällä Kanta-Hämeen keskussairaalassa – Kolmannes ei käytä käsidesiä potilaskontaktissa

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic