Lounais-Häme

Käytännön töissä yrittäminen tutuksi

 

Taija Piikkilä ja Elisa Juhala opiskelevat toista vuottaan audiovisuaalista viestintää Forssan ammatti-instituutissa (Fai).

Kumpikin lähti mukaan Vuosi yrittäjänä -harjoitusyritysohjelmaan.

-Harjoitusyritykseni rekisteröitiin viime viikolla. Pankkitili on avattu ja netti- ja facesivut tehty, flaijerit ja käyntikortit ovat valmiina jaettavaksi, Juhala luettelee Juhala Photo Ny -yrityksensä alkua.

Nyt hän toivoo, että yritystoiminta pääsisi kunnolla vauhtiin.

-Itse asiassa minulla on jo ensimmäinen kuvauskeikka tiedossa.

Juhala toivoo, että hänen yrityksensä voisi keskittyä valokuvaamiseen. Hän toteaa, että yrittäjyys on melkeinpä ainoa tie ansaita elanto luovalla alalla valmistumisen jälkeen.

-Opiskelun aikainen harjoitusyritys on hyvää kokemusta oikeaa työelämää varten.

Piikkilä keskittyy Piikkimedia Ny -yrityksessään graafiseen suunnitteluun, mutta hänkin aikoo tehdä myös valokuvaukseen liittyviä töitä.

-Oikeastaan kaikki viestinnän osa-alueet kiinnostavat. Harjoitusyrityksessä voi kokeilla, mikä on ominta alaa, Piikkilä sanoo.

Fain opiskelijat ovat voineet kuluvan lukukauden alusta lähtien perustaa oman harjoitusyrityksen vuodeksi.

Kokonaisuus on suunniteltu tekemällä oppii -periaatteella.

Fain kouluttajan Sanna Perkiömäen mukaan 15 opiskelijaa lähti mukaan ohjelmaan.

-Toivottavasti ensi vuonna mukaanlähtijöitä on jo 50.

Tänä vuonna harjoitusyrittäjät ovat muun muassa keramiikka-, kauneudenhoito-, tekstiili-, logistiikka- ja rakennusalalta.

-Rakennuspuolen harjoitusyrittäjät ovat parhaillaan tekemässä kuntosaliremonttia Tammelassa, Perkiömäki kertoo.

Opiskelijoiden harjoitusyritysten myynti saa olla enintään 10000 euroa vuodessa. Voitot ovat opiskelijoiden henkilökohtaista verotettavaa ansiotuloa.

Perkiömäen mukaan muissa oppilaitoksissa on päästy keskimäärin 3000–4000 euron harjoitusyrityskohtaisiin tuottoihin. Hän kertoo, että jokunen opiskelija on saanut sen verran tuloja, että vuoden työllä on voinut ostaa auton.

-Opiskelijat voivat tehdä työn ilman arvonlisäveroa, joten heidän taksansa ovat hieman pienemmät kuin oikeiden yritysten.

Perkiömäki muistuttaa, että opiskelijat eivät ole vielä valmiita ammattilaisia, joten he eivät kilpaile oikeiden yritysten kanssa.

-Tämä on yrittäjyyden opetusmenetelmä.

22-vuotiasta Piikkilää ja 17-vuotiasta Juhalaa ei pelota yrityksen perustaminen. Eikä syynä ole se, että yritys ei ole oikea.

-Opiskelijoilla ei ole pelkoa epäonnistumisesta. Virheitä saa tehdä, Perkiömäki huomauttaa.

Silti Piikkilä ja Juhala aikovat ottaa yrittäjyyden tosissaan.

-Meidän täytyy olla aktiivisia ja hyviä siinä, mitä teemme, Juhala sanoo.

-Eihän elämän pidä olla liian helppoa; elämässä pitää olla haasteita, Piikkilä lisää.

Seuraavaksi he alkavat markkinoida yrityksiään ja etsiä asiakkaita.

-Jos yritys haluaa esimerkiksi videoesittelyn yrityksestään YouTubeen tai uudet henkilökuvat nettisivuille, niin me voimme tehdä ne, kumpikin vinkkaa.

Perkiömäki toteaa, että työelämä muuttuu: tulevaisuudessa ei ole enää yhtä ainoaa vakituista työpaikkaa.

-Yrittäjyyttä täytyy korostaa myös oppilaitoksissa.

Aiemmin oppilaitokset ovat saaneet valtion rahoituksen sen mukaan, kuinka paljon koulussa on oppilaita. Rahoitusperuste kuitenkin muuttuu.

-Jatkossa osa rahoituksesta tulee sen perusteella, miten monella opiskelijalla on tiedossa työpaikka, tai oma yritys tai jatko-opiskelupaikka, Perkiömäki kertoo. FL

 

Harjoitusyritys toimii kuin oikea
NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on suunnattu peruskoulun 9.-luokkalaisille sekä lukion ja ammatillisen toisen asteen opiskelijoille.Opinto-ohjelmassa perustetaan lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla toimiva harjoitusyritys.Oppilaat käyvät lukuvuoden aikana läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen.Tarkoituksena on työelämätaitojen, yrittäjämäisen asenteen ja aktiivisen toimintatavan oppiminen jo opiskeluaikana.Yritys toimii oppimisen välineenä; se tuo motivaatiota ja harjoitusalustan erilaisten taitojen oppimiselle.Nuori Yrittäjyys ry (NY) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tukee yrittäjyyskasvatusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti