Lounais-Häme Forssa

"Käyttäjien muistot nostavat korun arvoa" – Päivi Keski-Pomppu toi koruja ja muita töitä Forssaan

Päivi Keski-Pomppu juhlistaa 20-vuotista uraansa näyttelyllä.
Kultaseppä, muotoilija Päivi Keski-Pomppu teki 20 vuotta sitten ensimmäiset korunsa, mutta kotoa saatu perintö vetää kokeilemaan aina muutakin. Kuva: Tapio Tuomela
Kultaseppä, muotoilija Päivi Keski-Pomppu teki 20 vuotta sitten ensimmäiset korunsa, mutta kotoa saatu perintö vetää kokeilemaan aina muutakin. Kuva: Tapio Tuomela

Kultaseppä, muotoilija Päivi Keski-Pomppu ottaa pienen palan ohutta hopealevyä ja alkaa sulattaa sitä. Hänen mielessään kangastelee ajatuksen häivähdys siitä miltä korvakoru tai rannekoru voisi valmiina näyttää.

Uniikin korun jokainen elementti sulaa vuorollaan ja lopputulos selviää vasta myöhemmin.

– Siinä on sattumalla sijansa. Tällä tekniikalla lopputulos ei ole täysin ennakoitavissa, kun muilla korujenvalmistustekniikoilla lopputulosta voi ohjata tarkasti. Etsin lopulta sulatetuista osista toisiinsa sopivat parit.

 

Korujen nimi on Mirage (Kangastus), ja se sopii niille hyvin. Hopea tai kullattu hopea läikkyy valossa nimensä mukaisesti ja eloisasti.

– Tämä korusarja on yhtä aikaa kepeä ja vahva, Keski-Pomppu arvioi itse uusintaan.

Hän huomauttaa, että vaikka Mirage voi näyttää suurelta ja painavalta korulta, se on käyttäjälleen kevyt kannettava.

Miragen rinnalla Forssan museossa on esillä myös muita korusarjoja. Niitä yhdistää metallin ominaisuuksien hyödyntämisen lisäksi selkeys ja veistoksellisuus.

Keski-Pompun korujen draama syntyy vähin elein ja harkituin linjoin.

– Luomisprosessini etenee niin, että rönsyilen paljonkin matkan varrella, mutta idea selkiytyy ja ikään kuin kiteytyy lopuksi.

Keski-Pompun koruja on nähty Linnan juhlissa useina vuosina eri vieraiden yllä. Muiden muassa Jaana Pelkonen, Tuuli Petäjä-Sirén, Virpi Sarasvuo, Janina Andersson, Mira Luoti sekä Sanni Grahn-Laasonen ovat sonnustautuneet Keski-Pompun uniikkikoruihin.

Korut olivat mukana myös tänä vuonna Helsinki Fashion Weekin lavalla sveitsiläisen vaatesuunnittelija Sanikain näytösmallien yllä.

– Tämä oli ensimmäinen muotitapahtuma, jossa koruni olivat mukana. Ekologisuus ja eettisyys olivat vahvasti tapahtumassa esillä. Muotialan on ne nyt omaksuttava. Ne ovat myös minulle tärkeitä arvoja koruissa.

Jalometalli voi olla hintatasoltaan kallis materiaali, mutta se kestää. Myös niiden muotoilu voi olla omaa aikaansa kantavampaa.

– Koruja pitää huoltaa ja niitä pitää voida korjata. Parhaimmillaan niistä tuleekin perintökoruja sukuihin. Niiden arvo vain kasvaa, kun käyttäjien tarinat ja muistot liittyvät niihin.

 

Mirage-korumallistoa, kullattua hopeaa. Kuva: Tapio Tuomela
Mirage-korumallistoa, kullattua hopeaa. Kuva: Tapio Tuomela

 

Tammelan Torrolta kotoisin oleva muotoilija valmisti ensimmäiset korunsa 20 vuotta sitten ja halusi juhlistaa uraansa Helsingin sijaan kotiseudulla. Juhlanäyttely Mirage rakentui Forssan museoon.

– Se oli selvää, että tuon työt tänne. Kotiseutu on minulle supertärkeä – tämän seudun henki ja luonto ovat niin inspiroivia. Lisäksi minulla on täällä paljon ystäviä ja asiakkaita, hän huomauttaa.

Keski-Pomppu kertoo, että ideat koruihin syntyvät eri teemojen ympärille. Sama idea voi myös toistua korussa ja esineessä.

– Inspiraation voi tuoda niin arkkitehtuuri kuin myös luonnossa oleva hiljaisuus ja karuus. Joskus myös esimerkiksi liikkeen merkitys koruun on muotoiluun vaikuttava tekijä.

 

Korujen lisäksi esillä on maalauksia ja Keski-Pompun suunnittelemia esineitä, kuten kalusteita, keramiikkaa, posliinia ja suupuhallettua lasia.

Maalaaminen on Keski-Pompun ensimmäinen taiteellisen ilmaisun tapa.

– Olen maalannut lapsesta asti ja nautin siitä. Se on vastapainoa pikkutarkalle kultasepän työlle. Vedän lavealla siveltimellä ennalta sen paremmin suunnittelematta.

Hänellä on kultasepän sekä esinemuotoilijan koulutus ja hän on opiskellut vuoden verran sisustusarkkitehdiksi.

– Moni varmasti miettii miksi hajotan itseäni niin moneen materiaaliin, mutta se on minun mielestäni kiinnostavaa. Olen kotoa saanut sellaisen perinnön, että kaikkea voi tehdä ja kokeilla: isältä luovaa hulluutta ja äidiltä tarkkuutta, hän naurahtaa.

 

Aikaa opinnoille Keski-Pomppu on ottanut yrittäjyydeltä: ylpeydenaihe kivijalkakauppa Helsingissä on nyt toistaiseksi kiinni.

– Teen kuitenkin edelleen työtä yrittäjänä eli myyn tuotteitani verkkokaupan kautta, teen tilaustöitä ja tuotteitani on myynnissä myös muutamalla jälleenmyyjällä.

Hän suunnittelee edelleen myös teollisesti tuotettavia korumallistoja muotoilijavetoiselle suomalaiselle Lumoava-merkille. FL

Päivi Keski-Pomppu: Mirage, Galleria Moletti, Forssan museo 1. syyskuuta asti. Avoinna ti–pe klo 10–16, la klo 10–14 ja su klo 12–16.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

3.4.2020

Uusimmat