Lounais-Häme Forssa

Forssa-asuntojen käyttöasteen nosto vaatii isoja investointeja – Suurin kiinteistömassa on 1960-1970-luvulta

Tähän asti on tehty lähinnä pakollisia korjauksia. Uuden toimitusjohtaja Henna Linnalan mielestä asunnoissa ei saa jatkossa olla tyhjäkäyntiä asuntojen huonon kunnon vuoksi.
Forssa-asuntojen uusi toimitusjohtaja Henna Linnala vie kaupungin omistamaa vuokrataloyhtiötä kohti mittavia remontteja. Kohteet pitää saada sellaiseen kuntoon, etteivät kenenkään muuttoaikeet kariudu asuntojen kehnoon kuntoon. Ypäjäläinen kahden kouluikäisen tytön äiti ammentaa uusia ideoita työhönsä omakotitalon puutarhaa krapsutellessaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssa-asuntojen uusi toimitusjohtaja Henna Linnala vie kaupungin omistamaa vuokrataloyhtiötä kohti mittavia remontteja. Kohteet pitää saada sellaiseen kuntoon, etteivät kenenkään muuttoaikeet kariudu asuntojen kehnoon kuntoon. Ypäjäläinen kahden kouluikäisen tytön äiti ammentaa uusia ideoita työhönsä omakotitalon puutarhaa krapsutellessaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Huhtikuun alussa Forssa-asuntojen toimitusjohtajana aloittanut Henna Linnala johtaa kaupungin omistamaa vuokrataloyhtiötä kohti investointien aikaa. Kaikki asunnot on rakennettu 1950–1990-luvuilla, joten kiinteistönpidon kannalta helppoja kohteita ei löydy.

– Haasteita on paljon. Osa vuokra-asunnoista on ollut todella kovassa kulutuksessa. Suunnitelmissa on, että asuntoja lähdetään korjaamaan aktiivisesti. Samalla on mietittävä, luovutaanko jostakin kiinteistöistä kokonaan. Ikävä kyllä tilanne on se, että korjauksia on tehty vähän ja lähinnä ne ovat olleet pakollisten vikojen korjauksia, Henna Linnala selvittää.

Lähivuodet ovatkin Forssa-asunnoissa remonttien sävyttämiä. Pieniä alle 50 neliön asuntoja on vähän tarjolla, mutta niiden kysyntä on kaikkein suurinta. Niinpä lähtökohta on selvä.

– Tänä vuonna korjataan tyhjillään olevia pikkuasuntoja, jotka eivät tällä hetkellä ole vuokrauskunnossa. Remontit tulevat viemään jatkossa rahaa ja eurojen riittäminen tuo omat haasteensa. Säästöjä pitää hakea muista paikoista ja toimintaa järkeistää. Siinä työssä ollaan hyvällä alulla, Linnala toteaa.

Tulevia vuosia on käyty läpi vuokrataloyhtiön hallituksessa ja investointeja on aikataulutettu useammille vuosille. Alustavat suunnitelmat kohteiden korjausjärjestyksestä ovat paperilla, mutta Linnala ei niitä vielä avaa.

– Tavoitteena on, että viiden vuoden päästä oltaisiin siinä pisteessä, että tarvittavat huoneistoremontit on tehty. Tyhjäkäyntiä ei olisi sen takia, että asunnot ovat huonokuntoisia. Käyttöaste paranisi ja yhtiö olisi sen suhteen paremmassa kunnossa.

606 asuntoa ja lähes 33 000 asuinneliötä hallinnoivalla Forssa-asunnoilla on kerros- ja rivitalokohteita 23 kiinteistössä. Linnala luonnehtii asuntokantaa merkittäväksi ja pitää vahvuutena sitä, että valokuituyhteydet ovat valmiina ja sijainnin puolesta löytyy valinnanvaraa.

Vuokra-asumisen suosion kasvu on selvä trendi, mutta Henna Linnalan mukaan myös asukkaiden odotukset ovat entistä kovemmat. Valtaosa kohteista on aravarahoitteisia, joten voittoja niillä ei tavoitella.

– Tietyllä tapaa tilanne on haasteellinen. Koko ajan tässä haetaan, millainen asuntojen tason tulee jatkossa olla ja paljonko ihmiset ovat halukkaita maksamaan asumisesta. Vuokra-asuminen on helppoa, mutta välillä myös asumiseen liittyvät velvollisuudet unohtuvat helposti.

Säkylän kunnallisen asuntoyhtiön vetäjän roolin Forssan vastaavaan vaihtanut Linnala kehuu edeltäjänsä Seppo Hakamäen tekemää työtä. Sähköiset palvelut on otettu käyttöön ja markkinointia uusittu.

– Edeltäjäni on tehnyt 1,5 vuotta hyvää pohjatyötä. Yhtiölle on luotu selkeä strategia, mitä lähdetään tekemään ja miten viemään toimintaa eteenpäin, Henna Linnala kiittelee.

Asukkaiden vaihtuvuus on pitkälti kiinni kohteesta, mutta pitkään Forssa-asunnoilla viihtyvät tarjoavat hyvän pohjan tulevan rakentamiseen.

– Meillä on paljon tosi hyviä kiinteistöjä, joissa on pitkäaikaisia asukkaita. Työn suola on se, kun ihminen löytää pelkän asuinpaikan sijasta kodin itselleen ja huomaa viihtyvänsä siellä aidosti, Henna Linnala painottaa.

Korona on vähentänyt muuttoliikettä Forssa-asuntojen kohteissa. Yhtiön talouden kannalta Linnala ei pidä koronaa suurena uhkana. Vuokranmaksujen viivästymiset saattavat lisääntyä työtilanteen heiketessä, mutta toisaalta tulonmenetyksiä kompensoidaan tukipuolella.

– Maailma tuntuu pysähtyneen. Tällä hetkellä on hiljaista ja vuokrasopimusten irtisanomisia tulee vähän. Vaikka pienten asuntojen kohdalla tarjonta on vähäistä, niin aina kannattaa laittaa hakemusta sisään. Asuntokanta on kuitenkin niin iso, että liikkuvuutta on aina jonkin verran, hän muistuttaa.

Tuore toimitusjohtaja toivoo nykyisten asukkaiden pitävän jatkossakin aktiivisesti yhteyttä.

– En koe kunnallisten ja yksityisten vuokra-asuntojen välillä olevan suurta eroa. Toivoisin, että kaikki forssalaiset näkisivät meidät jatkossa varteenotettavana vaihtoehtona vuokra-asumista miettiessään. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic