Lounais-Häme

KCNA: Pohjois-Korean johtaja Kim hyväksyi Trumpin vierailukutsun Yhdysvaltoihin

Singapore/Washington
13.06.2018, 01:25

Ulkomaat

Pohjois-Korean hallinnon äänitorvena toimivan KCNA-uutistoimiston mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on hyväksynyt Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kutsun Yhdysvaltoihin. KCNA:n mukaan Kim lisäksi kutsui Trumpin Pohjois-Koreaan, kun johtajat tapasivat tiistaina Singaporessa.
Kim ja Trump allekirjoittivat Singaporessa sopimuksen, jossa he sitoutuvat lavein sanakääntein edistämään Korean niemimaan rauhaa. Pohjois-Korea lupasi jälleen kerran sitoutua ydinaseettomuuteen, jonka vastineeksi Yhdysvallat lupasi sille turvatakuut. Yhdysvallat myös lupasi lopettaa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa.

”Muotoilut ympäripyöreitä”

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen arvioi tiistaina STT:lle, että sopimuksen muotoilut ovat niin ympäripyöreitä, että lähtökohdat jatkoneuvotteluille ovat vaikeat, koska ei ole varmaa, tulkitsevatko osapuolet sovittua samalla tavalla.
– Ei siitä saa mitään konkreettista irti sen suhteen, miten tässä rauhaprosessissa jatketaan eteenpäin.
Konkretiaa puuttuu Sinkkosen mukaan niin Trumpin Pohjois-Korealle lupailemista turvatakuista kuin siitäkin, miten Pohjois-Korean ydinaseriisunta etenee.
Upin ohjelmajohtaja Mika Aaltola puolestaan sanoi tiistaina, että Trumpin ja Kimin allekirjoittama sopimus on pitkälti aiesopimuksen kaltainen. Koko lailla samat asiat on sovittu jo menneinä vuosikymmeninä.
Esimerkiksi vuonna 2005 Pohjois-Korea lupasi hylätä kaikki ydinohjelmansa. Seuraavan vuonna se teki ensimmäiset ydinkokeensa.
– Nähtäväksi jää, saadaanko sillä lopulta jotain todellista aikaiseksi esimerkiksi Pohjois-Korean ydinaseille, Aaltola sanoi.
Itse sopimustekstiä olennaisempaa on se, mitä siitä jäi puuttumaan. Vielä maanantaina Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vakuutti, että Yhdysvallat kelpaavat vain varmennettavissa olevat todistukset ydinaseidenriisunnasta. Sopimuspaperista vaateet varmennuksista loistivat poissaolollaan.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic