Lounais-Häme Forssa

Kehitysvammaisten karaoketanssit on vuoden odotetuimpia tapahtumia

Toistasataa kehitysvammaista pääsi taas passattavaksi, tanssimaan ja laulamaan.
Forssalainen Sami Katajisto on innokas laulaja ja vuoden 2007 kehitysvammaisten karaoken Suomen mestari. Kuva: Tapio Tuomela
Forssalainen Sami Katajisto on innokas laulaja ja vuoden 2007 kehitysvammaisten karaoken Suomen mestari. Kuva: Tapio Tuomela

– Yhdessä olo ja laulaminen.

Siinä forssalaisen Helena Jaatisen kohokohdat perinteisissä kehitysvammaisten karaoketansseissa. Hän kertoo odottaneensa tapahtumaa pitkään.

Ei ihme, että karaoke on Jaatiselle tärkeä asia, sillä hän on kehitysvammaisten karaoketähti vuosimallia 2008. Sen jälkeen Jaatinen ei olekaan kisannut kilpailuissa.

Mutta Forssan Scandicissa häntä kuultiin. Jaatisen bravuuri on Vicky Rostin hitti Sata Salamaa.

– Siinä on hieno tempo ja lopetus, hän perustelee.

Liljan Kukka bravuurina

Lavalle nousi muitakin kovan luokan laulajia. Forssalainen Sami Katajisto voitti kehitysvammaisten SM-kultaa Pieksamäellä vuonna 2007. Sen jälkeen Katajisto ei ole kisannut, mutta hän laulaa karaokea muun muassa ravintoloissa. Hiphop on Katajiston suosikkimusiikkia, mutta hän arveli, ettei sitä pääse laulamaan Lions Club Wahren Forssan järjestämässä tapahtumassa.

– Tässä tapahtumassa käyn aina kun mahdollista, Katajisto kertoo.

Katajisto tykkää sekä laulaa että tanssia. Liljan Kukka on noussut hänen suosikkiesityksekseen.

– Olen katsonut You Tubesta kyseistä laulua Tenavatähtien esittämänä. Vuosi sitten sain nuottikirjan, josta bongasin Liljan Kukan, hän kertoo.

Yli 100 kehitysvammaista osallistui Lion Club Wahren Forssan järjestämiin karaoketansseihin. Kuva: Tapio Tuomela
Yli 100 kehitysvammaista osallistui Lion Club Wahren Forssan järjestämiin karaoketansseihin. Kuva: Tapio Tuomela

Joillekin joulua odotetumpi tapahtuma

Lions Club Wahren Forssa on järjestänyt kehitysvammaisten karaoketansseja jo 1980-luvulta alkaen. Idean isä on Harri Merta, tietää lähes alusta asti mukana ollut Matti Mero.

– Iso-Hunnarin laskettelukeskuksessa vietettiin 80-luvun lopulla talviriehaa, jota Harri veti. Joskus 80-luvun lopulla aloimme järjestää kehitysvammaisille iltapäivätansseja Rantasipissä. Siellä soitti orkesteri, jota he olivat toivoneet. Leijonat kuljettivat heitä omilla autoillaan, mutta kun tapahtuma laajeni, pyysimme apuun seutukunnan taksiyrittäjiä, jotka merkittävällä panoksellaan hoitavat nykyään kuljetukset, Mero kertoo.

Leijonien resurssit eivät tosiaan enää riitä kuljettamaan tapahtuman päätähtiä, sillä paikalla on joka vuosi toistasataa kehitysvammaista Forssan seudun kunnista.

Tapahtuma on heidän keskuudessaan todella odotettu. Lions Clubin presidentti Juha Halminen sanoo, että joillekin se on jopa odotetumpi kuin joulu.

– Tapahtuman suosio perustuu siihen, että kehitysvammaiset saavat olla passattavanamme. Hoidamme järjestelyt ja tarjoilut. Iso kiitos myös Scandicille ja erityisesti Jaana Salmiselle valmisteluavusta sekä tietysti kehitysvammaisten avustajille, Halminen toteaa.

Hyvä mieli kaikille

Mero sanoo, että kehitysvammaisten huomioiminen on lähellä leijonien sydäntä. Hänen mukaansa Forssan tapahtuma on saanut myönteistä kaikua jopa Espanjaa myöden, jossa paikallinen lehti on kirjoittanut asiasta.

Mero kertoo käytännön esimerkin tapahtuman merkitystä kehitysvammaisille.

– Me voimme lähteä aina kun haluamme, mutta kehitysvammaiset tarvitsevat avustajan. Eräs taksinkuljettaja kertoi olleensa noutopaikassa etuajassa, mutta kaikki asiakkaat olivat jo häntä odottamassa. Tämä tapahtuma antaa hyvän mielen niin meille kuin kehitysvammaisillekin. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020

Uusimmat