Lounais-Häme Forssa

Kehräämön maamerkki huputetaan korjaustöiden vuoksi – Terassiyrittäjää huolestuttaa työmaan vaikutus vetovoimaan

Kehräämön piipun korjaustyöt alkavat tällä viikolla. Ne vaikuttavat myös alueen käyttäjien arkeen.
Kehräämön piipun remontti kestää kolmesta neljään viikkoon. Maamerkin ympäristö aidattiin maanantaina. Korjausten on tarkoitus alkaa loppuviikosta.

Forssan historiallisen Kehräämöalueen piippu saa kuluvalla viikolla hupun ylleen ja rakennustelineet ympärilleen. 1800-luvun lopulla rakennetun piipun tiilimuurausta korjataan elokuun ajan. Korjausurakan on tarkoitus alkaa keskiviikkona.

Forssan kaupungin kiinteistöpäällikön Jukka Perälän mukaan kyseessä on tavanomainen korjaustoimenpide, joka tehdään aina piipun kunnon sitä vaatiessa. Piipun muurauksia ei korjata säännöllisesti. Viimeisimmästä suuremmasta korjausurakasta on toistakymmentä vuotta.

– Piipun ympäristö kertoo meille, milloin korjausurakka on ajankohtainen. Kun tiilenkappaleita alkaa löytyä piipun ympäristöstä enemmän, asiaan pitää reagoida, kiinteistöpäällikkö kuvailee.

 

Urakka kestää kolmesta neljään viikkoa

Piipun kunnostus- ja korjausprojekti kestää kokonaisuudessaan kolmesta neljään viikkoon riippuen urakan edistymisestä ja työn määrästä. Piipun urakoitsijana toimii Rakennus Timo Pekka oy.

– Kaikessa yksinkertaisuudessaan piipusta piikataan vanhoja, huonokuntoisia tiiliä pois ja laitetaan uudet niiden tilalle. Yhteensä urakka tulee maksamaan kymmeniätuhansia euroja, Perälä tiivistää.

Kiinteistöpäällikön mukaan Kehräämön piippu on vanhasta iästään huolimatta rakenteellisesti hyvässä kunnossa.

Viikkojen mittainen korjausprojekti vaikuttaa Kehräämöalueen ympäristöön. Rakennustyömaa-alue kaventaa Piippuaukion ajoväylää. Esimerkiksi kirjastoauto ei mahdu ajamaan aukion ympäri, vaan se joudutaan peruuttamaan talliinsa. Perälä toivoo, että alueella liikkuvat noudattavat erityistä varovaisuutta työmaan läheisyydessä.

– Vaikka työmaa-alue on aidattu, alueella liikkuessa kannattaa pitää silmät auki. Merkittäviä haittoja kunnostuksesta ei pitäisi aiheutua. Esimerkiksi Piippuaukiolla sijaitseva terassi on normaalissa käytössä, kiinteistöpäällikkö selventää.

 

Kunnostus tarpeellinen, mutta remontti ärsyttää

Piipputerassin ravintoloitsija Tomi Tervomaa ei ole mielissään piipun remontin alkamisesta, mutta toteaa ymmärtävänsä kunnostuksen tarpeellisuuden. Forssan kaupunki on ollut yhteydessä ravintoloitsijaan remontin toteuttamisesta.

– Totta kai maamerkki pitää saada korjattua. Kävimme alkuviikosta urakoitsijan kanssa läpi remontin kulun ja sen aiheuttamat muutokset yrityksemme ympäristössä, Tervomaa sanoo.

Alun perin piipun kunnostus piti suorittaa avonaisesta nostoautosta. Kunnostusratkaisu olisi supistanut ravintolan aukioloaikoja, sillä avonaisesta nostoautosta olisi saattanut pudota tiilenkappaleita ja työkaluja. Tervomaa on tyytyväinen siihen, että kunnostustyöt toteutetaan täysin piipun hupun suojissa.

– Kunnostustyö vaikuttaa tilojemme kannalta ainoastaan huoltotiloihin. Pystymme jatkamaan myyntiä normaalisti. Illalla remontista ei onneksi ole häiriötä, ravintoloitsija pohtii.

Vaikka ravintolamyynti jatkuu remontin aikana normaalisti, Tervomaa uskoo kunnostuksen vaikuttavan Piipputerassin myyntiin negatiivisesti. Hupun peitossa oleva piippu ja remonttimeteli eivät houkuttele asiakkaita.

– Kehräämöalueen idyllisyys kärsii muutamat viikot remontista. Turisti ei välttämättä halua historiallisesta alueesta huolimatta tulla viettämään kesäpäivää alueelle, jossa remontti pauhaa, Tervomaa toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic