Lounais-Häme

Kehu Hämettä ja kotipitäjää joka päivä

 

Muuttoliikeselvityksen madonlukujen jälkeen hämäläiset käänsivät katseen tulevaan Kanta-Hämeen vetovoimapäivässä Forssassa. Onko tulevaisuutta vai näivettyykö Kanta-Häme kesämökkimaakunnaksi?

Mistä saada virtaa ja investointirahaa elinkeinoelämään ja uusia työpaikkoja maakuntaan? Työpaikat kun kääntäisivät muuttoliikkeen purot takaisin.

Kahden paneelikeskustelun voimin tuli jälleen todetuksi, että yhteistyö ja uskallus ovat avaimia sekä parempaan tulevaisuuteen että maailman parhaaseen Hämeeseen. Mitä voisi tehdä heti?

Forssalainen viestintäsuunnittelija Johanna Talikainen totesi, että Hämeessä ankarimmin nilkuttavalla seutukunnalla on edelleen uskoa tulevaisuuteen.

-Tarvitaan vain visioita ja hullunrohkeutta niiden toteuttamiseen. Meillä on Hämeessä paljon sellaista, mitä muilla ei ole. Tilanne on nyt todettu, nyt on mentävä eteenpäin aina aurinkoon asti.

Resta Invest oy:n toimitusjohtaja Outi Mertamo yhdistäisi hullunrohkeuteen myös jotain, jota Hämeessä ei juuri viljellä.

-Positiivista asennetta ja ilman muuta lisää itsekehua, hän lisäsi.

Myös paikallisidentiteettiä pitäisi paneelistien mukaan korostaa rinta ihan rottingilla.

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen ajaisi yrittäjät ulos toisten ihmisten ja toisten yrittäjien pariin.

-Kasvu lähtisi yrityksistä, mutta alueellinen tuntemus on heikkoa. Yrittäjät eivät tunne toistensa osaamista. Menestymisessä tarvitaan kuitenkin kumppaneita.

Hämeenlinnan kaupungin juhlavuosien projektipäällikkö Antti Vihinen ihmetteli vetovoimaväelle kuntapuolen päättäjien vähättelevää suhtautumista matkailuun.

-Miksi sen merkitystä elinkeinona vähätellään? Matkailun palvelukonseptit työllistävät paikallisia ja matkailutulo on puhdasta tuloa. Matkailijat eivät juuri rasita kuntien palveluinfraa.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson vastuuttaisi työhön kaikki, koska imagolla ja maineella on merkitystä.

-Jokainen meistä voisi kehua Hämettä ja kotipitäjää jollekin joka päivä kahden kuukauden ajan. Mielellään tietysti maakunnan ulkopuolella asuvalle.

-Meidän pitää rakentaa harkitusti tarinaa, jossa ihmiset haluavat olla osallisena, vahvisti Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Helin.

Rumpua paukuttaisi myös Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä.

-Asumisen hinta–laatu-suhde on jo nyt paras Hämeessä. Se on paras myös yrittämiselle, ja se pitäisi saada lyötyä läpi. Meidän pitää tehdä yhteistyötä ihan fiiliksellä.

Kuntien hiekkalaatikkoleikit pitäisi paneelien lopputuleman mukaan lopettaa.

Lopen kunnanjohtaja Karoliina Frank muuttaisi kuntarakenteen kokonaan, koska rajat eivät ole enää rakkaita tulevien vuosikymmenien aikana.

-Meidän pitäisi tehdä tulevaisuutta Hämeen asukkaille. Haastan hämäläiset siihen, että meillä olisi kolme kaupunkia ja niiden pitäjät. Tai yksi yhteinen kaupunki Häme. Minä jo esittelen itseni olevaksi Hämeen Lopelta, en enää Lopelta, Hämeestä.

Hämeen Liitolle keskustelijat varaisivat pelinrakentajan roolin.

-Hämeen Liitto syöttää ja elinkeinoelämä donkkaa, kiteytti Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti