Lounais-Häme Tammela

Keiden täytyy liittyä kunnan jäteviemärijärjestelmään? – Uusi laki aiheuttaa hämmennystä

Vuonna 2014 säädetyn uuden vesihuoltolain siirtymäaika päättyi vuodenvaihteessa.

Keväällä 2018 moneen Tammelan Kaukjärvellä sijaitsevaan postilaatikkoon tipahti kirje, jossa annettiin vaihtoehdot: Liitytkö kunnan viemäriverkostoon vai haetko vapautusta liittymispakosta?

Kirje oli osoitettu kiinteistönomistajille, joiden omistama rakennus ei kuulu kunnan viemärirunkoverkostoon. Näissä kiinteistöissä ei joko synny jätevesiä tai ne käsitellään eri tavalla.

Kun Tammelan kunta lähetti kaukjärveläisille kirjeet, vapautuspäätöksiä olisi tehty vielä vanhan lain mukaan. Vesihuoltolakia muutettiin vuonna 2014, jonka siirtymäaika päättyi vuodenvaihteessa.

Vuodenvaihteesta lähtien taajaman ulkopuolella sijaitsevien kiinteistöjen ei tarvitse liittyä vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin, kunhan jätevesien käsittely täyttää ympäristönsuojelulain vaatimukset ja jätevesien käsittelyjärjestelmä on tehty ennen vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksymistä.

Sitä ennen periaate oli, että laitoksen jätevesiviemäriin liittyminen toiminta-alueella on aina pakollista.

Uusi laki on kuitenkin monitulkintainen – jo lähtien siitä, mitkä kiinteistöt kuuluvat taajama-alueeseen.

Lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen maa- ja metsätalousministeriöstä toteaa, että vesihuoltolaissa on oma taajaman määritelmänsä, koska kaikkiin tilanteisiin sopivaa yleistä määritelmää lainsäädännössä ei ole.

– Vesihuoltolaissa sanotaan, että taajamalla tarkoitetaan aluetta, jolla asuu vähintään 200 asukasta toisiaan lähellä olevissa rakennuksissa. Etenkin loppuosa voi olla hyvin tulkinnanvarainen, Kemppainen sanoo.

Kaukjärvellä moni on ajatellut, että alue ei kuulu taajama-alueeseen, jolloin liittyminen vesihuoltolaitoksen runkoviemäriin ei enää vuonna 2019 olisi pakollista.

– Linjaus taajamasta on tehty väestötiheyden perusteella. Sen mukaan osa Kaukjärvestä kuuluu taajamaan ja osa ei, Forssan kaupungin alaisuuteen siirtynyt Tammelan ympäristötarkastaja Erja Klemelä kertoo.

Toinen tulkinnanvarainen asia taajama-alueen ulkopuolella on se, mitä ympäristönsuojelulain vaatimusten täyttämiseen tarvitaan.

– ”Kuivien” kiinteistöjen ja kantovedellisten kiinteistöjen ei tarvitse liittyä, muuten tapaukset ovat hyvin yksilökohtaisia. Vesivessa määritettiin uudessa laissa nyt rajaksi, mikä selkeyttää. Siis jos on vesi-wc, kunnan viemäriin täytyy liittyä, se on lähtökohta, Klemelä sanoo.

Viime keväänä kunnan viemäriin liittymisestä vapautusta haki Kaukjärveltä Klemelän mukaan noin 30 kiinteistöä. Päätöksenteko asiassa on ruuhkautunut myös muiden alueiden vapautushakemusten vuoksi, minkä takia vapautuspäätöksiä ei ole vielä kuulunut.

Norrin mukaan Tammelan kunnan tiedotus aiheesta on ollut heikkoa.

– Kirje on siitä malliesimerkki. Siinä ei mainita liittymisen maksamisesta mitään, eikä anneta selviä ohjeita, miten liittymisestä haetaan vapautusta, Norri sanoo.

Kunnan viemäriverkkoon liittyminen maksaa Tammelassa noin 3700 euroa. Klemelän mukaan Tammelan kunnan vesihuoltolaitoksen taksoista kerrottiin kirjeen liitteessä.

– Kaukjärvellä asuu myös pienituloisia, joille 3700 euron liittymismaksu on hyvin tuntuva. Lisäksi summa ei pääty edes siihen, kun päälle voi tulla tuhansia euroja maksavat urakoinnit, Norri kertoo.

– Kirje tietysti ohjeisti ensisijaisesti liittymään verkostoon, mutta siinä oli myös yhteystiedot lisäneuvoille sekä neuvot, mistä löytyy lisätietoa vapautushakemuksesta, Klemelä sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen toteaa, että hänen korviinsa 3700 euron liittymismaksu kuulostaa varsin kohtuulliselta etenkin, jos kiinteistölle ei aiheudu merkittävästi muita kustannuksia.

– Harva pystyy järjestämään oman jätevesijärjestelmänsä tuohon hintaan, Kemppainen toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic