Lounais-Häme Forssan seutu

Keikat perutaan ja tulot loppuvat, elämä ei – Korona tyhjensi artistin kalenterin

Työtä artistilla riittää, vaikka tuloja ei ole. Katja Karisukki hioo nyt ohjelmistoaan ja kirjoittaa uutta musiikkia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Työtä artistilla riittää, vaikka tuloja ei ole. Katja Karisukki hioo nyt ohjelmistoaan ja kirjoittaa uutta musiikkia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Perjantaina 13. maaliskuuta alkoi tapahtua. Laulaja, juontaja Katja Karisukki alkoi saada peruutuksia tulevista keikoistaan koronan vuoksi.

– Ehdin tehdä puolet Humpparalli merellä -juontokeikoista eli kolme kuudesta sovitusta risteilystä. Loput peruttiin. Samoin tanssipaikat alkoivat perua tanssejaan.

Karisukki ymmärtää tilanteen, mutta saman tien hän alkoi miettiä miten artistin rahat riittävät.

– Otin yhteyttä pankkiini ja pyysin puolen vuoden lyhennysvapaata lainoilleni.

Hän on huomannut, että esiintyvien taiteilijoiden ahdinko on ymmärretty. Ihmiset haluavat auttaa ja esimerkiksi jättää lunastamatta takaisin rahoja peruuntuneiden keikkojen ennakkoon myydyistä lipuista.

– Ne rahat eivät välttämättä tule esiintyvälle taiteilijalle, vaan jäävät ohjelmatoimistoille ja tapahtumajärjestäjille. Ajatus on hyvä, mutta se ei välttämättä toteudu.

Perumisia kesällekin

Karisukkia ihmetyttää, että keikkoja on heti peruttu todella pitkältä ajalta aina touko-kesäkuulle. Ala varautuu selvästi pidempään koronakurimukseen.

– Toisaalta tässä tilanteessa jotkut tapahtumajärjestäjät ovat kysyneet voiko poikkeustilassa sopia, että peruminen onnistuu vielä kahta viikkoa ennen tilaisuutta. Normaalisti se pitää tehdä kuukautta aikaisemmin.

Työ ja tekeminen eivät lopu Karisukiltakaan. Uuden musiikin kirjoittamiseen ja taustatyöhön on nyt aikaa.

– Vaikka nyt on ammatillisesti ehkä huono hetki uuden sinkun julkaisuun, sen kuitenkin teen. Lähipäivinä se on striimattavissa digitaalisesti. Kappaleen nimi on Erämaa. Siinä on sellainen sisältö, että se tuo valoa synkkiinkin hetkiin. Ehkä sitä nyt tarvitaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Katja Karisukki on huomannut, että kova treeni vie ajatukset pois koronasta ja huolista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Katja Karisukki on huomannut, että raju treeni vie ajatukset pois koronasta ja huolista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Neljäs Seinä samassa tilanteessa

Kulttuurin moniosaaja Kirsi Lindholm on saman tilanteen edessä.

Improvisaatioryhmä Neljäs Seinä oli juuri aloittamassa neljän komediaklubin sarjan Forssassa, kun koronauhka muutti tilanteen. Ryhmällä oli keikkakalenterissa myös erilaisia esiintymisiä yksityistilaisuuksissa ja koulutuksia yrityksissä.

– Nyt on kaikki peruttu tuonne 13. huhtikuuta asti ja pahoin pelkään, että kuukausi ei tule riittämään.

Lindholmin omista kulttuuritöistä palkka juoksee yhdestä taiteen perusopetuksen ryhmästä, jota voi opettaa etänä. Breeze-yhtyeellä on tulevia keikkoja kauempana kalenterissa.

– Täytyy toivoa, että ne pystytään sitten aikanaan vetämään.

Lindholm sanoo, että useampi hänen ystävistään on tässä tilanteessa taloudellisesti lirissä.

– Osalla on onneksi päivätyö, mutta meidän muiden pitää keksiä jotain muuta. Improvisoida elantoa, Lindholm murjaisee.

Neljäs Seinä on tunnettu musiikki-improstaan. Kuvassa vasemmalta Nelli Riiheläinen, Markus Kaustell, Taija Piikkilä, Riku Tuominen, Kirsi Lindholm ja Laura Orttenvuori. Kuva: Lassi Puhtimäki
Neljäs Seinä on tunnettu musiikki-improstaan. Kuvassa vasemmalta Nelli Riiheläinen, Markus Kaustell, Taija Piikkilä, Riku Tuominen, Kirsi Lindholm ja Laura Orttenvuori. Kuva: Lassi Puhtimäki

Palo esiintymään roihuaa

Raha ei taiteen tekijöille ole se olennaisin, vaikka tuiki tarpeellinen. Kulttuuriväellä on myös tarve luoda ja saada hengentuotteet yleisölle koettaviksi. Kulttuuri on myös yleisölle se elämän suola.

– Kaivoin jo naftaliinista Loru-Lotta-hahmon ja satuilin Facebookin livessä yhden sadun. Niitä voisin ehkä tehdä lisää, mutta pitää selvittää satujenlukemisen tekijänoikeusasioita. Olen myös miettinyt voisiko ForssaTV:n Forssa Foorumia hyödyntää tässä tilanteessa.

Kilta odottaa kesää, pajat peruttu

Kuvataiteilijoiden Kuhankosken Kilta sai juuri koronan alta pidettyä vuosinäyttelynsä. Vuosikokous sen sijaan siirtyy tulevaan.

– Työpajat olemme peruneet. Toivomme, että kesänäyttelymme onnistuu kesä-heinäkuussa, puheenjohtaja Marjut Leskinen toteaa.FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic