Lounais-Häme

Kekkonen hyppi Kultarannan portaita 7 rappua kerrallaan ja Ahtisaari ajeli puutarhassa golfkärryillä – Forssan Lehden lukijamatkalla opittiin yksityiskohtia presidenteistä

Kulttuuria, historiaa, nykypäivän loistoa ja 1800-luvun raakaa työtä; Forssan Lehden lukijamatka tarjosi näköalapaikan varsinaissuomalaiseen elämään ennen ja nyt.
Luostarinmäen käsityöläismuseon opastetulla kierroksella kuultiin lounaissuomalaisesta elämästä 1700–1800-luvuilla. Kuva: Marianna Langenoja
Luostarinmäen käsityöläismuseon opastetulla kierroksella kuultiin lounaissuomalaisesta elämästä 1700–1800-luvuilla. Kuva: Marianna Langenoja

Millaisissa maisemissa presidentti asustaa kesät? Miltä näyttävät Naantali ja Turku mereltä päin? Miten Lounais-Suomessa elettiin 1700–1800-luvun vaihteessa?

Näihin kysymyksiin Forssan Lehden tämänkertainen lukijamatka tarjosi vastauksia.

Matkan ensimmäinen pysähdys tehtiin Naantaliin presidentin kesäasunnon puutarhaan. Siitä matka jatkui höyrylaiva Ukko-Pekalla Turkuun ja päättyi Luostarinmäen käsityöläismuseoon, joka on rakennettu 1700–1800-lukujen vaihteessa ja on Turun vanhin säilynyt osa.

Lukijamatka sai kehuja monipuolisuudestaan.

– Matkalla oppi paljon uusia asioita ja sai kiinnostavaa tietoa, kuvaili esimerkiksi ypäjäläinen Helena Kujansuu.

Häntä yllätti erityisesti Luostarinmäen käsityöläismuseo, joka oli kiinnostavampi kuin hän osasi odottaa.

Matka oli varsin suosittu, ja sille lähdettiin kahdella täydellä bussilla. Helena Kujansuu ja hänen entinen kollegansa, urjalalainen Oili Jokinen pääsivät matkalle varapaikoilta.

– Ensin ilmoitettiin, että retki on jo täynnä, mutta onneksi myöhemmin tuli soitto, että mahdumme sittenkin mukaan, Kujansuu sanoi.

Retkellä tarjoiltiin kattava annos yleissivistystä, hauskoja tarinoita ja kiinnostavia yksityiskohtia.

Kultarannassa matkailijat pääsivät myös nauramaan, kun opas kertoi presidenttien kesäharrastuksista ja erikoisista tavoista.

Tiesitkö sinä, että Urho Kekkonen hyppi Kultarannan portaita seitsemän rappua kerrallaan ja että Svinhufvudin harrastusta varten tiluksille rakennettiin ampumakoppi?

Kallion pariskuntaa ärsytti, kun heidän ei sallittu tehdä pihatöitä Kultarannassa. Kaisa Kallion kerrotaan ajautuneen sen vuoksi jopa riitaan työntekijöiden kanssa.

Martti Ahtisaaren aikana Kultarannassa alettiin liikkua golfkärryillä ja Tarja Halosen valta-aikana kasvatettiin kissanminttua hänen lemmikkiensä iloksi.

Nykyisin mailla kasvaa runsaasti bataattia, koska päärakennusta asuttaa suuri bataatinystävä.

Retkellä selvisi sekin, että kansalaiset ovat hyvin huolissaan presidentin hyvinvoinnista. Aina, kun Kultarannan savusauna lämmitetään, siitä pitää ilmoittaa palolaitokselle. On hyvin tyypillistä, että huolestuneet veneilijät soittavat pelastuslaitokseen, kun presidentin kesäasunnolta päin nousee savu. FL

Kultaranta lukuina

Presidentti saapuu Kultarantaan yleensä kesäkuun toisena viikonloppuna ja poistuu elokuun puolivälissä.

55

hehtaarin tila.

Tilalla on 46 rakennusta.

Pelkästään puutarhaa hoitaa 20 työntekijää.

5

saunarakennusta.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua kahteen puutarhaan.

Vanhimmalla puutarhalla on ikää noin 100 vuotta.

Toinen puutarha on tehty 1960-luvulla.

1200

jaloruusua koristaa ruusutarhaa.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic