Lounais-Häme Lounais-Häme

Kela kilpailutti väärin taksikyydit – Markkinaoikeus määräsi sille uhkasakon

Markkinaoikeus määräsi uuden kilpailutuksen ja uhkasakon. Kela jatkaa palvelua.
Markkinaoikeuden päätöksen mukaan Kela on kilpailuttanut väärin sairasvakuutuksesta korvattavia taksimatkoja. Kuva: Esko Tuovinen
Markkinaoikeuden päätöksen mukaan Kela on kilpailuttanut väärin sairasvakuutuksesta korvattavia taksimatkoja. Kuva: Esko Tuovinen

Markkinaoikeus on kumonnut Kelan päätöksen hankkia sairasvakuutuksesta korvattavia taksikyytejä Kanta-Hämeeseen. Tuomioistuin kielsi päätöksen täytäntöönpanon puolen miljoonan euron sakon uhalla.

Kelan kilpailutuksen maakunnan taksikyydeistä voitti Tampereen Aluetaksi. Kelan päätöksestä valitti Lin-Car, jonka tarjous suljettiin kilpailutuksesta.

Tampereen Aluetaksi aloitti kyytipalvelun jo viime vuoden huhtikuussa ja sen sopimuksen pitäisi jatkua vuoden 2021 loppuun. Kela ei toistaiseksi tiedä, mitä se tekisi palvelulle.

– Emme voi tuosta vain palvelua katkaistakaan. Palvelua jatketaan ennallaan. Katsomme kaikessa rauhassa, mitä teemme, sanoo Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Reija Jääskeläinen.

Lin-Car oy valitti Kelan päätöksestä, jolla se sulki kokonaan pois kilpailutuksesta yhtiön tarjouksen. Markkinaoikeus ei kuitenkaan päätöksessään lainkaan käsitellyt valituksen perusteluja. Tuomioistuimen päätöksen mukaan kuljetukset oli virheellisesti kilpailutettu palveluhankintana, vaikka kyse oli palveluja koskevasta käyttöoikeussopimuksesta.

Markkinaoikeuden mukaan Kelan olisi pitänyt julkaista kilpailutuksesta hankintailmoitus käyttöoikeussopimuksena. Kelan hankintayksikkö toimi oikeusohjeiden vastaisesti.

Päätöksen mukaan Kelan virheellinen menettely voidaan korjata vain järjestämällä kokonaan uusi tarjouskilpailu.

– Päätös ei olisi ollut erilainen, vaikka palvelu olisi kilpailutettu käyttöoikeussopimuksena, Kelan Jääskeläinen arvioi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic