Lounais-Häme Forssan seutu

Kela muutti hykyn sosiaalityön naapuriin Forssassa – Samalla käytävällä syntyy yhteistyötä ja uusia ideoita

Kela muutti Rautatienkadulta Forssan kaupungintaloon, palautuspostilaatikko jäi vanhan toimipisteen seinään.
Ryhmäpäällikkö Elina Rautio (keskellä) on tyytyväinen entistä syvemmästä mahdollisuudesta yhteistyöhön Forssassa. Se mahdollistuu Kelan muuton ansiosta. Taustalla Kelan palveluasiantuntijat Kirsi (vas.) ja Anneli Forssasta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ryhmäpäällikkö Elina Rautio (keskellä) on tyytyväinen entistä syvemmästä mahdollisuudesta yhteistyöhön Forssassa. Se mahdollistuu Kelan muuton ansiosta. Taustalla Kelan palveluasiantuntijat Kirsi (vas.) ja Anneli Forssasta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kelan Forssan palvelupiste löytyy nyt Forssan kaupungintalosta.

Se palvelee kaupungintalon sisääntulokerroksessa samalla käytävällä yhdessä hyvinvointikuntayhtymän aikuissosiaalityön kanssa.

Ryhmäpäällikkö Elina Rautio Kelan Kanta-Hämeen palveluryhmästä kertoo, että yhteinen osoite palvelee Kelan tahtotilaa.

– Tämän ansiosta toimijat pääsevät syventämään yhteistyötään ja erityisesti toimeentulotukiasiakkaiden asioita voidaan hoitaa tehokkaammin, kun olemme lähekkäin, Rautio toteaa.

Forssan toimipisteessä työskentelee kolme Kelan palveluasiantuntijaa.

Kelan kumppaneita Forssan seudulla ovat lisäksi työllisyyspalvelut ja nuorille suunnattu Ohjaamo.

Yhteistapaamiset helpottuvat

Yhteistyötä ovat hyvinvointikuntayhtymä ja Kela tehneet aiemminkin, mutta uusi malli mahdollistaa entistä tiiviimmän yhteyden ja samalla palvelujen kehittämisen.

Rautio on varma, että siitä on etua juuri asiakkaille. Esimerkiksi yhteistapaamisten järjestäminen on helppoa.

– Kelalla ja sosiaalitoimella on paljon samoja asiakkaita, jotka voivat nyt hoitaa asiansa yhdessä paikassa. Sosiaalityöntekijät ja Kelan palveluasiantuntijat voivat asiakkaan luvalla helposti konsultoida toisiaan eikä asiakkaan tarvitse toimia viestinviejänä, hän lisää.

Rautio arvelee, että yhteistyö helpottuu, kun työntekijät oppivat tuntemaan toisensa ja ymmärtämään toinen toistensa työtä.

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kelan tiloihin Forssan kaupungintalolle rakennettiin myös odotusaula. Sinne tulee koronatilanteen hellitettyä myös asiakaspäätteet. Kuva: Lassi Puhtimäki

”Löimme jarrua, kun saimme tietää muutosta”

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän aikuissosiaalityön palvelualueen johtaja Jaana Paasikangas on tyytyväinen Kelan muutosta samaan osoitteeseen.

– Tarkoituksemme oli muuttaa hykyn sosiaalipalveluiden kanssa sairaalan kakkoskerrokseen, mutta löimme jarrua, kun saimme tietää Kelan muutosta. Kela on meille tärkeä yhteistyökumppani.

Paasikangas on varma, että samoissa tiloissa työskennellessä yhteistyö syvenee ja palvelut kehittyvät entistä joustavammiksi.

– Erityisesti tästä on hyötyä erityistä tukea ja monia palveluita tarvitseville asiakkaille. Avainasemassa kehitystyössä ovat sekä Kelan että meidän työntekijät, Paasikangas muistuttaa.

Forssassa paljon toimeentulotukiasiakkaita

Työsarkaa riittää, sillä Forssassa on toimeentulotuen asiakkaita enemmän kuin Kanta-Hämeessä tai koko maassa keskimäärin. Erityistä tukea tarvitsevia asiakkaita on niin ikään paljon.

Forssassa toimeentulotukea sai viime vuonna 8,3 prosenttia koko väestöstä. Maakunnassa toimeentulotuen saajien osuus väestöstä on 7,3 prosenttia ja koko maassa luku on 7,2.

Humppilassa osuus oli 6,8 prosenttia, Ypäjällä 6,2 prosenttia, Jokioisilla 4,5 prosenttia ja Tammelassa 4,2 prosenttia. FL

 

Lue myös: Hykyn vammaispalvelut ja lastensuojelu muuttivat: Tuttuja palveluita uusissa toimitiloissa

Kela Forssassa

Kelan Forssan toimipiste sijaitsee nyt Forssan kaupungintalon (Turuntie 18) sisääntulokerroksessa.

Koronatilanteen vuoksi tapaamiset on Kelassa toistaiseksi karsittu minimiin.

Ensisijaisesti yhteyttä otetaan netissä. Toinen vaihto ehto on puhelinpalvelu.

Jos asiakkaalla ei ole käytössä nettiä tai puhelimessa ei ole saldoa jäljellä, kaupungintalon aulasta löytyy ajanvarauslomakkeita. Lomakkeen voi jättää aulassa olevaan laatikkoon ja Kelan virkailija ottaa yhteyttä joko samana tai seuraavana päivänä.

Tarvittaessa Kelaan saa ajan myös henkilökohtaiseen tapaamiseen.

Postia Kelalle

Kelan palautuspostilaatikko on edelleen vanhan toimipisteen eli Rautatienkatu 11:n seinässä. Posti tyhjentää sen kerran päivässä.

Lisäksi

Kela palveli ennen koronaa Yhteisötalossa (Haudankorvankatu 2) kotoutuvia maahanmuuttajia palveluneuvojan pop-up -vastaanotolla viikoittain.

Ohjaamossa (Vapaudenkatu 4) on Kelan etäyhteyspiste alle 30-vuotiaita nuoria varten. Ohjaamo toimii etänä ja ajanvarauksella elokuun loppuun asti.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic