Lounais-Häme Forssa

Kelan etäyhteyspiste tuo Forssan Ohjaamoon lähes kaikki paikalliskonttorin palvelut

Kanta-Hämeen ensimmäinen Kelan etäyhteyspiste avautui Forssan Ohjaamoon. Palvelua on saatavilla myös Riihimäen sekä jatkossa myös Hämeenlinnan Ohjaamossa.
Iida Lehtonen käytti Kelan etäyhteyttä Forssan Ohjaamossa. Palveluasiantuntija Merja neuvoi etäyhteyden kautta Iidaa opintotuen hakemisessa.

Ohjaamo Forssaan avattiin hiljattain Kanta-Hämeen ensimmäinen Kelan etäyhteyspiste. Etäyhteyden kautta asiakkaan saatavilla ovat käytännössä samat palvelut kuin Kelan toimiston palvelutiskillä. Etäpäätteellä otetaan yhteys Kelan palveluneuvojaan, joka neuvoo ja ohjeistaa esimerkiksi lomakkeiden täytössä.

Kyseessä on lokakuun lopulla alkanut kokeilujakso, joka kestää huhtikuun loppuun. Mikäli kokeilun aikana etäyhteys osoittaa tarpeellisuutensa, se jäänee käyttöön toistaiseksi.

Etäyhteyttä voi käyttää Ohjaamolla ilman ajanvarausta. Palveluun kirjaudutaan käyttämällä henkilökohtaisia pankkitunnuksia. Henkilöllisyystodistusta ei näin ollen tarvita.

Verkkopäätteitä on yksi, joten pisteelle pääsemistä saattaa joutua odottamaan, mikäli se on saapumishetkellä varattuna. Etäyhteys avautuu, kun päivystävä palveluneuvoja on vapaana. Kela arvioi keskimääräisen odotusajan olevan 3–5 minuuttia.

Etäpäätteen ruudun jakamistoiminto mahdollistaa, että palveluneuvoja voi opastaa hakemuksen täyttämisessä lähes kädestä pitäen. Käytännössä hakemus voidaan täyttää valmiiksi etäistunnon aikana.

Asiakkailla on ollut jo aiemmin mahdollisuus tutustua ja käyttää Kansaneläkelaitoksen palveluita Ohjaamossa. Ohjaamon työntekijät auttavat tiedonhankinnassa ja hakemusten täyttämisessä.

– Mutkikkaampien asioiden hoitamisessa, kuten liitetiedostojen käsittelyssä etäyhteys on mainio apu. Etäyhteyden kautta asiakas saa asiantuntevaa palvelua suoraan Kelan palveluneuvojalta, kertoo Ohjaamo-koordinaattori Hanna Segarra Forssan Ohjaamosta.

Tärkeä asia etäyhteyden aikana on tietoturva. Varsinaisen yhteyden lisäksi työpiste on pystytetty siten, että asiakas voi puhua virkailijan kanssa omista asioista huoletta ulkopuolisten kuulematta.

Kela on viime aikoina avannut etäyhteyspisteitä laajasti ympäri Suomea. Kanta-Hämeessä Riihimäen ohjaamon etäpiste avattiin viikko Forssan jälkeen. Myös Hämeenlinnan Ohjaamoon tulee lähiviikkoina oma etäyhteyspiste.

Kelan tavoite on madaltaa asiakkaiden kynnystä hakea viraston palveluita.

– Etäyhteyspisteiden etu on se, että yhteyden päässä on asiantunteva virkailija neuvomassa ja avun saa välittömästi paikan päällä, kertoo Kanta-Hämeen asiakaspalveluryhmän päällikkö Elina Rautio Kelan keskisestä palveluyksiköstä.

Orttenvuori ja Segarra arvioivat, että eniten Ohjaamon asiakkaita Kelan palveluista kiinnostavat asumiseen, työttömyysturvaan, opintoihin ja toimeentulotukeen liittyvät palvelut.

Raution mukaan suurin osa Kelan toimittamista hakemuksista löytyy nykyään verkosta.

– Yleisesti asiakkaat ovat olleet etäyhteyspisteisiin tyytyväisiä, kunhan kerran ovat päässeet sellaista kokeilemaan.

Ohjaamon etäyhteyspiste on Kelan asiakkaiden käytettävissä Ohjaamon aukioloaikoina. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat