Lounais-Häme

Keltaiset hulmuavat pellot ovat katoavaa kansallismaisemaa – Rypsin tuotanto ennätyksellisen alhaalla

Rypsin ja rapsin viljelyalat ovat pienentyneet viime vuodesta reilusti.
Rypsisadosta on tulossa pienin vuosikymmeniin.

Komeat, keltaisena hohtavat rypsi- ja rapsipellot ovat yhä harvinaisempi näky suomalaisessa maaseutumaisemassa. Tänä vuonna rypsin ja rapsin sadosta on tulossa pienin sitten 1970-luvun.

Noin 41 miljoonan kilon yhteissato olisi toteutuessaan 42 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Molempia öljykasveja kylvettiin selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Peltohehtaarilta korjattavan sadon määrän on arvioitu jäävän jopa viime vuoden heikkoa satoa pienemmäksi.

 

Rypsin ja rapsin yhteenlaskettu viljelyala laski tänä vuonna radikaalisti. Syysöljykasvien viljelyala on puolestaan hienoisessa kasvussa.

Luonnonvarakeskuksen (Luken) yliaktuaari Anneli Partanen kertoo, että öljykasvien viljelyssä on ollut viime vuosina vaikeuksia.

– Satotasot eivät ole lähteneet kohoamaan viime vuosina, kuten on odotettu. Tänä vuonna näyttää vielä edellisiä heikommalta. On tullut tuholaisia, jotka vaivaavat rypsi- ja rapsipeltoja.

Tuholaistorjuntojen pitäisi onnistua ajoittamaan rypsi- ja rapsipelloilla tarkkaan oikeaan hetkeen.

– Tuholaiset, etenkin rypsi- ja rapsikuoriaiset sekä gammayökkönen, ovat jo jonkun vuoden ajan olleet harmina.

Lisäksi myös kuivuus on kiusannut viljelijöitä.

– Molemmat ovat pienisiemenistä kylvettävää. Jos kylvöaikaan on kuivaa, niin itäminen lähtee huonosti käyntiin.

 

Kasvien soveltuvuutta Suomen oloihin Anneli Partanen kuvailee siten, että äärirajoilla ollaan.

Rapsin yleistyminen kertoo sen, että Suomessakin kasvukausi pitenee ilmastomuutoksen vaikutuksesta.

– Se vaatii pidemmän kasvukauden, mutta myös satopotentiaali on parempi. Samoin kuin Keski-Euroopassa, niin enenevässä määrin meilläkin viljat ovat syyskylvöisiä.  Niitä pystytään ehkä tulevaisuudessa Suomessakin paremmin viljelemään ja ne ovat satoisampia kuin kevätlajikkeet.

Öljykasvien nykyisestä karusta laskusuhdanteesta huolimatta Partanen ei usko, että keltaisina lainehtivat pellot katoisivat kokonaan maisemastamme.

– Toivottavasti ei. Jos niitä pystytään viljelyteknisesti kehittämään ja tuholaiset torjumaan, niin se on hyvä kasvi viljeltäväksi. Tutkimusta ja uusia lajikkeita on varmasti tulossa.

 

Kankaisten Öljykasvit Oy on tunnettu kylmäpuristetusta rypsiöljystään. Puristusmestari Tapio Pärssinen kertoo, että heillä on taustalla hyvä sopimusviljelijäporukka. Vähentynyt viljelyinnokkuus ei ainakaan välittömästi näy heidän toiminnassaan.

– Monella tilalla on menossa jo uusi sukupolvi ja he ovat pysyneet kiitettävästi meillä viljelijöinä. Viljelevät, jos ei nyt joka vuosi, niin ainakin joka toinen tai kolmas vuosi. Öljykasveissa joutuu pitämään välivuosia.

Pärssisen korviin on myös kantautunut huolta huonosta satokaudesta. Tulevaisuus saa puristusmestarin mietteliääksi.

– Koko Suomea ajatellen öljykasveissa on viljelypinta-alassa tultu alaspäin. Näin alhaalla ei olla oltu minun muistiini. Saa nähdä miten tulevaisuudessa käy. Aina kun tulee huono öljykasvisato, niin viljelyinnostus laantuu.

Puskurivarastojen ansiosta Tapio Pärssisellä ja Kankaisten Öljykasveilla riittää vielä rypsiä, mistä tuottaa rypsiöljyä pulloihin ja pitää tarrakone kiireisenä. Kuva: Esko Tuovinen
Puskurivarastojen ansiosta Tapio Pärssisellä ja Kankaisten Öljykasveilla riittää vielä rypsiä, mistä tuottaa rypsiöljyä pulloihin ja pitää tarrakone kiireisenä. Kuva: Esko Tuovinen

Kankaisten Öljykasvit pyörittää toimintaansa ainoastaan kotimaisella rypsillä, eikä tuontia ole. Kuten kaikkialla, myös rypsiöljyn kohdalla voidaan puhua ilmaston muutoksesta.

– Lähellä tuotetun rypsiöljyn hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin oliiviöljyllä. Ympäristöä ajatellen on kannattavampaa tuottaa täällä lähialueilla.

Rypsin viljelyinnostuksen lisäksi myös yhtiön tulos on ollut laskusuhdanteessa viime vuodet.

– Tulos on öljyn menekistä riippuva. Kilpailu on kiristynyt. Hintoja ei pystytä nostamaan kaupan puolelle ja raaka-aineen hinnan määrää pörssihinnoittelu, Pärssinen kuvailee yhtiön nykytilannetta. FL

Öljykasvit numeroina

Rypsin ja rapsin viljelyala on tänä vuonna 36 600 hehtaaria.

Viime vuonna öljykasviala oli 58 300 hehtaaria ja edellisvuonna 67 000 hehtaaria.

Hämeessä rypsiä viljellään 2 hehtaarin alalla ja rapsia 3 hehtaarin.

Koko maan mittakaavassa Hämeessä viljellään toiseksi eniten rypsiä. Edelle kiilaa ainoastaan Etelä-Pohjanmaa.

Rapsin viljelyssä Varsinaissuomi on ykkönen ja Häme kolmas.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat