Lounais-Häme

Kemikaaleja käsitellään pienillä työpaikoilla avin mukaan huolestuttavan huonosti - ei hengityssuojaimia, mennään mutu-tuntumalla

Helsinki
19.10.2018, 11:01

Kotimaa

Pienten työpaikkojen kemikaaliturvallisuus on hälyttävän huonolla tolalla. Aluehallintoviraston (avi) mukaan asia selvisi työsuojeluviranomaisen tehovalvonnassa viime viikolla liki 400 työpaikalla, etupäässä pienillä teollisuuden työpaikoilla ja esimerkiksi auto- ja moottoripyöräkorjaamoissa sekä pesuloissa.
Avin mukaan kahdella kolmesta työpaikasta ei ollut asianmukaista kemikaaliriskin arviota ja kolmasosalla se puuttui kokonaan.
– Tulos on huolestuttava. Näyttää siltä, että kemikaaliturvallisuus on huomattavasti heikommalla tolalla kuin esimerkiksi koneturvallisuus ja tapaturmien torjunta, sanoo ylitarkastaja Satu Auno Etelä-Suomen aluehallintovirastosta tiedotteessa.
Tämä johti siihen, että monessa työpaikassa kemikaaleja käsiteltiin väärien suojaimien kanssa. Käytössä oli muun muassa suojahanskoja, jotka eivät lainkaan suojaa kemikaaleilta.
Esimerkiksi ohjeiden mukaisen hengityksensuojaimen sijaan on käytetty vain suojalaseja. Vaarallisia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi liuottimet, öljyt, jarrunesteet, jäteöljyt, polttoaineet ja ammattikäyttöön tarkoitetut vahvat pesuaineet.
Viraston mukaan monella työpaikalla kemikaaliriskejä ei hallita järjestelmällisesti vaan pikemminkin mutu-tuntumalla.
– Monella työpaikalla ei osata hyödyntää käyttöturvallisuustiedotteita. Silloin työntekijät eivät välttämättä edes tiedä käsittelevänsä vaarallisia kemikaaleja, joissa voi olla esimerkiksi ihon läpäiseviä myrkkyjä, Auno sanoo.

Heikko taso yllätti

Kemikaaliturvallisuuden heikko taso yllätti viraston, koska monella työpaikalla kemikaaliturvallisuutta oli valvottu jo aiemmin, mutta tarkastuksessa annetut velvoitteet oli jätetty hoitamatta tai hoidettu vain osittain.
Tehovalvonnassa tehtiin tarkastuksia yhteensä 108 kunnassa. Eniten tarkastuksia tehtiin Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Porissa, Mikkelissä, Turussa, Jyväskylässä, Vaasassa, Espoossa, Joensuussa, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Torniossa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic