Lounais-Häme

Riitta Kempelle kuudes sija valjakkoajon MM-sprintissä - Litmanen reväytti jalkansa kilpailun tiimellyksessä

Perjantain kisa peruttiin lumisateen ja lumivyöryvaaran takia.
Riitta Kempe sijoittui kuuden koiran sprintissä kuudenneksi valjakkourheilun talvilajien MM-kisoissa Ranskassa. Kuva: Saara Loukkola

Tammelalainen Riitta Kempe sijoittui kuudenneksi valjakkoajon MM-kisoissa Ranskan Bessansissa. Kisa typistyi kolmipäiväisestä kahteen päivään, koska perjantain kilpailu jouduttiin perumaan runsaan lumentulon ja sen mukana lisääntyneen lumivyöryriskin vuoksi. Kahden päivän tulokset jäivät voimaan, eikä Kempe päässyt enää tavoittelemaan parempaa sijoitusta.

Kempen kisat kuuden koiran sprintissä sujuivat nousujohteisesti. Ensimmäisen päivän kahdeksas sija parani torstain toisen startin jälkeen kuutostilaan. Kahden kisan yhteistulokset jäivät voimaan, mikä ei Kempeä tyydyttänyt.

– En ole tyytyväinen. Olin ensimmäisenä päivänä johdossa stadionille tultaessa. Valjakon vauhdit olisivat riittäneet mitalikamppailuun, mutta valjakkoajoissa ja eläinten kanssa voi tapahtua mitä vain. Harmittaa tosi paljon, kun kanadalainen tuli huonojen johtajakoiriensa kanssa eteen, vaikka hänet oli ajettu kiinni, ja sössi kisani, Kempe harmitteli.

Protestin mahdollisuutta ei kamppailun lopun tapahtumista ollut.

– Ajoin kolmantena valjakkona mäkeä alas. edellä olivat Kanadan Kati Dagenais ja Alankomaiden Stefan Donker. Dagebnais veti umpihankeen ja veti Donkerin valjakon perässään. Minä en ehtinyt kunnolla jarruttaa, jolloin koirat törmäsivät Donkeriin, Kempe kertasi.

Hän ei valjakoineen päässyt Pussista Donkerin takaa ennen kuin Donker sai valjakkonsa edestä pois.

Kipailun tiimellyksessä yksi koirista, Litmanen, reväytti jalkansa.

– Torstainakin osa kisasta meni viiden koiran vetämänä, eikä Litmasen jalka olisi todennäköisesti perjantain kisaa kestänytkään, Kempe arvioi.

Eläinlääkärin mukaan koira olisi voinut perjantaina kilpailla, mutta Kempe arvioi, ettei olisi LIttiä valjaisiin laittanut.

– Kisavauhti on niin rajua, ettei vamma siitä ainakaan parane.

 

Lauantaina Kempellä on edessään haaste, sillä hän lähtee neljän koiran valjakolla massastarttiin, jollaista hän ei ole aikaisemmin kokeillut.

– Yhteislähtökisoja olen ajanut vuosia sitten, kun ajoin keskimatkan kilpailuja. Ihan vierasta se ei siis ole, mutta näille koirille aivan uutta.

Oma mausteensa kisaan tuo se, että siinä kierretään sama rata kahteen kertaan.

– Yleensä ajamme vain yhden kierroksen reittejä. Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu. Massalähdössä yleensä rytisee ja paukkuu, Kempe pohdiskeli.

Valjakon kokoonpano Riitta Kempellä oli valmiiksi mietittynä hyvissä ajoin.

– Ykkösjohtajat Satanan ja Sepen otan eteen. Takapariin tulee Jare Juniori, joka aloittaa leveästi kisauransa MM-tasolla. Jaren kainalossa juoksee kaksivuotias blondityttö Räntä.

Litmasen Kempe arvelee saavansa kisakuntoon parin viikon toipumisen ja kevyen treenin avulla. Seuraavan kerran Kempe nähdään valjakkoineen kisaamassa Jämijärvellä helmikuun lopussa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic