Lounais-Häme

Kenelle kuuluu Forssan kulttuuripalkinto? Ehdota suosikkiasi!

Kirjastotoimenjohtaja Maarit Järveläinen ja museonjohtaja Kati Kivimäki kertovat, että Forssan kulttuuripalkinto on myönnetty sekä kulttuurin nuorille lupauksille että ansioituneille kulttuuritoimijoille.

-Forssassa on monen alan osaajia, Maarit Järveläinen toteaa.

Palkitut, erityisesti nuoret, ovat olleet jotenkin ajankohtaisia. Monista palkituista on tullut sittemmin kuuluisia omalla alallaan, kuten vuoden 1990 palkittu Gergely Bogányi. Silloin Forssassa vaikuttanut nuori unkarilaispianisti on nykyään maailmankuulu. Viime vuosina hän on hankkinut mainetta myös suunnittelemalla muun muassa futuristisen Bogányi-pianon, jota kutsutaan myös Lepakkopianoksi.

Aikaisempina vuosina yleisö on saanut tietää vasta lopullisesta valinnasta. Tällä kertaa Suomi 100 -juhlavuosi herätti järjestäjät pohtimaan erilaista tapaa. Vuonna 2010 Forssan kaupunginkirjasto ja museo liittyivät palkintoraatiin, ja nyt on jälleen aika laajentaa valitsijajoukkoa.

-Kulttuuritoimi on aina aiemmin valinnut palkitut, mutta ajat ovat muuttuneet. On aika antaa kulttuurin käyttäjien valita itse, toteaa Kati Kivimäki.

-Tämä on samalla katsaus siihen, mitä kulttuuri merkitsee ja miten kansalaiset kulttuuria tulkitsevat.

 

Onko vuosien aikana palkituista jäänyt joku erityisesti mieleen?

Kaikki, molemmat toteavat. Jokainen palkittu on ollut omalla tavallaan ansioitunut.

-Mutta yksi sellainen minulle jäi mieleen, jota ei palkittu, paljastaa Kivimäki.

Vuonna 2012 Keijo Koskimies järjesti suuren Kirjalöytö-tapahtuman, jota raati ei voinut edes harkita palkittavaksi, koska yhteistyö Koskimiehen kanssa oli kulttuuriasioissa niin tiivistä. Raati ei halunnut ottaa riskiä puolueellisuudesta.

Kivimäkeä jäi tapaus mietityttämään.

-Silmien eteen aukeni tuhat neliömetriä kirjoja, museonjohtaja kuvailee yhä vaikuttuneena.

-Kaikkia ei tietenkään voi palkita, mutta tämä jäi vähän harmittamaan.

 

Palkintoehdokkaiden äänestäminen alkaa ensi viikon lopulla Holjat-festivaaleilla. Äänestyslipukkeen saa leikattua Forssan Lehdestä, ja niitä jaetaan myös Forssan museossa, kirjastossa ja kaupungintalolla sekä Holjilla. Jos haluaa mieluummin äänestää sähköisesti, sekin onnistuu: kaupungin verkkosivuille tulee linkki sähköiseen äänestyslomakkeeseen.

Kulttuuripalkinnolle perustetaan myös blogi, jossa äänestyksen etenemisestä tiedotetaan.

Äänestys jatkuu syyskuun loppuun, jonka jälkeen kaikki ehdokkaat otetaan palkintoraadin katsastettavaksi. Äänestäjien palkinnot arvotaan heti äänestyksen päätyttyä.

Lokakuussa eniten ääniä saaneita ehdokkaita esitellään muun muassa kulttuuripalkinnon blogissa.

-Haluamme antaa kunniaa kaikille niille, jotka ovat kaupunkilaisilta ääniä saaneet, kertoo Kati Kivimäki.

Lopullisen valinnan tekee raati, ja kulttuuripalkinnon saaja julkistetaan itsenäisyyspäivän juhlissa urheilutalo Feeniksissä. Palkintosumma nousee juhlavuoden kunniaksi 500 eurosta 1000 euroon. FL

 

Forssan kulttuuripalkinto
Forssan kaupungin kulttuuripalkinto on myönnetty vuodesta 1982, jo 35 vuoden ajan.Ensimmäisen kulttuuripalkinnon saivat Kirsti Tuominen ja Elina Siniketo musiikillisista ansioistaan.Vuonna 1983 sen saivat Tuija Koskelo (musiikki) ja Eero Tuovila (näyttämötaide), 1984 Aino Kauranen (kuvataide), 1985 Pirkko Paara (tanssitaide) ja Yrjö Hannula (kuvataide), 1986 Tiina Tammi (näyttämötaide), 1987 Katri Mattila (tekstiilitaide) ja Pertti Munck (näyttämö- ja kuvataide), 1988 Ville Koivisto (elokuvataide), 1989 Janne Hannula ja Valtteri Tuominen (näyttämötaide).1990-luku1990 Gergely Bogányi (musiikki) ja Katja Salminen (näyttämötaide), 1991 J-P Roisko (musiikki), 1992 Miia Nuutila (lausunta), 1993 Jukka Simola (kuvataide), 1994 Kurjenpesän päiväkoti (lastenkulttuuri), 1995 Jorma Kalsola (arkkitehtuuri), 1996 Pertti Lehtovirta (valokuvaus), 1997 Maria Ilonen (musiikki), 1998 Linikkalaband (musiikki), 1999 Tanja Härmä (lyriikka) ja Ville Ketola (proosa).2000-luku2000 Kimmo Ketola (teatteri/valo/ääni), 2001 Natalia Maltizova (musiikki), 2002 Ulla Nummikoski (tekstiilitaide/kotiseututyö), 2003 Ybi Hannula (kuvataide), 2004 Jorma Harjunen (kirjallisuus/kotiseututyö), 2005 Forssan teatteri ja Forssan filatelistit, 2006 Vapaalippu (Mainossatama oy:n kustantama kulttuurilehti), 2007 Kuhankeittäjien poikakuoro (musiikki), 2008 Maikku Aho (nukketeatteri), 2009 Seppo Lukander (näyttämötaide).2010-luku2010 Outi Silfvenius (tekstiilitaide/kotiseututyö), 2011 Pertti Munck (kirjallisuus, kuvataide), 2012 Käsityökeskus Sigrid (käsityötaide, muotoilu), 2013 Improvisaatioryhmä Neljäs Seinä (teatteri), 2014 Susanna Drockila (kirjallisuus), 2015 Mariola Aniolek (musiikki).Viimeisin kulttuuripalkinto meni vuonna 2016 Kulttuuri-Axelille (populaarimusiikki, tapahtumat).

Uusimmat

Fingerpori

comic