Lounais-Häme Forssa

Kepparihuuma valtasi Pilvenmäen – Keppihevonenkin voi pillastua tai karata

"Keppihevosten kanssa on hauska hyppiä esteitä ja pelleillä kaikenlaista."
Anna Vanha-Kuitti kannusti Rosen taitavasti yli esteiden. Kuva: Lassi Puhtimäki
Anna Vanha-Kuitti kannusti Rosen taitavasti yli esteiden. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kepparihuuma valtasi Forssan Pilvenmäen sunnuntaina. Ravien yhteydessä järjestettiin Hevoset-messujen kepparikisakarsinta, jossa osallistujat ylittivät vauhdilla esteitä. Totohalliin oli pystytetty seitsemän esteen kepparirata, jolla kilpaili kolme keppihevosharrastajaa. 60–70 sentin esteet oli ylitettävä mahdollisimman nopeasti, ja jokaisesta pudotuksesta lisättiin aikaan neljä sekuntia.

Kisaan osallistuivat forssalainen Viivi Mattila, 15, ja punkalaitumelaiset Anna Vanha-Kuitti, 10, ja Sofia Hietalahti, 8. He kaikki lunastivat diplomin, jolla he pääsevät kilpailemaan huhtikuussa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pidettävien Hevoset-messujen kepparifinaaliin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sofia Hietalahti ratsasti esteradan Tähti-kepparillaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sofia Hietalahti ratsasti esteradan Tähti-kepparillaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Keppariharrastus on mukava. Meillä on kahdestaan kahdeksan kepparin talli, jossa käymme hoitamassa keppihevosiamme. Käymme aamu-, päivä- ja iltatallilla. Olemme ostaneet suurimman osan keppareistamme, mutta yhden olemme tehneet itse, Anna ja Sofia kertoivat.

Hyvää oppia oikeiden hevosten hoitoon

Anna ratsasti Pilvenmäen kisassa Rose-kepparilla ja Sofia Tähdellä. Anna kertoi hyppäävänsä yleensä 90 sentin esteratoja ja Sofia hieman alle 70 sentin ratoja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pilvenmäelle oli varattu myös varakeppareita ja yksi possukin, jos joku kepparikisan osallistuja olisi unohtanut ratsunsa kotiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Anna ja Sofia ovat hyviä kavereita, jotka innostuivat keppihevosista, koska Sofian kotona on myös oikeita hevosia ja poni.

– Keppihevosten kanssa on hauska hyppiä esteitä ja pelleillä kaikenlaista. Meillekin on sattunut niin, että keppari on karannut tai varastettu, mutta onneksi se on aina löytynyt. Se voi myös pillastua, ja joskus kepparit kinastelevat keskenään, Anna ja Sofia nauroivat.

Anna ja Sofia ovat myös ajaneet ponilla ja ratsastaneet oikeilla hevosilla. He kertoivat, että keppihevosten kanssa touhuamisesta saa hyvää oppia siihen, miten oikeita poneja ja hevosia hoidetaan.

Viivi kilpailee vähän väliä

Viivi kilpaili Pilvenmäellä Bea-kepparillaan. Hän kertoi kisaavansa vähän väliä ja hyppäävänsä 110 senttimetrin korkuisilla radoilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Viivi Mattila ylitti esteet vauhdikkaasti ja tarkasti Bea-kepparillaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Minulla on seitsemän keppihevosta. Kilpailin nyt ensimmäistä kertaa kepparikisoissa raveissa, ja aiemmin olen osallistunut kisoihin erilaisissa hevostapahtumissa, kuten messuilla. Keppariharrastuksessa kiehtoo yhteisö, johon on mukava kuulua ja josta olen saanut hyviä kavereita, Viivi sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Keppihevosta voi paijata kuten oikeaakin hevosta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Keppihevosta voi paijata kuten oikeaakin hevosta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viivi kertoi harjaavansa ja hoitavansa keppihevosia kuten oikeita hevosia. Hän on myös ratsastanut oikeilla hevosilla.

– Minulla on sekä muualta ostamiani että itse tekemiäni keppareita, Viivi kertoi.

Karsintoja 14 raviradalla

Pilvenmäen raviradan toiminnanjohtaja Elina Hirvonen kertoi, että Hevoset-messujen kepparifinaalin alkukarsintoja järjestetään kaikkiaan 14 raviradalla ympäri Suomen.

– Ensimmäinen karsinta järjestettiin meillä Forssassa. On kiva ajatus, että keppihevosharrastajat saadaan mukaan raviradoille.

Hirvosen mukaan Pilvenmäellä oli viime syksynä oma kepparikerho. Forssan seudulla kepparitoimintaa järjestävät myös 4H-yhdistykset. FL

Aiheesta lisää: Hopoti, hopoti, hopoti hoi, varsa hypäten hirnuu!

Lue myös: Kurssilla voi valmistaa vaikka oman keppihevosen

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic