Lounais-Häme

Keramiikan harrastajat kokoontuvat Rakufestivaaleille

Jos tällainen festivaali on järjestetty Suomessa aiemmin, ainakaan somerolaisilla taiteilijoilla ei ole siitä tietoa.

Kolmipäiväinen festivaali, jossa on harvinaislaatuisen isoja uuneja ja lukuisia työnäytöksiä on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen.

Someron Kivimeijerin festivaalit ovatkin löytäneet esikuvansa Hollannista asti.

-Hollannin rakufestivaalit tekivät meihin vaikutuksen ja päätimme tuoda tapahtuman myös Suomeen, keramiikkataiteilija Nora Paakkanen kertoo.

Someron rakufestivaaleilla on luvassa puu-uunin käytön opettelua, tutustumista Kiinan ensimmäisen keisarin aikaiseen keramiikkaan ja perehtymistä crocodile-skin-tekniikkaan.

Krokotiilinnahka-tekniikka ei ole vielä tunnettu Suomessa, koska tekniikkaan tarvittavaa materiaalia ei saa maastamme. Tekniikkaan perehtynyt Pirjo Lautiainen kuitenkin kertoo työnäytöksensä aikana, mistä tarvittavaa materiaalia saa tilattua.

Krokotiilinnahkatekniikalla työstä tulee vähintäänkin persoonallinen.

Tekniikassa käytettävä massa kutistuu poltettaessa. Kutistuessaan massa jättää uria ja muuttuu vähän krokotiilinnahkamaiseksi. Tai jos urien väleihin jäävien ulokkeiden reunat saa oikein pehmeiksi, voi näky olla kuin suomalaisen järven rantakivikko pienoiskoossa.

-Uusia tekniikoita tulee jatkuvasti. Ne ovat tärkeitä keramiikan harrastajille, koska keraamikko, jos joku, haluaa olla yksilöllinen, Lautiainen sanoo.

Festivaalit ovat rakuharrastajille siinäkin mielessä ainutlaatuiset, että nyt jos joskus on mahdollisuus polttaa suuria töitä.

Festivaalialueella on uuni, jossa voi polttaa jopa 130×130-senttisen työn. Yleensä keramiikassa käytettävät uunit ovat huomattavasti pienempiä, eivätkä harrastajat pääse taiteilemaan suuria patsaita.

Festivaalien huippuhetki koetaan lauantai-iltana kello 21, kun Ilkka Harjola tekee tuliveistoksen. Hän ei ole paljastanut, millaisesta veistoksesta on kyse. Mahdollisuudet ovat rakualalla kirjavat. Veistos voi olla puhdasta tulta tai se voi olla uunista nostettu teos, joka hohtaa hämärässä punaisenaan. Se voi myös olla tiililadonta, jossa palaa.

-Veistos on meillekin täysi yllätys, Lautiainen sanoo.

Someron Rakufestivaalit järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, mutta paikallisilla taiteilijoilla on jo vahva usko tapahtuman menestykseen. He uskaltavat haaveilla isosti.

-Tavoitteena on jokavuotinen tapahtuma, joka kasvaisi jatkuvasti, Nora Paakkanen sanoo. FL

Someron Rakufestivaalit tänään lauantaina kello 12–21 ja huomenna sunnuntaina kello 12–15. Yleisöllä on tapahtumaan vapaapääsy.

Uusimmat

Fingerpori

comic