Lounais-Häme

Keramiikan tilat valmiiksi elokuussa

Rakentajat puurtavat parhaillaan Forssan ammatti-instituutin Tammelasta muuttavien keramiikka-artesaanien tulevissa tiloissa Saksankadulla. Valmista pitäisi tulla elokuun lopussa eli pari viikkoa opintojen alkamisen jälkeen.
– Yllättävän pienillä muutoksilla saamme hyvät tilat keramiikalle. Suurin kustannus tulee lattiamateriaalin vaihdosta massalattiaan, joka on helppo puhdistaa. Lattia ei saa myöskään olla liukas, Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän johtaja Tuula Koivula sanoo.
Tilojen viemäröinnit ja sähköt menevät uusiksi. Kemikaalien käsittelyn vuoksi tiloihin tulee paljon kohdepoistoja. Dreijat ja polttouunit vaativat omat tilansa. Ikkunat rakennukseen vaihdettiin pari vuotta sitten, ja suuri nosto-ovi palvelee hyvin myös tulevaa opetusalaa. Kaikkiaan remonttiin kuluu rahaa alustavan arvion mukaan noin 200000 euroa. Saksankadun kiinteistöt ovat kaiken kaikkiaan hyvässä kunnossa, sillä 15 vuoden aikana kaikki rakennukset on käyty läpi.
Keramiikka-alan ja muiden artesaanikoulutusten muutto Tammelasta Forssaan tuo tarpeellisia säästöjä, kun ammatillisen koulutuksen rahoitus kiristyy koko ajan. Tammela taas tarvitsee keskustaan lisää tilaa peruskoululaisille pienten koulujen lakkautusten vuoksi.
– Opiskelijoilla on Forssassa paremmat palvelut; esimerkiksi opinto-ohjaajan ja kuraattorin pakeille on keskuspaikassa helpompi mennä. Ruokailu olisi siirtynyt Tammelassa kauemmaksi, ja liikuntatilat ovat Forssassa vieressä, Tuula Koivula vertaa.
Forssassa tulevat keramiikka-artesaanit sijoittuvat entisiin puuseppäopiskelijoiden tiloihin. Puutyöpaja taas väistyi tiloista Perkiöntielle entisiin Faktian tiloihin. Tekstiili- ja vaatetusalan artesaanikoulutus menee Saksankadun kampuksen G-rakennuksen tiloihin, jotka ovat jääneet tyhjiksi aikuiskoulutukselta. Syksyllä koulutuksen aloittava ryhmä jää viimeiseksi tekstiili- ja vaatetusalan ryhmäksi Forssassa.
Seuraavana suunnitelmissa on mahdollisesti vielä lähihoitajakoulutuksen siirto Kehräämöltä takaisin Saksankadulle. Sen jälkeen kaikki opinnot olisi keskitetty samalle kampukselle.
Päättyvien koulutusten tilalle ei ole Forssassa tulossa uusia koulutuksia, sillä valtio on leikannut järjestämislupia. Ammatillinen koulutus varautuu jo ikäluokkien pienenemiseen.
– Aikuiskoulutusta kyllä tarvitaan paljon, ja sillä pitää vastata työelämän haasteisiin. Meille on mysteeri, kuinka seudun 24 – 29 -vuotiaista neljäsosalta voi puuttua peruskoulun jälkeinen tutkinto, Tuula Koivula ihmettelee.
– Peruskoulun päättäneitä kuitenkin seurataan tarkasti, ja kaikille turvataan meiltäkin jokin paikka nuorisotakuun mukaisesti. Keskeyttämisprosentti ammatillisessa koulutuksessa on vain kolmen luokkaa, eikä lukiotakaan jätetä usein kesken.
Ammatillinen koulutus on monenlaisessa muutoksessa. Koulutusreformi tuo mukanaan uudenlaisen rahoituksen, joka perustuu tulokseen. Rahaa tulee esimerkiksi valmistumismäärien, työllistymisen ja yrittäjyyteen liittyvän osaamisen perusteella.
Opettajista tulee yhä enemmän ohjaajia, jotka opastavat yksilöllisille oppimisen poluille.
– Jos opiskelijalla on jo ennestään osaamista, hän voi edetä nopeammassa tahdissa. Joku taas voi tarvita tavallista enemmän ohjausta ja pidemmän ajan opiskelujaan varten, Tuula Koivula pohtii.
Tarkoitus on, että sekä nuorisopuolen opiskelijat että aikuisopiskelijat voivat tulevaisuudessa valita samoja oppimismoduuleita, joista tutkinto koostuu. Kaikkien ei tietenkään tarvitse suorittaa koko tutkintoa, vaan moduuleita tai niiden osia voi tehdä yksittäinkin. Tutkinnot vähenevät alle puoleen entisestä ja muuttuvat yhä laaja-alaisemmiksi. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic