Lounais-Häme

Keramiikka muotoutui luokkansa näköiseksi

Suomen ainoasta toisen asteen suomenkielisestä keramiikka-artesaanikoulutuksesta valmistuu tänä vuonna 14 opiskelijaa.

Koska Forssan ammatti-instituutin (Fai) keramiikkalinja on niin ainutlaatuinen, opiskelijajoukkokin on monipuolinen. Valmistuvassa ryhmässä nuorimmat ovat 18-vuotiaita, vanhin yli 50. Opiskelijoita on eri puolilta Suomea, kuten Turusta, Ähtäristä, Turengista ja Pieksämäeltä.

Forssan seudulta on valmistuvalla luokalla kolme opiskelijaa.

-Meillä on persoonallinen luokka, jolta löytyy monenlaista ihmistä, kuvailee forssalainen Tanja Aholakin.

Luokka eroaa edellisistä ryhmistä siinä suhteessa, että se valmistuu Forssasta. Linja muutti kesällä Tammelasta Fain tiloihin Saksankadulle.

Valmistuvilla opiskelijoilla on hyvin vaihtelevia taustoja. Esimerkiksi forssalainen Rasmus Viikari ja jokioislainen Tiia Vähämäki tulivat linjalle suoraan peruskoulusta, kun taas Aholalla oli takanaan jo vuosien kokemus työelämästä. Luokalla on myös esimerkiksi lääkäri ja musiikinopettaja.

-Tämä on antanut todella paljon, kun ryhmässämme on niin eri-ikäisiä niin erilaisista taustoista. On antoisaa vaihtaa mielipiteitä, linjalta valmistuva Anna Korpiaho hehkuttaa.

-Keramiikan lisäksi opintojen aikana on oppinut paljon erilaisista ihmisistä ja heidän kanssaan toimimisesta. Omaa henkistä kasvua on tullut kolmen vuoden aikana paljon, Ahola sanoo.

Valmistuvien keramiikka-artesaanien mukaan ryhmän monipuolisuus on ennen kaikkea rikkaus.

-Opiskeluiden aikana on oppinut paljon muiden työtavoista ja tutustunut ihmisiin, Viikari vahvistaa.

Monipuolisuus ja tekijöiden erilaiset persoonat näkyvät vahvasti myös Mielenmuotoja-nimisessä näyttelyssä, joka on koostettu valmistuvien keramiikka-artesaanien lopputöistä Forssan museolle.

-Kun töitä esiteltiin, huomasi, että kaikki ovat löytäneet oman suuntansa. Jokaisella on omista vahvuuksista lähtevä työ. Vaikkei tällä alalla valmis koskaan voikaan olla, lehtori Outi Roos kertoo.

Mielenmuotoja kuvaakin nimenä hyvin opiskelijoiden prosessia: jokainen on löytänyt opiskelujen aikana oman mielensä kautta tavan, jolla tehdä muotoja eli keramiikkaa.

Esimerkiksi Vähämäen The Ocean Man -teoksen teema on meri, jota työn tekijä kertoo rakastavansa. Ahola teki opiskelujen aikana paljon norsu-aiheisia töitä. Se taas poiki aiheen lopputyöhön, joka on Rauhan lähde -niminen norsusuihkulähde.

Vaikka valmistuvien taustat ovat luokalla erilaisia, kaikilla on nyt edessään sama pohdinta ja harppaus tuntemattomaan: Mitä seuraavaksi?

Moni alalla perustaa yksityisyrityksen, jonka kautta tekee keramiikkaa osa-aikaisesti. Näin suunnittelee tekevänsä esimerkiksi Korpiaho, joka päätyökseen on myyjänä kultaliikkeessä.

Ala työllistää harvan täyspäiväisesti.

-Onhan se vaikea taistella massatuotantoyrityksiä vastaan, mutta aina löytyy myös ihmisiä, jotka arvostavat käsitöitä niin paljon, että ostaa meiltä, Korpiaho kertoo.

Esimerkiksi Vähämäki ja Viikari taas aikovat jatkaa opiskelujaan. Vähämäki aikoo opiskella sisustusta ja jättää keramiikan sivuun. Viikari ei vielä ole varma. Niillekin, jotka alalla jatkavat, on edessään paljon töitä.

-Täällä luotiin peruspohja. Tästä se vasta alkaa, Ahola tiivistää. FL

Mielenmuotoja-näyttely Forssan museossa 26.4.–7.5.

Uusimmat

Fingerpori

comic