Lounais-Häme

Kerro muistosi kurssilta kansalaisopistojen juhlavuonna – voit voittaa ilmaisen opistokurssin

Kansalaisopistot 120 vuotta Suomessa. Juhlan kunniaksi järjestetään muistitietokeruu kansalais- ja työväenopistoista.
Kansalaisopistoissa on järjestetty varmasti tuhansia erilaisia kursseja. Someron kansalaisopiston levynpyörityskurssilla opiskeltiin vuonna 2008 dj-taitoja. Kuva: Ville Mäkilä
Kansalaisopistoissa on järjestetty varmasti tuhansia erilaisia kursseja. Someron kansalaisopiston levynpyörityskurssilla opiskeltiin vuonna 2008 dj-taitoja. Kuva: Ville Mäkilä

Kansalais- ja työväenopistotoiminnan aloittamisesta tulee kuluneeksi 120 vuotta. Sen kunniaksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Kansalaisopistojen liitto KoL järjestävät avoimen muistitietokeruun kansalais- ja työväenopistoista.

Muistatko kuinka aikuisopiston kieliopinnot edistyivät silloin, kun lapset olivat vielä pieniä. Entä mitä hyötyä kansalaisopiston valokuvaus- tai taidekurssista oli? Ketä hauskoja tyyppejä oli mukana samalla kurssilla Jokiläänin kansalaisopistossa?

Jos olet opiskellut tai opettanut kansalais- tai työväenopistossa, SKS ja KoL toivovat, että kerrot muistoja opiskelustasi. Kirjoituksessa voit halutessasi kertoa, minkälaisia asioita olet opiskellut ja miksi sekä pohtia, mikä merkitys oppimillasi asioilla on ollut elämässäsi. Voit myös esimerkiksi kuvailla, minkälaista opiskelu oli käytännössä tai miettiä, mikä saa sinut kenties aina uudelleen ilmoittautumaan kursseille.

Keruuseen osallistutaan lähettämällä vapaavalintaisen mittainen ja tyylinen kirjoitus SKS:lle verkkolomakkeella tai postitse. Halutessaan kirjoitukseen voi liittää mukaan myös valokuvia. Keruu on osa SKS:n arkistotyötä, jolla tallennetaan suomalaista kulttuuriperintöä.

Tiedonkeruu on käynnissä ajalla 15.3.–15.10.

Kaikkien vastaajien kesken arvotaan yksi maksuton osallistuminen vapaavalintaisen kansalaisopiston kurssille sekä Kansalaisopistot.fi-tuotepalkintoja. Keruun tuloksista tiedotetaan keväällä 2020.

Miljoonat suomalaiset ovat elämänsä aikana osallistuneet kansalais- tai työväenopiston kursseille ja Suomen suurimpana oppilaitosmuotona kansalais- ja työväenopistot tavoittavat vuosittain yli 600 000 suomalaista. Kursseilta haetaan niin virkistystä vapaa-aikaan kuin tukea työelämäänkin ja osalle kansalaisopistosta tulee jopa elämänmittainen harrastus.

Suomen ensimmäisen kansalaisopiston, Tampereen työväenopiston, toiminta käynnistyi syksyllä 1899. Viikottaisia oppitunteja oli 10 ja oppilaaksi kirjautui ensimmäisenä vuonna 532.

Työväenopistoliike oli alun alkaen kansallisen porvariston ja sivistyneistön hanke, joka pyrki tarjoamaan uudelle yhteiskuntaluokalle – työväestölle – sellaisia tietoja ja taitoja, joita maatalousyhteiskunnan kasvateilta ei löytynyt.

120 vuodessa kansalais- ja työväenopistotoiminta on levinnyt jokaisen suomalaisen kunnan alueelle. Toiminta-ajatus on edelleen monelta osin sama: tarjota suomalaisille tässä ajassa tarpeellista osaamista. Tänä päivänä kurssitarjontaan kuuluu mm. taideaineiden, käsityön ja musiikin kursseja, kieli- ja kirjallisuuskursseja, kotitalouden, liikunnan ja tietotekniikan kursseja sekä yhteiskunnallisia aineita. Vuosien varrella kansalaisopisto on voinut toimia nimellä kansalaisopisto, työväenopisto, opisto, vapaaopisto tai aikuisopisto.

Juhlavuosi näkyy myös opistojen toiminnassa eri puolilla Suomea. Tapahtumia julkaistaan läpi vuoden juhlavuoden kalenterissa osoitteessa www.kansalaisopistot.fi/tapahtumat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic