Lounais-Häme

Kertakäyttögrillit ovat sytyttäneet kymmeniä tulipaloja – älä heitä kuumaa grilliä roskiin!

Tuli voi helposti karata kertakäyttögrillistä, jos sitä ei polta palamattomalla alustalla. Grillin pitää olla myös täysin jäähtynyt ennen sen hävittämistä. Kuva: JASU=Jani Suhonen
Tuli voi helposti karata kertakäyttögrillistä, jos sitä ei polta palamattomalla alustalla. Grillin pitää olla myös täysin jäähtynyt ennen sen hävittämistä. Kuva: JASU=Jani Suhonen

Kertakäyttögrillien huolimaton käyttö on aiheuttanut kymmeniä tulipaloja vuoden aikana. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Pelastustoimen PRONTO-tietokantaan on vuonna 2017 kirjattu useita kymmeniä tapauksia, jossa palon syynä on ollut kertakäyttögrillin kuumana pois heittäminen.

Tietokannassa oli myös yli 100 tapausta, joissa takan, kiukaan tai grillin kuuma tuhka on sytyttänyt palon.

Tukes muistuttaa, että grillin pitää olla sammunut ja kylmä ennen hävittämistä.Grillihiilillä on erinomainen lämmöneristyskyky. Siksi grillissä hiilien alapuolinen lämpötila saattaa olla vielä satoja asteita, vaikka hiillos näyttää päältäpäin jo sammuneen.

– Kertakäyttögrillin itsestään jäähtyminen sellaiseen lämpötilaan, jossa sen voi heittää turvallisesti roskakoriin, kestää jopa tunteja vielä sen jälkeen, kun grillin hiilet ovat lakanneet näkyvästi hehkumasta. Grilli ei jäähdy vedellä tai hiekalla sammutettaessakaan välittömästi, vaan jäähtymiselle kannattaa jättää reilusti aikaa, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

Kertakäyttögrillit kannattaa aina sammuttaa runsaalla määrällä vettä ja silloinkin antaa grillille reilusti aikaa jäähtyä ennen sen pois heittämistä.

Kertakäyttögrilliä ei saa käyttää kaikkialla, vaan grillin käyttöön pitää olla maanomistajan lupa. Kannattaa selvittää etukäteen kunnan ohjeet esimerkiksi puistossa grillaamiseen.

Kesäisissä yleisötilaisuuksissa järjestäjien tulee huomioida grillaamisen aiheuttamat vaarat osana tapahtuman pelastussuunnitelmaa ja ohjeistaa yleisö turvalliseen toimintaan.

Järjestäjien tulee varautua kuuman jätteen turvalliseen käsittelyyn varaamalla mahdollisuus grillien jäähdyttämiseen vedellä sekä hankkimalla metallisia keräysastioita käytettyjä kertakäyttögrillejä varten. Lisäksi järjestäjien tulee tarvittaessa varautua alkusammutukseen. FL

Grilli on avotuli

Muista, että kertakäyttögrillin käyttö rinnastetaan avotulen tekoon. Grillin käyttöön pitää olla maanomistajan lupa.

Käytä kertakäyttögrilliä vain palamattomalla alustalla. Grillin pohja kuumenee käytössä huomattavasti ja aiheuttaa palovaaraa.

Käytä aina grillin mukana tulevaa jalustaa ja asenna se käyttöohjeiden mukaisesti. Grillin pohjan on oltava irti alustasta useita senttimetrejä. Myöskin jalustalla varustettuja grillejä tulee käyttää vain palamattoman alusta päällä.

Huolehdi erityisesti, ettei lapsille ja kotieläimille aiheudu palovamman vaaraa kuumasta grillistä.

Sammuta grilli kaatamalla sen päälle varovasti niin paljon vettä, että grillihiilet peittyvät kokonaan.

Valvo grilliä, kunnes se on kunnolla jäähtynyt. Kertakäyttögrillin jäähtyminen kestää useita tunteja.

Varaa mukaan tarvittavat välineet käytetyn grillin siirtämiseen lähimpään kierrätysastiaan.

Laita vasta täysin jäähtynyt grilli roska-astiaan ja huolehdi jätteiden lajittelusta.

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic