Lounais-Häme

Kertakäyttöisten muovituotteiden kielto yhä lähempänä - parlamentilta odotettu tuki

Bryssel
24.10.2018, 15:13

Kotimaa

Euroopan parlamentti kannattaa odotetusti esitystä tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden myynnin kieltämisestä. Kertakäyttöisten muovituotteiden myynti on tarkoitus kieltää, jos tuote on mahdollista valmistaa vaihtoehtoisista materiaaleista.
Ranskan Strasbourgissa koolla oleva EU-parlamentti hyväksyi kannan murskaluvuin.
Kieltolistalla ovat niin kertakäyttöiset lautaset, aterimet, mehupillit kuin vanupuikotkin. Tuotteet kiellettäisiin EU:n markkinoilta vuodesta 2021 lähtien.
Laki yritetään saada läpi pikavauhtia. Seuraavana askeleena kantansa päättää jäsenmaiden ministereistä koostuva neuvosto. Sen jälkeen laista sovitaan komission, neuvoston ja parlamentin kesken.
Kertakäyttöisten muovituotteiden kiellon taustalla on huoli merten roskasta.
Selkeiden kieltojen lisäksi EU:ssa halutaan rajoittaa esimerkiksi hampurilaisten ja voileipien muovipakkauksia ja jäätelörasioita. Niitä ei kielletä ykskantaan, koska vaihtoehtoisia materiaaleja ei aina ole saatavilla.
Kunnianhimoiset tavoitteet asetetaan myös muovipullojen kierrätykselle ja sille, että kalastustarvikkeet kierrätetään eikä jätetä luontoon.
– Eurooppa on vastuussa vain pienestä osasta mertemme muoviroskasta. Se voi ja sen pitää kuitenkin olla avainpelaaja ratkaisujen etsimisessä ja johtaa maailmanlaajuisesti, kuten se on tehnyt taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, esittelijänä toiminut belgialaismeppi Frederique Ries sanoi Alde-puolueen tiedotteessa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic