Lounais-Häme

Kertomisen arvoiset tarinat juhlajakoon

Millä keinoilla perheesi selvisi 1990-luvun lamasta? Lähtikö sukulaisesi Amerikkaan siirtolaiseksi viime vuosisadan alkupuolella? Olitko 1980-luvulla Pilvenmäellä Sun-Rockissa?

Kulttuuriyhdistys Kuvio on pohjattoman utelias. Se haluaa tietää 100 vuoden aikana kertyneitä tarinoita ja teoista niiden takana. Kuvio kerää niitä toiminta-alueensa tapahtumista, paikoista, henkilöistä ja teoista kymmeneltä eri vuosikymmeneltä. Tarinoilla juhlitaan 100-vuotiasta Suomea.

Jotta juhlat saadaan aikaan, paikalliset kutsutaan talkoisiin kertomaan tarinoita Kuviolle. Valmista pitäisi saada ensi vuoteen mennessä.

-Pääsimme mukaan viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan. Se on hieno juttu, iloitsee Kuvion kulttuurituottaja Minna Lehtola.

Valtakunnalliseen ohjelmaan pääsy avasi Kuviolle myös mahdollisuuden hakea juhlavuoteen liittyvää rahoitusta.

-Ehdimme mukaan maakuntarahojen toukokuun hakuun.

Suomen 100-vuotissyntymäpäivää juhlitaan valtakunnassa yhdessä tekemällä. Myös Kuvion hanke nojaa vahvasti yhteispeliin.

-Olemme Kuviossa ideoineet joitakin teemarunkoja, mutta nyt etsimme ajatuksia ja tarinoita niin yksittäisiltä ihmisiltä kuin yhdistyksiltäkin. Minuun saa ottaa yhteyttä tai nykäistä hihasta, Lehtola kannustaa.

Lehtolan mukaan hankkeessa ei välttämättä etsitä jo esillä olleita tapahtumia tai historian näyttäviä henkilöitä.

-Ne saavat olla tarinoita elämästä, ei yksin vakavista asioista, vaan myös vaikkapa populäärikulttuurista. Sellaisia tarinoita ja tekoja, jotka myös ansaitsevat tulla kerrotuksi.

Hanke kytkeytyy myös tulevaisuuteen.

– Järjestämme nuorille lisäksi Suomi-doc -kilpailun. Siihen voi osallistua tulevaisuuteen katsovilla lyhytelokuvilla. Järjestämme ensin mediapajoja, joissa nuoret saavat eväät elokuvien tekemiseen. Elokuvia julkistetaan Kuvion omalla youtube-kanavalla, Lehtola kertoo.

Kulttuuriyhdistys kerää kotisivulleen (kuvio.org) myös toiminta-alueensa tapahtumia.

-Tieto niistäkin on siis tervetullutta. Toivon, että saamme tarinat ja tapahtumatiedot loppuvuoteen mennessä, jotta ehdimme niitä työstää. Niitä voi sitten täydentää vaikka vuoden 2017 aikana.

Toimialueeseen kuuluvat Hämeessä Ypäjä, Humppila, Jokioinen, Forssa ja Tammela. Varsinais-Suomesta ovat mukana Somero, Loimaa, Koski TL ja Oripää. Myös Urjala ja Punkalaidun Pirkanmaalta ovat Kuviossa mukana.

Tarinoita ja tapahtumatietoja voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen minna.lehtola@kuvio.org. Kirjeet voi lähettää osoitteeseen Saksankatu 1, 30100 Forssa. Kuvion tavoittaa numerosta 050407 8823, ja toimistolla päivystetään tiistaisin klo 12–18.

Forssan Lehti juhlii ensi vuonna paitsi Suomea myös omaa 100-vuotissyntymäpäiväänsä. Forssan Lehti julkaisee Kuvion keräämiä tarinoita ensi vuoden aikana. FL

Suomi 100 –yhdessä tehden
Valtioneuvoston kanslian suojeluksessa oleva Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden ohjelman kokoamisesta yhdessä suomalaisten kanssa.Tapahtumat ja teot ajoittuvat valtaosin Suomen juhlavuoteen 2017.Yhdessä -teema on tapahtumien sisällön ja tekemisen tavan ydin.Juhlavuosi synnyttää tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa, joiden kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Ohjelmaehdotuksen voi tehdä kuka tahansa, ja haku jatkuu aina lokakuun loppuun 2017.Suomi 100 -ohjelmaan valitut hankkeet saavat oikeuden käyttää virallista Suomi 100 -tunnusta omassa viestinnässään.Hankkeet nivotaan kokonaisuudeksi Suomi 100 -verkkosivuilla. Lisätiedot: suomifinland100.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic